Ungdom fratatt førerkort i sentrum
Mandag ettermiddag stoppet politiet i Narvik en ungdom på moped. Bakgrunnen er at politiet mente vedkommende kjørte uvettig.
– Med uvettig mener vi at det ikke bare farten som er for høy, men at det er kjøremønster og hvordan vedkommende opptrådte i trafikken som gjorde at politiet stoppet personen, forteller operasjonsleder Kjetil Kaalaas i Nordland politidistrikt.
Personen som ble stoppet ble anmeldt for kjøringen og midlertidig fratatt førerkortet.
Ribbemangel – tollen på importert svinekjøtt senkes
Fra tirsdag senkes tollen på svinekjøtt ettersom koronapandemien har bidratt til større etterspørsel. Ifølge Nortura vil flere juleribber i år være importert.
Stengte grenser og redusert grensehandel har ført til økt salg av norsk svinekjøtt. Veksten i salget er så stor at produksjonen ikke klarer å holde følge, skriver Nationen.
Derfor setter Landbruksdirektoratet fra tirsdag ned tollsatsen på import av svinekjøtt.
– Forbruket av svinekjøtt er større enn produksjonen. Situasjonen begrunnes med koronatiltakene som blant annet påvirker grensehandelen, skriver seksjonssjef for import i Landbruksdirektoratet i en epost til avisen.
Det er første gang på fem år at tollen settes ned på svin, og kuttet gjelder fra 13. oktober til 9. november. Tollsatsen er redusert fra 64,96 kroner til 43 kroner per kilo.
– Vi regner ikke med at bransjen ønsker å importere mer enn det som er strengt nødvendig, men det er grunn til å anta at mer av juleribba vil være importert i år, sier direktør Ole Nikolai Skulberg i Nortura totalmarked til avisen.
Hver fjerde husstand økonomisk rammet av koronakrisen
360.000 norske husholdninger hadde lavere inntekter i juni enn før koronapandemien, viser en rapport fra Sifo. En av fire var rammet økonomisk.
Sifo-rapporten viser at av 2,4 millioner norske husstander, var 430.000 av dem fortsatt økonomisk rammet av koronakrisen i juni. Samtidig hadde 15 prosent av husstandene fått lavere inntekter enn før krisen, melder NRK.
Det dreier seg særlig om lavinntektsgrupper, folk med usikre arbeidskontrakter, lav utdanning og selvstendig næringsdrivende.
– De økonomiske konsekvensene her er ganske store, vi ser økninger i andelen som har betalingsproblemer, og vi ser at de som har blitt rammet av korona, har størst risiko for å ha betalingsproblemer, sier forsker Christian Poppe i Statens institutt for forbruksforskning (Sifo).
15 prosent av husholdningene rapporterte også at de ikke hadde noen sparepenger ved slutten av juni, en oppgang fra 9 prosent i mai
Vei i Tjeldsund stengt
Fylkesvei 8240 ved Ternåsen i Tjeldsund er stengt på grunn av vedlikeholdsarbeid. Omkjøring via fylkesvei 832 og E10.
Stengingen gjelder fra 12.10.2020 klokken 17:00 til 16.10.2020 klokken 21:00.
25 lokale jenter er tatt ut til samling
Disse jentene fra Narvik-regionen er tatt ut til sonesamling i fotball.
Onsdag er det sonesamling i fotball for jenter født 2007/2008, i Polar Krafthallen, også kjent som Narvikhallen.
Trenere er Espen Bakke Gusjås og Gunnar Gamst.
Disse 25 er tatt ut:
1 Mille Martin Kristensen 2008 Midtbane/Forsvar Håkvik
2 Helle Mathiasen 2007 Back/kant Ballangen
3 Thea Valnes Bratland 2008, Høyre kant Ballangen
4 Malin Holmstrøm 2008 Kant Ballangen
5 Katharina Bruksås 2008 Keeper Ballangen
6 Sigrid Aspenes 2007 Hardhaus
7 Thyra Holm Bratsberg 2007 Midtbane Mjølner
8 Marthe Larsen 2007 Keeper Mjølner
9 Isabella Mari Karlsen 2007 Kant Mjølner
10 Helena Fredriksen Olsen 2007 Back/kant Mjølner
11 Synne Strøm Augustinussen 2007 Spiss/kant Mjølner
12 Marthe Teibakk Eriksen 2007 Back/stopper Mjølner
13 Lone Amalie Solvin 2007 Stopper Mjølner
14 Mathea Pettersen 2007 Midtbane Mjølner
15 Mia Alida Kvitvik 2008 Forsvar/midtbane Mjølner
16 Hanna Klukstad Horne 2008 Spiss Mjølner
17 Tuva Weie Søderblom 2008 Midtbane/angrep Mjølner
18 Amathea Madelen Hergot-Høgset 2008 Kant Mjølner
19 Matilde Bogholm 2008 Keeper Mjølner
20 Amalie Mentzoni Olsen 2008 Kant Mjølner
21 Frida Ulriksen 2007 Midtbane Håkvik
22 Mia Kjørren 2007 Keeper Hardhaus
23 Pia Santi 2008 Kant Hardhaus
24 Mia Roll Johnsen 2008 Midtbane Hardhaus
25 Thea Thorsteinsen 2008 Kant Hardhaus
Stenger Fagernestunnelen
Fagernestunnelen stenges på grunn av vedlikeholdsarbeid. Dette gjelder mandag og tirsdag fra 21:00 til 06:00 (neste dag).
Merk at denne trafikkmeldingen gjelder fram i tid.Gjelder fra: 12.10.2020 klokken 21:00 til: 14.10.2020 klokken 06:00.
Telefontilbud for skeive voksne er nå åpent
Regnbuetelefonen åpnet mandag. Telefonen er et tilbud for å skape gode samtaler og motvirke ensomhet for skeive voksne.
Regnbuetelefonen er et tiltak for mennesker i hele Norge og drives av Forbundet for Transpersoner i Norge, HivNorge, Bamseklubben, Skeiv Verden i Oslo og Viken og Fri i Oslo og Viken.
Det er Fri Oslo og Viken som administrerer tilbudet.
– Sosiale treff og trygge møteplasser er noe av det viktigste vi tilbyr, og i en ny virkelighet med stengte dører måtte vi tenke nytt. Heldigvis hadde vi allerede før koronapandemien inntraff planlagt et nytt tilbud – et telefonvennprosjekt for voksne lesbiske, homofile, bi/pan, interpersoner og transfolk, sier leder Nils Erik Aasen Flatø i Fri Oslo og Viken i en pressemelding.
Victoria (25) fra Narvik i mål med talentprogram
I juni flyttet Victoria Wikestad Nilsen fra Narvik, til Drammen for å bli daglig leder ved en Cirkle K-stasjon der nede. Hun har gått et eget talentprogram i bensinstasjonkjeden og et av karrieremålene hennes har vært å fullføre dette programmet.
Viktoria er en av ti som blir uteksaminert i år.
– Nok en gang har vi fått igjennom et glimrende talentkull, det 15. i rekken siden vi startet opp vårt toårige talentprogram. Det blir utrolig spennende å følge med på denne gjengen i årene fremover, sier Lene Foldvik, opplæringsansvarlig i Circle K Norge i en pressemelding.
Hvert år velger selskapet ut nye medarbeidere til talentprogrammet sitt. Gjennom et toårig opplæringsprogram lærer talentene alt om stasjonsøkonomi, personaladministrasjon og salgsledelse. Utdanningen er lagt opp med både teoretisk innføring og praktiske oppgaver som skal gjennomføres på arbeidsplassen.
Les mer om Viktoria Wikestad Nilsen her: (+) Victoria (25) fikk drømmejobben i Drammen: – Jeg har utviklet meg veldig mye på et halvt år
NHO-analyse: Reiselivet har tapt 41 milliarder på koronakrisen
Det samlede turistkonsumet falt med 41 milliarder kroner fra januar til august 2020 sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge en ny NHO-analyse.
Nedgangen i turistkonsumet var størst blant utenlandske turister, med 68 prosent nedgang i perioden – fra 46 milliarder kroner til 14 milliarder kroner, ifølge analysen som er gjennomført av NHO for NHO Reiseliv.
Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv mener at analysen er en bekreftelse på at reiselivet trenger hjelp til å dekke faste kostnader ut koronakrisen.
– Uten hjelp står vi overfor rasering av arbeidsplasser. Bransjen trenger kompensasjon for opp mot 80 prosent av faste utgifter fremover så lenge smitten varer, sier hun.
Devold mener blant annet at de 680 millionene i neste års statsbudsjett må øremerkes til kompensasjon for de tre første månedene av 2021, og eventuelt økes etter hvert.
Reiselivsdirektøren er også kritisk til signalene fra regjeringen om at markedet må avgjøre hvilke bedrifter som blir med videre, og hun mener at ingen bedrifter kan overleve med bestillingsnivåene som er nå.
Fortsatt økning i boligprisene
Sesongjusterte tall fra prisindeksen for brukte boliger viser en prisøkning på 2,5 prosent fra 2. kvartal til 3. kvartal i år.
Koronapandemien og tiltakene som følge av den, har fortsatt ikke medført noe prisfall i boligmarkedet, bemerker Statistisk sentralbyrå.
Prisene har økt i samtlige elleve regioner. Økningen var sterkest i Trøndelag, utenom Trondheim, med 4,2 prosent.
Prisene på blokkleiligheter økte mest, med 3,5 prosent, mens for småhus og eneboliger økte prisene henholdsvis 3,0 og 2,1 prosent, justert for sesongsvingninger.
Sammenlignet med samme kvartal i fjor, økte prisene med 4,5 prosent. Det var prisøkning i samtlige regioner. Sterkest var prisøkningen i Nord-Norge og Vestfold og Telemark og Viken minus Akershus med 6,7 prosent.
Nedslående nyhet om koronaviruset
Kan overleve på overflater i en måned.
Koronaviruset kan overleve på overflater som pengesedler, mobilskjermer og rustfritt stål i 28 dager, noe som er lenger enn hittil antatt, viser forskning.
Studien fra det australske offentlige forskningsinstituttet CSIRO er imidlertid gjennomført under kontrollerte forhold i laboratorium, med stabil luftfuktighet, temperatur på 20 grader og i mørke, melder BBC.
Til sammenligning kan vanlig influensavirus overleve under samme kontrollerte forhold i 17 dager.
Viruset overlever lenger på glatte, ikke-porøse overflater enn på porøst materiale som klær, der det viser seg at viruset ikke overlever utover 14 dager.
Studien viser også at virusets levetid er kortere når temperaturen stiger. Viruset smittet ikke lenger etter 24 timer ved en temperatur på 40 grader på visse overflater, ifølge studien som er publisert i Virology Journal.
Virusets evne til å holde seg levende på rustfritt stål i kjølig temperatur kan forklare smitteutbrudd i slakteanlegg og kjølelagre, mener forfatterne.
Forskerne mener også at funnene støtter tidligere forskning som antyder at viruset kan overleve på fersk og frossen mat. Verdens helseorganisasjon (WHO) har på sin side ikke bekreftet tilfeller av smitteoverføring via mat eller matemballasje.
Professor Ron Eccles, tidligere leder ved Common Cold Centre ved Cardiff University i Storbritannia, kritiserer studien. Den skaper unødvendig frykt blant folk, mener han, og viser til at viruset i de fleste tilfellene spres via luft når folk hoster, nyser eller snakker.
I juli sa mikrobiologiprofessor Emanuel Goldman ved Rutgers University at risikoen for smittespredning via overflater er svært liten. I forrige uke sa medisinprofessor Monica Gandhi ved University of California at koronaviruset ikke spres via overflater.
Forbruket av norsk melk økte kraftig under pandemien
Før koronapandemien var produksjonen av melk i Norge for høy og staten kjøpte ut kvotene for 400 bønder. Nå lages det for lite melk.
Etter at melkeforbruket har økt under pandemien må norske kuer bli melket tolv måneder i året i stedet for normalt ti, skriver NRK. Før koronaviruset rammet verden var melkeforbruket i Norge synkende og staten måtte gripe inn for å redusere produksjonen. Løsningen ble å kjøpe ut melkekvotene til 400 bønder, altså å betale dem for å slutte med melkeproduksjon.
Men under koronautbruddet har melkeforbruket gått motsatt av det som var forventet.
– Det har vært en krevende situasjon. Vi regnet med å selge mindre melk i 2020 enn i 2019 og derfor tok vi ned produksjonen. Slik gikk det ikke, sier konserndirektør Johnny Ødegård i Tine til NRK.
Han tror norske forbrukere i større grad har søkt til tradisjonelle matvarer under pandemien.
Så for å kompensere for det økte forbruket må bøndene melke de kuene som er igjen hele året, mot ti måneder ellers. På meieriene er det mer arbeid og mindre fri.
21 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
Det er registrert 21 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er en halvering fra dagen før, da det ble registrert 42 smittede.
I alt har nå 667 personer blitt registrert smittet i Oslo de siste 14 dagene. Det er en nedgang på ni personer fra søndag, viser Oslo kommunes egen koronaoversikt.
Dermed har det vært en nedgang i smitte de siste dagene. Smittenivået er likevel generelt høyere enn de foregående to ukene. Hele Oslo er nå «rød» ettersom alle bydeler har målt et smittetall over 20 tilfeller per 100.000 innbyggere.
St. Hanshaugen har flest smittetilfeller i forhold til folketall. De har 55 smittetilfeller de siste to ukene, tilsvarende 141,2 per 100.000 innbyggere. Vestre Aker har færrest smittede med 11 smittetilfeller tilsvarende 21,9 tilfeller per 100.000.
Bydelene med flest smittetilfeller de siste to ukene er Grünerløkka (72), Gamle Oslo (68) og Frogner (63).
EU presser Norge med nytt «trafikklys»-system
EUs medlemsland er enige om et felles fargekart for reiserestriksjoner. Det legges opp til betydelig mer liberale regler enn i Norge.
I et nytt sett med anbefalinger går EUs ministerråd inn for å samordne reiserestriksjonene som ulike medlemsland har innført for å bremse koronasmitten.
Anbefalingene er ment å rydde opp i et forvirrende og kaotisk lappeteppe av nasjonale reiseråd, og EU-rådets utgangspunkt har vært at de også skal gjelde for EØS-land som Norge.
EUs felles reisekart vil derfor inkludere data fra Norge, Island og Liechtenstein. Etter hvert er det også meningen at Sveits skal bli med.
Les hele saken her: (+) EU presser Norge med nytt «trafikklys»-system
Lokal hytteforening fikk penger til flomtatt bru
Cirkeln hytteforening søkte nylig om midler fra Stasskog for å reparere ei bru. I løpet av jurybehandlingen forsvant like godt hele brua med flommen, og dermed var en tursti stengt både for 10 på topp, fjellklatrere og hytteeiere, melder Statskog i en pressemelding.
Nå kommer ti tusen kroner fra Statskogmillionen til å bygge ny. Hytteforening søkte om bidrag til å oppgradere ei 20 år gammel bru som hadde fått hard medfart under store snømengder.
58 nye bekreftede koronatilfeller siste døgn
Det var ved midnatt natt til mandag registrert 15.523 koronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 58 meldte tilfeller siste døgn.
Det er noe lavere enn dagen før, da det ble registrert 78 nye tilfeller, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).
Tall oppdatert fram til fredag viser at 1.140.084 personer er testet for koronavirus i Norge. I alt 23 personer ble fredag behandlet på sykehus for covid-19-sykdom, som var fire færre enn dagen før.
FHI har registrert 275 koronarelaterte dødsfall her i landet siden mars. Den største gruppen døde er i alderen 80 til 89 år, og 52 prosent av alle døde er menn. FHI understreker at det ikke alltid er mulig å slå fast om de koronasmittede har dødd av eller med covid-19.