Nyheter fra nyhetsstudio 29. juni 2020

DEL

Trafikkulykke i sentrum

Klokka 15.02 rykket nødetatene ut til en trafikkulykke i Narvik sentrum.

Kun én bil var involvert i ulykken, som skjedde like nedenfor Sjømannskirken. Veien var stengt en periode, men klokka 15.22 melder politiet at trafikken dirigeres forbi.

Fører var alene i bilen, og klaget ifølge politiet over smerter i brystet. Vedkommende ble senere fraktet til sykehus i ambulanse.

Bilen har kjørt inn i en av brustolpene i nordgående retning.

(+) Bilen kjørte rett inn i betongsøyla: – Umulig å si hva som har skjedd

Overveldende skepsis til utenlandske turister i Norge

Tre av fire nordmenn sier i en ny undersøkelse at de ikke vil åpne Norge for utenlandske turister i sommer.

Regjeringen åpnet torsdag opp for at flere turister skal kunne besøke Norge i sommer, men en fersk spørreundersøkelse fra Opinion viser at nordmenn flest er skeptiske til grenseåpningen.

Kun 15 prosent av de spurte stiller seg positive til en åpning for at flere utenlandske turister skal kunne besøke Norge, mens hele 75 prosent ikke ønsker det.

Undersøkelsen med rundt 1.000 respondenter er en del av Opinions norsk koronamonitor og ble gjennomført i helgen.

(©NTB)

Helgelandssykehuset endrer testrutiner for vikarer

Helgelandssykehuset endrer testrutiner av utenlandsk helsepersonell etter at en svensk vikar ble syk. Hun hadde da jobbet uten å ha vært i karantene.

– Alle svenske vikarer skal testes ved ankomst og må avvente svar på test før de får gå i jobb. I tillegg skal det i henhold til rutinene gjennomføres en ny test etter fire dager, skriver Helgelandssykehuset HF i en pressemelding.

Det er nye råd fra Folkehelseinstituttet (FHI) som gjør at sykehuset nå endrer praksisen rundt testing av utenlandsk personell. Tidligere ga forskriften fra FHI fritak for svenske helsearbeidere, men nå endrer sykehuset rutinene i tråd med de nye retningslinjene.

– Praksisen vi har hatt, har vært i tråd med gjeldende råd og retningslinjer. Det kom nye råd i forrige uke fra FHI som vi nå følger, sier kommunikasjonssjef Tore Bratt i Helgelandssykehuset.

Sykehuset er fortsatt stengt for nye innleggelser i påvente av svar på smittetester av pasienter og den svensk sykepleieren. Poliklinikkene og fødeavdelingen er derimot åpne.

Mandag er tre pasienter i fortsatt isolasjon som følge av mulig dråpesmitte, mens fire pasienter er i karantene. Alle pasientene er testet, bekrefter sykehuset.

(©NTB)

Nødsentralene tester nødsamtaler med video

Nødsamtaler med video blir nå testet på flere 113- og legevaktsentraler i Norge. Funksjonen har allerede reddet liv.

– Dette er en unik løsning og revolusjon for personalet på 113-sentralen. Ved å få en bedre situasjonsforståelse fra stedet, kan operatørene sende ut riktig hjelp raskere, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Løsningen er utviklet av stiftelsen sammen med 113-sentralene og helsemyndighetene. Den er del av den nasjonale dugnaden «Sammen redder vi liv».

Målet er at samtlige av Norges 16 medisinske nødsentraler og 100 legevaktsentraler skal ta i bruk løsningen i løpet av året.

Foreløpig testes funksjonen ved 113-sentralene i Oslo, Bergen og Nord-Trøndelag, samt legevaktsentralene i Voss og Sandnes.

(©NTB)

Ny handlingsplan skal sikre færre aborter

Regjeringen legger fram en ny handlingsplan for å få ned antallet aborter med ytterligere en tredel sammenlignet med i 2014. Olaug Bollestad (KrF) er fornøyd.

Målet skal nås ved å styrke befolkningens kunnskap om prevensjon, særlig blant unge, viser handlingsplanen. Det skal også jobbes for ytterligere tilgjengelighet til ulike typer prevensjon.

– Å redusere antall uønskede graviditeter er god helsepolitikk. Det er ingen tvil om at KrF har sikret at det prioriteres ressurser til dette arbeidet, sier Bollestad i en pressemelding.

(©NTB)

Tollere mistenker at medisinsk cannabis videreselges

Tolletaten roper varsku etter at det er registrert en kraftig økning i innførsel av medisinsk cannabis til Norge de siste månedene.

Siden 1. mars er det fortollet mer enn 36 kilo medisinsk cannabis ved Gardermoen. Tollerne mener en nasjonal hasjtørke har ført til at mange videreselger stoffet og at ordningen misbrukes.

– Den eksplosive økningen i innførsel av medisinsk cannabis er bekymringsfull og vitner om et omfattende og systematisk misbruk av en ordning som er ment å sikre enkelte pasientgrupper medisinsk cannabis til eget bruk, sier tolldirektør Øystein Børmer i en pressemelding.

Les mer:

Tollere mistenker at medisinsk cannabis videreselges

Riksteatret til Narvik

I høst kommer Riksteatret innom Narvik på sin turné gjennom landet. Både Peer Gynt og Mio, min Mio settes opp på Narvik kulturhus, i henholdsvis oktober og november. I en pressemelding understreker de at turneen vil gjennomføres med fokus på nødvendige smitteverntiltak.

Innbruddsraid i Lofoten

Det har blitt gjort en rekke innbrudd i bygninger og biler i Vestvågøy i helga. Det melder Lofotposten.

Lensmann Asbjørn Sjølie opplyser til avisa om at de har fått inn flere anmeldelser.

Båt med fem personer utenfor Trondenes mistet motorkraft

Harstad brann og redning var klare til å rykke ut.

Omtrent klokken 10:45 fikk Hovedredningssentralen melding fra Kystradioen om en båt i nød på havet ikke langt fra Trondenes fort, sier Sten Rune Nikolaisen til iHarstad.

– Vi ba om bistand fra Harstad brann og redning og de var klare til å sende ut sin båt Gnist. Etter hvert ble det klart at en annen båt kunne yte bistand, og båten er nå i ferd med å bli slept inn ved Ringberget i nærheten av Altevågen, sier Nikolaisen.

Det skal være fem personer i båten som ble berget.

– Jeg har ikke informasjon om hvilken type båt det er. Vi ble varslet om hendelsen etter at mannskapet på båten uten motorkraft selv tok kontakt med Kystvakten.

Jobbfall på over fire prosent

I mai 2020 var det 120.000 færre jobber enn i samme måned året før, noe som tilsvarer en nedgang på hele 4,2 prosent.

Flesteparten av jobbene som forsvinner, er i næringer med lavt lønnsnivå, viser foreløpige SSB-tall fra en eksperimentell månedsstatistikk basert på a-ordningen.

A-ordningen er en samordnet måte for arbeidsgivere å rapportere opplysninger om inntekt og ansatte til Nav, Statistisk sentralbyrå (SSB) og Skatteetaten.

Formålet med statistikken er å belyse konjunkturutviklingen i Norge, målt ved endringer i antall jobber, antall lønnstakere og kontantlønn. (©NTB)

Mann i 60-årene funnet omkommet

En mann i 60-årene, som var savnet etter en hyttebrann i Vestre Jakobselv i Vadsø kommune, er nå funnet omkommet.

Det var rundt klokken 04.00 mandags morgen at nødetatene rykket ut til hyttebrannen.

– Hytta er helt nedbrent, og det er en mann i 60-årene som ikke er gjort rede for. Han skal ha vært på hytta, uttalte Bjørn Tormod Syversen ved operasjonssentralen til politiet til iFinnmark.

Hytta ligger på venstre side av elva.

Brannvesenet kan bekrefte at de ennå er på tomta.

– Jeg kan ikke si så mye mer enn at Vadsø brannvesen er på stedet nå og driver etterslukking. Jeg kan dessverre ikke si så mye mer enn det ettersom politiet driver med etterforskning der nå, sa Aleksander Øvre ved 110-sentralen til brannvesenet i Finnmark mandag morgen.

Like etter klokken ti mandag morgen melder NRK Finnmark at mannen er funnet omkommet.

Politiet har nå varslet pårørende, opplyser politiførstebetjent Øystein Furu i Finnmark politidistrikt til NRK.

Evenes får penger til trafikksikkerhet

Evenes kommune får 85.000 kroner fra Samferdselsdepartementet. Pengene skal gå til et prosjekt som skal lære ungdom mer om trafikksikkerhet i kommunen, samt lage en film om trafikksikkerhet.

Prosjektleder er Per-Kaare Holdal, og samarbeidspartnere er offentlige redningsetater, Trygg Trafikk og bilbransjen.

Det skriver Evenes kommune på sine nettsider.

Pengene til Evenes er en del av en total pott på 4 millioner kroner som Samferdselsdepartementet deler ut til lokale trafikksikkerhetstiltak landet over.

Brannvesenet sjekker automatisk brannalarm

Brannvesenet rykker ut til en automatisk brannalarm på Scandic hotell i Narvik sentrum.

Det skal ha vært falsk alarm: – Ingen brann, skriver Nordland 110-sentral på Twitter.

Ber statsministeren flytte russetiden

Stortingspolitiker Turid Kristensen (H) ber statsminister Erna Solberg om å gå til valg på å flytte russefeiringen til etter eksamen.

– Jeg synes at russen fortjener å feire etter 13 års skolegang. Det har kanskje gått litt av skaftet enkelte år, men det er en god tradisjon, sier Kristensen, som sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, til Dagbladet.

Hun legger til at russefeiring og eksamen er en dårlig kombinasjon.

– Det er blitt en årviss diskusjon, men den pågående koronakrisen har igjen aktualisert det, fordi russetida er blitt flyttet. Når selv flere russepresidenter anbefaler neste års kull å utsette russetida, bør også skolene komme dem i møte, sier hun.

Tidligere denne uka tok flere av landets russepresidenter overfor VG til orde for å gjennomføre neste års russefeiring på samme tid som årets russ har gjort.

I Narvik har russepresident i Tor Emil Andersen (19) tidligere sagt til Fremover at å feire russetid etter eksamen er helt på sin plass.

– Det er slik det burde være. Feire etter eksamen.

Les også:

(+) Her er de ferdige med 13 års skolegang. Men til helgen blir det mer russefeiring

Fiskeriministeren gir 10,5 millioner for å få barn til å spise mer fisk

Kostholdsprogrammet Fiskesprell får 10,5 millioner kroner fra fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) for å få barn og unge til å spise mer fisk og sjømat.

– Fisk er raskt å lage, lett å like og enkelt å variere. Det kan spises både hjemme og på tur, i tillegg er det sunt for både kropp og hode. Barn og unge bør spise mer fisk, men de må lære hvordan, sier han.

Et av tiltakene for å få opp fiskegleden er kostholdsprogrammet, som fiskeri- og sjømatministeren styrker med 6,5 millioner kroner i tillegg til de 4 millionene som allerede var satt av i Nærings- og fiskeridepartementets budsjett.

Kostholdsprogrammet skal gi barn og unge gode matopplevelser med fisk og sjømat gjennom å kurse ansatte i barnehager og skoler i tilberedning, i tillegg til undervisningsmateriell og støtte til innkjøp av råvarer. (©NTB)

Mann i 30-åra kjørte ruset – og manglet gyldig førerkort

Ved 01-tida natt til mandag ble en bilfører stanset av politiet på Øyjord. Politiet mistenkte at bilføreren, en mann i 30-åra, var ruspåvirket, og han ble også anmeldt for å ha kjørt uten gyldig førerkort. Det opplyser politiet.

Artikkeltags