Nytt kraftig lavtrykk på vei: – Kan påvirke flytrafikken i Nord-Norge

I helga kan det bli rekordlavt trykk i Nord-Atlanteren. Det kan nok en gang skape trøbbel for Widerøes som mandag og tirsdag denne uken måtte sette flyene på bakken på grunn av det kraftige lavtryket over Nord-Norge. Ekstra store temperaturforskjeller ved Nord-Atlanteren utgjør, igjen, et ekstremt lavtrykk.

Nå melder meteorologene at et nytt lavtrykk ventes allerede på mandag. Denne gangen ser det ut til at lavtrykket treffer Island, forteller statsmeteorolog Eirik Samuelsen til NRK.

– Det kan påvirke flytrafikken i Nord-Norge, men det lave lufttrykket ser ut til å skape størst problemer for Øst-Finnmark, antyder meteorologen.

(Skjermdump: windy.com)

Skal overvåke jernbanesporene via satelitter

Bane Nor skal gå over til å bruke satellitter for å kontrollere at jernbanesporene ligger der de skal. Det gjør de ved å koble seg på Kartverkets digitale bakkenett. At sporene ligger riktig, er viktig for å unngå blant annet avsporing. Det skriver Bane Nor i ei pressemelding.

– Metoden vil spare Bane Nor for godt over 100 millioner kroner, heter det videre.

Samtidig finansierer Bane Nor en utbygging av Kartverket sitt nett av basestasjoner. 50 nye basestasjoner skal settes opp, blant annet på Nordlandsbanen. Dermed vil de kunne bestemme posisjoner på jernbanesporet ned til 10 milimeters nøyaktighet, i følge Bane Nor.

Narvikinger ivrigst på Pantelotteri-knappen

Kundene i tre Narvik-butikker brukte flest pantekroner på Pantelotteriet i Nordland i fjor. Les saken her (åpen).

Stjal solcellepanel – fyrlykt gikk i svart

Kystverket fikk melding om at fyrlykta Karken på Sørøya i Finnmark var ute av drift. Årsaken var at solcellepanelet var stjålet.

– Tyver har rett og slett skrudd ned hele panelet og klipt kablene, skriver regiondirektør i Kystverket Troms og Finnmark, Jan Morten Hansen i en pressemelding.

– Tyveri og hærverk på slike navigasjonsinstallasjoner er heldigvis ikke noe vi opplever ofte. Det er trist at noen stjeler utstyr som vi bruker til å forebygge ulykker til sjøs. Jeg håper vedkommende kjenner på at dette kanskje ikke var det riktige å gjøre. Kystverkets solcellepaneler er for øvrig spesial-tilpasset til Kystverkets installasjoner. De er ikke av en type med høy effekt, så det vil ikke være et lønnsomt tyveritokt å stjele Kystverkets solceller, sier Hansen.

Kystverket kjenner ikke til at det skal ha skjedd en hendelse eller ulykke som følge av at lykta er slukket. Tyveriet vil bli anmeldt. Kystverket eier og drifter rundt 21.000 sjømerker med og uten lys langs norskekysten.

Bekymret over varslet økning på fergetakstene i sommer

Eldrerådet i Nordland er bekymret over at fylkesrådet har varslet sterk økning på takstene i sommermånedene juni-juli-august, heter det i en uttalelse fra eldrerådet.

– Nordland eldreråd er tilfreds med at fylkesrådet snudde, og vedtok at takstene på ferger skulle tilbake til 2019-nivå med en økning på 3,1 prosent som tilsvarer den generelle prisstigningen. Dette skjedde etter at prisene for enkelte fergesamband økte med hele 45 prosent.

Eldrerådet er imidlertid bekymret over at fylkesrådet har varslet sterk økning på takstene i sommermånedene juni-juli-august.

De viser i en uttalelse til at dette vil ramme fergeavhengige lokalsamfunn hardt. Dette gjelder både privatpersoner og næringsliv – og da kanskje spesielt reiselivsnæringen.

– Etter det vi kjenner til er det allerede gitt avbestillinger til reiselivsbedrifter på grunn av de høye takstene. Reaksjonene fra 1. januar viser at det er en smertegrense for hvor høye takster som kan aksepteres.

De påpeker at Nordland sliter med befolkningsutviklingen, og tror at høye fergetakster gjør det vesentlig vanskeligere å bosette seg/drive næringer i fergeavhengige samfunn.

Varsler flere øvingsdøgn for Heimevernet

Etter mange år med nedgang i øvelsene for soldatene i Heimevernet, legger nå ledelsen opp til flere øvingsdøgn etter at budsjettene er økt. I fjor var antallet øvingsdøgn for soldatene i Heimevernet fire dager for menige soldater og seks dager for befal, skriver Adresseavisen.

Tallet har variert mye de siste årene, og spesielt etter 2000 har det gjennomsnittlige antallet øvingsdøgn vært lavt. Enkelte år har så lite som 20 prosent av styrken vært inne på øvelse. Etter at det i årets forsvarsbudsjett er satt av 1,43 milliarder kroner til HV, vil ledelsen at flere skal inn på øvelser igjen. Sjefen for Heimevernet, Elisabeth Michelsen, vil at antallet øvingsdøgn skal opp og varsler at vanlige soldater i år skal øve seks dager og at befal skal ut i ni dager.

Bygger hotell til over 300 millioner kroner i Harstad

Hotell Kaarbø AS bygger hotell for Petter Stordalen til en pris på over 300 millioner kroner i Kaarbøkvarteret i Harstad. Hotellet skal bygges av Consto og har tre eiere: Harstad Skipsindustri, Clemens Eiendom og Klotind AS.

– Byggeprosessen starter øyeblikkelig. Men rent fysisk vil nok folk merke at vi er gang i løpet av andre kvartal, sier Ola Karlsen, daglig leder i Harstad Skipsindustri til Harstad Tidende.

Ifølge en pressemelding fra Hotell Kaarbø AS vil hotellet få 180 rom, konferansekapasitet til 700, bar og restaurant. Hotellet skal ligge i det nye Kaarbøkvarteret som er under utvikling i sentrum av Harstad.

Stort influensautbrudd på skole i Trondheim

Hele klasserom står tomme på Flatåsen skole i Trondheim på grunn av et massivt influensautbrudd. Fredag var 310 elever borte fra skolen.

Også tolv av lærerne er borte fra skolen, melder NRK.

Flatåsen skole har 826 elever, og rektor Hilde Klungsøyr forteller at hun ikke har opplevd så stort frafall før.

– Vi har hatt kulturuke denne uken, som er årets hyggeligste uke. Men fra onsdag av så har vi hatt et forferdelig fravær her oppe, så ting har ikke gått helt etter planen, sier rektoren.

Ett kjørefelt på E10 steng på svensk side

Det er Trafikverket som på sine nettsider melder at ett av kjørefeltene er stengt på E10 mellom Björkliden og Riksgränsen. Av meldinger fremgår det ikke hva som er årsaken til stengingen, men kjørefeltet vil være stengt fram til klokken 18:00 fredag kveld.

Svensk storbank hardt rammet av datatrøbbel

Swedbank har store dataproblemer fredag. Flere av problemene er rettet, men det er fortsatt ikke mulig å gjennomføre transaksjoner. Dataproblemene oppsto etter midnatt og skyldes ifølge Swedbank en intern feil. Alle tjenester var en tid ute av funksjon, mens kortbetalinger, kundesenteret, bankens hjemmeside og app kom i drift igjen fredag morgen. Bankens pressesjef Unni Jerndal lover at alle kunder som har tapt økonomisk som følge av problemene, skal få erstatning.

– Vi ber virkelig om unnskyldning, sier Jerndal, som forsikrer at banken jobber med full kraft for å løse situasjonen.

Swedbank har rundt åtte millioner privatkunder. Banken har også forretningskunder i Norge. (NTB)

Koronaviruset påvirker sjømateksporten

Lakseprodusenter i Norge har solgt inntil 90 prosent mindre fisk til Kina, som følge av koronaviruset. Det melder NRK Nordland.

Virusutbruddet fører til stans i flytrafikken til Asia, noe som skal være store deler av grunnen til nedgangen. Prisen på laks har også gått ned 20 prosent, men viseadministrerende direktør i Sjømat Norge, Trond Davidsen, sier at de ikke er bekymret.

– Vi har falt 20 prosent, fra et nesten «all time high»-nivå på norsk laks. Så vi skal nok stå han av ei stund fremover, sier Olvik til NRK.

E6 Bjerkviklia åpen for trafikk igjen

Ett felt var stengt i Bjerkviklia grunnet et stanset kjøretøy, meldte Statens vegvesen fredag formiddag. Klokken 10.20 var strekningen åpen for trafikk.