Nei til samisk navn

Narvik kommune skal ikke ha samisk navn. Det bestemte kommunestyret torsdag.

Et forslag fra Rødt om å utsette saken falt mot 16 stemmer. Rødt foreslo deretter at kommunen skal ha 3 navn, to samiske i tillegg til Narvik. Det fikk 1 stemme og falt.

Kommunestyret besluttet deretter mot 15 stemmer at Narvik ikke skal ha samisk navn.

Foto: Terje Næsje

(Foto: Terje Næsje)

KrFs lovede fritidskort når ikke alle barn før valget

KrF klarer ikke å innfri løftet om å gi alle barn mellom 6 og 18 år en sum til å bruke på fritidsaktiviteter før valget.

Partileder Kjell Ingolf Ropstad bekrefter overfor Vårt Land at løftet om et fritidskort til alle barn ikke lar seg innfri før stortingsvalget neste år.

– Jeg har jo et håp om at skal kunne få innført kortet fra 2022, sier han til avisen.

12 kommuner er nå med i et prøveprosjektet med fritidskortet, som skal sørge for at alle barn har mulighet til å delta på en aktivitet, uavhengig av familiens økonomi.

Ropstad opplyste til NTB nylig at regjeringen trapper opp summen til ordningen med 120 millioner kroner til 180 millioner kroner. Det vil åpne for at 10–20 flere kommuner kan prøve den ut. Den første mer helhetlige vurderingen av prosjektet kommer rundt nyttår.

Bufdir jobber med en nasjonal, teknisk løsning for ordningen. I forrige runde søkte 193 kommuner om midler, noe som vitner om stor interesse for prøveprosjektet.

Eliteserien i hockey bytter navn

Norsk topphockey har fått ny hovedsponsor, etter at de torsdag signerte en avtale med Fjordkraft.

Dermed får eliteserien, som i fjor gikk under navnet Get-ligaen, nytt navn, Arctic Eagles spiller nå i Fjordkraft-ligaen.

Harstad sier ja til fusjon

Kommunestyret i Harstad har torsdag vedtatt å si ja til en fusjon mellom Hålogaland kraft og Nordkraft. Det ble vedtatt mot én stemme.

Det melder Nordkraft i ei pressemelding.

– Vi kan likevel ikke ta fusjonen for gitt ennå, sier administrerende direktør i Nordkraft, Eirik Frantzen i meldinga.

Det er fortsatt seks eierkommuner som skal fatte sin beslutning. Fusjonsspørsmålet skal behandles i Gratangen, Lødingen, Kvæfjord, Ibestad, Tjeldsund og sist i Narvik 20. oktober.

Færre boliginnbrudd under koronapandemien

I årets første seks måneder falt antallet villainnbrudd med over 14 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Nedstenging av landet, hjemmekontor og norgesferie har gitt betydelig vanskeligere forhold for de kriminelle, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Totalt registrerte forsikringsbransjen 1.651 villainnbrudd i årets første halvår, til en kostnad på 31 millioner kroner, skriver selskapet i en pressemelding.

Det store fallet i antallet innbrudd skjedde på våren og sommeren, når mange vanligvis er på utenlandsreise. I tillegg har skadetallene etter strømbrudd i boliger falt med 88 prosent. Vanligvis fører strømbrudd til mange forsikringskrav som følge av at matvarer i frysere blir totalskadd.

Bruken av rettshjelp til forsikringer har imidlertid økt.

– I koronakrisen har mange tilbrakt mye mer tid enn normalt hjemme på dagtid, og noen har nok brukt ekstra tid på å sikre sine interesser der de føler en urett har eller kan bli begått. Det er derfor ikke overraskende at en del nabokonflikter har blitt advokatmat i denne perioden, sier Irgens.

Munnbindkrav på Oslo lufthavn

Ullensaker kommune har besluttet å innføre munnbindkrav på Oslo lufthavn i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand.

Flyplassen har gått i gang med å utarbeide informasjon til de reisende om de nye bestemmelsene, skriver nettstedet Flysmart 24.

Kravet kommer etter et ekstraordinært formannskapsmøte i Ullensaker kommune onsdag, som følge av at Oslo kommune mandag strammet inn på koronatiltakene.

Avinor har avklart med kommuneoverlegen at skjerpede krav om bruk av munnbind også omfatter lokalene på Oslo lufthavn der trengsel oppstår.

11 nye koronasmittede i Norrbotten siste døgn

Det er registrert 11 nye tilfeller av covid-19 i Norrbotten det siste døgnet. Det melder svenske helsemyndigheter torsdag. Totalt har 1.780 personer fått konstatert koronasmitte i den nordsvenske regionen.

Torsdag var en person innlagt med covid-19 på intensivavdeling på sykehus. Totalt har 91 personer med bekreftet covid-19 mistet livet.

I forrige uke ble 3.356 personer personer i regionen testet. Av disse testet 45 (1,3 prosent) personer positivt.

Vegvesenet forlenger midlertidig unntak

Torsdag melder Statens vegvesen at de har forlenget det midlertidige unntaket fra kravet om gebyr til personer som blir syke og ikke møter opp til førerprøver. Det blir forlenget fram til og med 31. mars 2021.

– Vi ønsker ikke at personer som har symptomer på luftveisinfeksjoner, er syke eller i karantene skal føle seg forpliktet til å møte til teoriprøve/oppkjøring. Derfor har vi gitt et midlertidig unntak til og med 31.mars 2021 fra krav om gebyr for ikke møtt til prøve, sier jurist Cathrine Håheim Andersen i Statens vegvesen via ei pressemelding.

Hun legger til at det er fint om de som rekker å avbestille timen sin i tide, gjør det, slik at andre kan benytte den oppsatte timen isteden.

Seks nye miljøfyrtårn

I kommunestyret torsdag kunne ordfører Rune Edvardsen tildele seks nye bedrifter diplom for å ha oppnådd miljøfyrtårnstatus. De seks føyer seg inn i rekken etter de 40 bedriftene som tidligere har jobbet systematisk med miljø og kvalifisert seg til å være Miljøfyrtårn.

De seks føyer seg inn i rekken etter de 40 bedriftene som tidligere har jobbet systematisk med miljø og kvalifisert seg til å være Miljøfyrtårn.

De seks bedriftene som torsdag ble presentert som miljøfyrtårn er Bentro bil, Sure Hotel Harstad Narvik airport, Nor-trykk, Forte Narvik holding, Narviksenteret og Det 4. hjørnet.

MOTTOK DIPLOM: Bengt Berntsen, Nor-Trykk, Roger Bergersen, Forte Narvik, Eystein Markusson, Narviksenteret og Det 4. hjørnet, Ronja Mari Ask, Sure Hotel, og Trond Frantzen fra Bentro Bil ble tildelt Miljøfyrtårn-diplom av ordfører Rune Edvardsen.

MOTTOK DIPLOM: Bengt Berntsen, Nor-Trykk, Roger Bergersen, Forte Narvik, Eystein Markusson, Narviksenteret og Det 4. hjørnet, Ronja Mari Ask, Sure Hotel, og Trond Frantzen fra Bentro Bil ble tildelt Miljøfyrtårn-diplom av ordfører Rune Edvardsen. (Foto: Terje Næsje)

Kjørte gjennom garasjeport og ut i grøfta. Fratatt førerkortet

Politiet i Bodø fikk torsdag formiddag melding om et trafikkuhell, og nødetatene rykket ut til stedet. Det viste seg at bilfører hadde kjørt gjennom en garasjeport, over veien og ut i grøfta. Airbag var utløst. Begge i bilen blir sendt til lege for sjekk. Føreren er en mann født i 1937. Han er anmeldt og førerkortet er beslaglagt, melder Nordland politidistrikt.

Knivstikking i Tromsø oppklart

Gjerningspersonene fra knivstikkingen på Tromsøbrua tirsdags morgen har meldt seg til politiet.

– Selv om det gjenstår etterforskning rundt blant annet motiv, hendelsesforløp og kriminaltekniske spor, så regner vi saken som oppklart, sier leder for etterforskningsseksjonen Lene Fabek ved Tromsø politistasjon i en pressemelding

Fordi gjerningspersonene er under den kriminelle lavalderen på 15 år, vil det ikke bli en ordinær straffesak. Politiet følger opp saken med gjerningspersonene, foreldrene og barnevernet.

Narvikjenter ikke til NM

Det blir ingen NM-suksess i 2020 for fire narvikinger på Medkila sitt damelag i fotball.

Medkila, med firkløveret Hanne Larsen, Ida Fikseth Fossem, Lotte Fikseth Fossem og Mina Frantzen, var alle på banen da cupkvalifiseringskampen mot nordnorsk rival Fløya ble blåst av. Da sto det 3-1 til laget fra Tromsø. Søster til tidligere Mjølner-spiss Jonas Simonsen og søskenbarn til Mathias Nicolaisen, Sandra Simonsen, ble avgjørende med to scoringer. Tapet gjør at Medkila ikke kommer inn i 1. runde i NM for kvinner høsten 2020.

Busstreiken er over

Etter i overkant av ti dager med busstreik ble partene enig klokken 7 torsdag. De første bussene vil være i gang fra klokken 12, ifølge Yrkestrafikkforbundet.

– Likevel må folk belage seg på at det vil være driftsforstyrrelser utover hele dagen, skriver Yrkestrafikkforbundet i en pressemelding torsdag morgen.

Et flertall av forhandlingsdelegasjonen anbefaler oppgjøret. Nå skal forhandlingsresultatet ut på uravstemning til medlemmene i de fire organisasjonene.

Dersom forslaget får flertall blant den samlede medlemsmassen, blir oppgjøret godkjent.

– Vi har mer enn doblet det opprinnelige tilbudet fra arbeidsgiver. Det gis generelle tillegg på til sammen 5,50 kroner, samt 1 krone som fagbrevtillegg i 2020, uttaler forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet Jim Klungnes i en pressemelding.

De første bussjåførene ble tatt ut i streik søndag 20. september. Totalt la over 8.000 bussjåfører landet over ned sitt arbeid, og streiken har rammet hele landet.

– Vi vil takke befolkningen og passasjerene våre for den massive støtten vi har opplevd gjennom streiken, sier forhandlingsleder Stein Guldbrandsen i Fagforbundet.

Politiet i Tromsø har identifisert de to personene fra kameraovervåkingen

– Det er snakk om to mindreårige gutter. Hvorvidt de har opplysninger i saken er for tidlig å si nå i kveld, vi vil først gjennomføre formelle avhør i morgen, sier leder for etterforskningsseksjonen Lene Fabek ved Tromsø politistasjon i en pressemelding.

Politiet i Tromsø gikk tidligere onsdag ut med en etterlysning av de to personene og publiserte overvåkningsvideo av de etterlyset. Disse videoene har politiet nå valgt å fjerne.

Sjåfør i 20-årene fikk førerkortet beslaglagt på stedet

Utrykningspolitiet har hatt en trafikkontroll i Evenes på E10. UP målte gjennomsnittsfarten til sjåføren til 100 kilometer i timen i en 60-sone ved Bogen. Førerkortet ble beslaglagt på stedet, opplyser politiet i Nordland.