Nettavisen: - Resultatene fra AAA bekrefter det vi i NAF har advart mot lenge, nemlig at bilfabrikantene leverer systemer som ikke fungerer i nærheten av det reklamen beskriver, sier Nils Sødal i NAF til Nettavisen.

Testen av automatisk nødbrems er gjennomført av American Automobile Association (AAA) på 2019-modellene av Chevrolet Malibu, Honda Accord, Tesla Model 3 og Toyota Camry.

AAA har gjennomført biltestene med bruk av dukker på bane, i hastigheter på 20 og 30 mph. (32 og 48 Km/t.).

Resultatene

Tester med dukker i voksenstørrelse, viste at de automatiske nødbremsene forhindret kollisjon i 40 prosent av tilfellene. I tillegg ble hastigheten redusert i 35 prosent av tilfellene. Da i gjennomsnitt 7 og 8 km/t. når hastighetene var henholdsvis 32 og 48 km/t.

I tester med bruk av dukker i barnestørrelse, ble kollisjon unngått i 11 prosent av tilfellene. Ved testhastighet 20 mph (32 Km/t), ble hastigheten redusert i 25 prosent av tilfellene. Da med i gjennomsnitt 9,4 km/t.

I tester der overgangsfeltene kom rett etter en høyresving, senket ingen av bilene hastigheten før kollisjon.

De testede systemene fungerte ikke i mørket. I tillegg har Dinside gjennomført en test av automatisk nødbrems som viser at systemene ikke tar høyde for vinterføre.

- Kan ikke stole blindt på støttesystemene

- Testresultatene viser at man ikke skal stole blindt på de elektroniske støttesystemene i bilene. Du som sjåfør må alltid være årvåken og følge med. Automatisk nødbrems og andre støttesystemer er hjelpemidler som skal hjelpe deg i en kritisk situasjon, ikke gjøre all jobben for deg, sier Sødal til Nettavisen.

Han påpeker likevel at dette og andre systemer er bra for bilister og andre trafikanter.

- Støttesystemene i bilene reduserer ulykker. Det viser også denne testen, selv om vi gjerne skulle sett enda bedre resultater. Særlig i forhold til gjenkjenning av barn som krysser veiene.

Du kan lese hele undersøkelsen her (pdf).