– Vi er godt i gang, men vi har ingen tid å miste, sier utbyggingssjef John Ommund Syvertsen i Forsvarsbygg i en pressemelding.

For å være klar når Stortinget har behandlet rammene for prosjektene til Evenes i juni, har Forsvarsbygg signert med rådgivningsfirma NCR om detaljprosjektering på de største prosjektene. Kontrakten er på vel 60 millioner kroner pluss moms. NCR har også laget beslutningsunderlagene til de to prosjektene.

Forprosjektet for de maritime patruljeflyene og anlegg for NATOS jagerflyberedskap er allerede sendt til Stortinget, og nå starter detaljprosjekteringen.

Les også:

 

– Vi bygger kampkraft for forsvarssektoren. Vi holder både den økonomiske og tidskritiske rammen for utviklingen av nye Evenes flystasjon, sier prosjektdirektør Olaf Dobloug i meldingen.

Arbeidet som startes nå er detaljprosjekteringen for utbyggingen av området til de maritime patruljeflyene, samt klargjøring av NATOS beredskap med fremskutt operasjonsbase QRA (Quick Reaction Alert) for de nye jagerflyene F35.

Byggeprosjektet består av en hangar med plass for tre P-8A fly, der to plasser er til vedlikehold og en til vask. Videre inneholder prosjektet administrasjon for flyskvadronen og vedlikeholdsskvadronen, ulike verksteder for P-8A, teknisk lager og verksted- og lager for bakkeutstyr og redningsutstyr. I tilknytning til byggene skal det bygges oppstillingsplasser for P-8A, plattform for lasting av ammunisjon og utendørs spyleanlegg for flyene. Alt dette skal stå klart for prøvedrift, sommeren 2022.

Les også:

 

Fire av de 36 sheltrene på Evenes skal klargjøres for Nato-beredskapen. Disse skal brukes til oppbevaring, klargjøring og lettere vedlikehold av F-35 på QRA-beredskap. Videre blir en eksisterende hangar, Hangar 2, tilpasset for å kunne gjennomføre vedlikehold av jagerfly utover normal flyklargjøring, som normalt skal gjennomføres i sheltrene. Prosjektet vil også omfatte bygging av et tilstedevaktbygg. Bygget vil ha en forlegningsdel, og tilstrekkelig plass til beredskapsstyrken for opptil ei uke om gangen.

Det beregnes med byggestart høsten 2019, og prosjektgruppen som jobber med dette sitter lokalisert både på Evenes og ved Forsvarsbyggs hovedkontor i Oslo, framgår det av meldingen fra Forsvarsbygg.