Storbrann i Tromsø - alle bes holde seg innendørs med lukkede vinduer grunnet giftig røyk

Store mengder røyk innhyller deler av Nord-Tromsøya fredag ettermiddag.

DEL

Nord-Norge (Rana Blad) [Nordlys] Nødetatene rykker sent fredag ettermiddag ut til Skattøra i Tromsø, hvor det brenner i et lokale tilhørende Tromsø Bildelmontering.

– Vi vet ikke omfanget, sier operatør ved 110-sentralen i Troms, Tore Hagerup, til Nordlys i 17.20-tiden.

Melding til innbyggere

Politiet melder klokken 17.36 at røyken dekker store deler av Stakkevollan og Nord-Tromsøya. De ber folk i området holde seg innendørs og lukke vinduer.

Like etter klokken 18 sendte Troms politidistrikt ut melding til beboere i Tromsø med følgende beskjed:

«Pga. kraftig røykutvikling grunnet brann på Skattøra, sprer det seg giftig røyk over hele Tromsø. Alle bes holde seg inne og lukke vinduer og dører til annen beskjed er gitt».

Stengt for trafikk

Stakkevollvegen og Ringvegen ved Remiks er stengt for trafikk på grunn av røyken. Ifølge Nordlys' reporter Anna Näumann, som er på stedet, høres det kontinuerlige smell fra brannåstedet.

– Det høres ut som små eksplosjoner, sier Näumann.

Like etter klokken 18.30 opplyser politiet at brannvesenet foretar en kontrollert nedbrenning av lokalet.

– Det er totalt overtent, som du ser. Det vil bli noen timer med røykutvikling, sier Knut Slartmann, politiets innsatsleder på stedet.

– Heldige med vindretningen

Politiet vet foreløpig ingenting om årsaken til brannen.

– Den konkrete årsaken er det for tidlig å si noe om. Folk har vært på jobb, så har det tatt fyr, sier Slartmann.

Ifølge han er det en del brennbar væske i lokalene som forårsaket den voldsomme brannen.

– Nå er vi ganske heldige med vindretningen. Mye stiger opp. Noe legger seg langs Stakkevollvegen, men vi kan ikke evakuere hele byen, sier Slartmann.

Den verste røykutviklingen hadde da gitt seg. Like etter klokken 19 meldte politiet at brannvesenet har kontroll på brannen.

– Politiet har fått informasjon på stedet om at en eksplosjon i en dieseldrevet høytrykksspyler kan være brannårsak, skriver operasjonssentralen i Troms politidistrikt på Twitter.

– Helt svart med røyk

Selv om brannvesenet har brannen under kontroll, tar det ennå en stund før flammene er slokket helt. Det forteller Fred Johnsen, utrykningsleder i Tromsø Brann og redning.

– Det er veldig store arealer som brenner, og det er mye. Det er mye dekk og plast, som fører til giftige gasser. Så folk bør holde seg innendørs, sier Johnsen til Nordlys på stedet.

Selv rykket han til brannen fra sitt hjem i Tromsdalen.

– Da jeg kom kjørende over brua, var det helt svart med røyk, kommenterer Johnsen.

Like før klokken 19.30 var Stakkevollvegen åpen for trafikk igjen. Ti mann fra Tromsø Brann og redning drev ennå slokkearbeid på stedet.

Artikkeltags