Nå kommer Bodø til å forby elefanter

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Det går etter alt å dømme mot et forbud mot elefanter, eksotiske og ville dyr på kommunal grunn i Bodø.

Torsdag i bystyret leverer Håkon Møller (MDG) og Maya Sol Sørgård (Ap) et forslag om forbud.

- Bystyret ber administrasjonen legge fram en sak med henblikk på å vedta et forbud mot utleie av kommunal tomt eller bygg til sirkus som bruker eksotiske eller ville dyr i sine forestillinger, eller til andre relevante aktører som ikke kan dokumentere god dyrevelferd, lyder forslaget.

Det skriver AN.no.

10 kommuner har vedtatt

De to understreker at 10 kommuner allerede har lagt ned forbud mot eksotiske og ville dyr. Deriblant Oslo og Tromsø.

Mandag hadde de fleste partiene ikke gjort unna gruppemøtene sine. Og Arbeiderpartiet kunne ikke svare på om hele partiet kommer til å gå for partifellens forslag.

Men da Ap, SV, MDG, SP og Rødt undertegnet samarbeidsavtalen i 2015 gikk de for følgende.

- Kommunen skal i samarbeid med frivillige organisasjoner jobbe for god dyrevelferd. Partene er enige om å avvise utleie av kommunal tomt til sirkus med ville dyr, står det i samarbeidsavtalen.

- Avklart

Maya Sol Sørgård sier til an.no at spørsmålet allerede er avklart gjennom samarbeidsavtalen.

- Og da blir Bodø den 11. byen i landet som får et slikt forbud når administrasjonen legger fram en sak?

- Ja, det blir den, sier en sikker Maya Sol Sørgård.

I  forslaget begrunner hun og Møller forslaget på følgende måte.

- Hvert år får mange byer og tettsteder besøk av sirkus som opptrer med bruk av elefanter og andre eksotiske dyr. Dyrene blir tvunget til å opptre foran store folkemengder, de gjerdes inne og blir fraktet i små containere rundt hele verden for å være underholdning for oss mennesker. Ofte innebærer treningen av sirkusdyr fysisk straff. En slik frihetsberøvelse kan, og vil i de fleste tilfeller, føre til alvorlig psykisk lidelse for dyrene. Å skape underholdning på bekostning av en annen skapnings helse kan på ingen måte rettferdiggjøres. Det er på tide at vi tar et politisk ansvar for å stoppe utnyttelsen av eksotiske dyr til underholdning. Her kan kommunene gå foran med et godt eksempel.

Tromsø var den første byen i landet som vedtok et lignende forbud. Før det hadde blant andre dyrevernorganisasjonen NOAH jobbet for et slikt forbud.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Artikkeltags