(Nettavisen)

Minst 50 sivile russiske fartøy som trålere, frakteskip, forskningsskip og yachter kan være i bruk av russisk etterretning til spionasje mot kritisk infrastruktur i Norge.

Det viser et prosjekt NRK har gjennomført sammen med de nordiske allmennkringkasterne Danmarks Radio (DR), Sveriges Television (SVT) og finske Yle. Kringkasterne har brukt åpne trafikkdata for å kartlegge hvordan russisk skipstrafikk kan bli brukt til spionasje i Norden.

DR skriver onsdag morgen at de russiske spionskipene forbereder en mulig sabotasje mot havvindmøller, gassrør og strømkabler i Norge, Danmark, Finland og Sverige. Reportere fra den danske allmennkringkasteren ble i november møtt av en maskert mann med automatvåpen da de nærmet seg det som offisielt er et russisk havforskningsskip.

– Gevær? Fuck. Han kommer vel ikke til å sikte på oss vel? utbryter en av journalistene, Niels Fastrup.

– Det her er helt vilt. Mannskapet er bevæpnet. Så vi seiler vekk nå. De filmet oss, og viste at de hadde våpen, legger han til.

– Har vi nok? (opptak/bilder, red.anm.) spør Fastrup kameramannen.

– Vi trekker oss tilbake, legger han til kjapt etterpå.

Les også: Ukrainske piloter sier de blir lurt trill rundt

Flere kilder DR har snakket med mener skipet også blir brukt til etterretningsarbeid. Det russiske forsvarsdepartementet har ikke besvart DRs henvendelser på hvorfor besetningen på forskningsskipet var bevæpnet.

– Å hindre Norge kan være Russlands hovedmål

Finland er nå Nato-medlem, mens Sverige ønsker å bli det. Dette har endret styrkeforholdet i nord, og motivene for russernes spionasje.

– Et hovedmål for Russland kan være å hindre Norge i å motta forsterkninger hvis det blir en militær konfrontasjon og Norge skulle ha behov for militære forsterkninger fra Nato. Da er havner og infrastruktur rundt havner en sårbarhet som vil være verdt å notere seg, sier forsker Åse Gilje Østensen til NRK.

Hun får støtte fra dansk hold:

– I tilfelle en konflikt mot Vesten er de parat og vet hvor de kan lamme vårt samfunn, det sier kontraspionasjesjef Anders Henriksen fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark til DR.

Les også: Kan være årsaken til russernes kjempemiss: – Helt åpenbart en seier

I sin artikkel skriver NRK at datasporene på kartet viser at de sivile fartøyene «plutselig dukker opp» når det har vært en Nato-øvelse, og at de var like ved da viktige fiberkabler ble kuttet utenfor Vesterålen og skadet utenfor Svalbard i fjor.

– Vi ser spor ved småflyplasser, dypvannskaier og broer som knytter landet sammen. Viktige knutepunkt, som for eksempel det norske forsvaret trenger for å kunne flytte sine styrker. Vi ser spor over viktige olje- og gassfelt, skriver NRK.

– Tilfeldigvis seiler gjennom

Sjef for Etterretningstjenesten, Nils Andreas Stensønes, sier at dette kan dreie seg om uønsket eller ulovlig etterretning utført på toppen av lovlig aktivitet, som for eksempel fiske.

– Det Russland er interessert i det er jo norsk teknologi, men mest militære disposisjoner, alliert tilstedeværelse og bevegelse. Vi ser dette i forbindelse med allierte øvelser, hvor de tilfeldigvis seiler gjennom, ankrer opp, eller oppholder seg i nærheten. Så følger vi veldig nøye med og ser om det er andre steder de opptrer unormalt, sier Stensønes.

Les også: Tor Inge har reist fra Trøndelag til frontlinjen i Ukraina for et helt spesielt oppdrag

Den russiske ambassadøren skriver til NRK at russiske sjøfolk har rett til å navigere i norsk farvann og avviser at russiske fartøy har gjort noe ulovlig.