Trafikkulykke på E10 Bjørnfjell. To sendt til sykehus for legesjekk

Politiet melder om en trafikkulykke på E10 Bjørnfjell ved 11.40-tiden lørdag. Statens vegvesen meldte lørdag formiddag om vanskelige kjøreforhold på grunn av snøfokk.

– Ulykken har skjedd i nærheten av vindmølleparken på Skitdalshøgda. Veien blir stengt og bommene blir tatt ned, sier operasjonsleder Kenneth Magnussen ved Nordland politidistrikt like etter klokken 12.

Klokken 12.30 melder politiet i Nordland at det var tre biler involvert, og totalt 11 personer. Tre personer er lettere skadet. To personer blir fraktet til Narvik sykehus for legesjekk.

Veien er stengt etter trafikkulykken. (Foto: Statens vegvesen sitt webkamera)

Politiet rykket ut

Ved 20.15-tida lørdag rykket politiet ut i Narvik, i nordgående retning. Politiets operasjonssentral opplyser om at det er for å sjekke en bil.

Fire tungekjøretøy fikk forbud

Statens vegvesen nord har hatt kontroll på E6 ved Trofors lørdag. De melder at fire tungekjøretøy fikk bruksforbud. Tre av dem på grunn av uegnede dekk. En sjåfør hadde brudd på kjøre- og hviletid. De anmeldte en sjåfør for kjøring på en annens førerkort. Til tross for dette var mye veldig bra, skriver Avisa Nordland.

Fant øldrikkende sjåfør i lastebil

Fredag formiddag fikk politiet i Nordland et tips om en beruset lastebilsjåfør i Mo i Rana.

Politiet fant lastebilen ved Skeidar, og sjåføren satt på det tidspunktet og drakk av en ølboks. Sjåføren skal ifølge politiet ha vært godt beruset, skriver Avisa Nordland.

Norske helsemyndigheter forbereder seg på koronaviruset

Helsemyndighetene i Norge forbereder seg på at koronaviruset før eller siden kommer til landet. Selv om mange trolig vil bli smittet, understreker overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet overfor ABC Nyheter at risikoen for å dø ser ut til å være veldig lav. I Norge planlegger helsemyndighetene ut ifra at viruset snart vil spre seg i den norske befolkningen. – Det er veldig vanskelig å vite hvordan dette vil utvikle seg. Dersom viruset etablerer seg vil det før eller senere spres til de fleste land i verden. Sannsynligvis er det ikke noe immunitet mot dette viruset blant folk. Derfor vil veldig mange før eller senere bli smittet. Om det tar to år eller ti år, det vet vi ikke, sier overlegen. En vaksine mot det nye koronaviruset kan være klar om ett og et halvt år, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). 75 personer er til nå testet for covid-19-viruset i Norge. Ingen er så langt smittet her i landet.

(©NTB)

E10 Bjørnfjell kolonnekjøring

Det er kolonnekjøring på E10 Bjørnfjell på grunn av oppryddingsarbeid, melder Statens vegvesen.

Bilene fjernet fra stedet etter kollisjon

Operasjonsleder Kenneth Magnussen ved Nordland politidistrikt forteller at de tre bilene som var involvert i en kjedekollisjon på E10 Bjørnfjell er fjernet. Han sier at bilene fikk skader og de er ikke kjørbar ifølge de opplysningene han har. Magnussen kan ikke si noe om årsaken til ulykken eller hendelsesforløpet foreløpig. En tipser forteller til Fremover at det er lange køer av biler på svensk side.

Trafikken slipper forbi i puljer

Ifølge NRK Trafikkradioen slippes trafikken gjennom på E10 Bjørnfjell i puljer.

Bilister fulgte etter nødeatene da bommen åpnet

Statens vegvesen forteller at flere biler fulgte etter nødetatene, da Statens vegvesen åpnet bommen opp til E10 Bjørnfjell lørdag. Veien er stengt med bom på grunn av en ulykke.

– Det er ikke gunstig, og bilistene må respektere at fjellet er stengt, forteller trafikkoperatør Grethe Turmo Hatten ved Vegmeldingssentralen for Nord-Norge. Hun sier de har bilene på film, og vil utlevere filmen hvis politiet ber om det. Hun viser til at det er en grunn til at bommen var nede, nemlig at de ikke vil ha andre biler inn i området.

– Kan de ha trodd at veien åpnet igjen da de fulgte etter nødetatene? – Nei, det kan de ikke ha trodd. De er lov å bruke hodet, sier Grethe Turmo Hatten.

Stjal solcellepanel fra fyrlykt

Kystverket melder at tyver har skrudd ned hele solcellepanelet og klippet av kablene ved fyrlykta Karken. Fyrlykta inngår i merkingen for leia mellom Loppa og Sørøysundet i Finnmark, og fyrlykta var ute av drift etter tyveriet. – Jeg håper vedkommende kjenner på at dette kanskje ikke var det riktige å gjøre. Kystverkets solcellepaneler er for øvrig spesial-tilpasset til Kystverkets installasjoner. De er ikke av en type med høy effekt, så det vil ikke være et lønnsomt tyveritokt å stjele Kystverkets solceller, sier regiondirektør i Kystverket i Troms og Finnmark Jan Morten Hansen i en artikkel på kystverket.no.

Rein påkjørt i Gratangen

En rein er påkjørt ved Hilleshamn i Gratangen. Det melder Gratangen jakt- og ettersøkgruppe. Reinen var død da de kom til stedet. De minner om at alle har plikt til å melde fra om viltpåkjørsler slik at dyr ikke blir liggende å lide. Leder i Gratangen jakt- og ettersøksgruppe, Arild Idar Åkenes, forteller at reineieren er kontaktet og melder at det er mye snø i fjellet og stor snøskredfare. Han forteller at det er høye brøytekanter, og at det er vanskelig for dyrene å komme seg av veien. – Kjør forsiktig, er oppfordringen til Åkenes.

Forsvarets helikopter blir i Kirkenes

Forsvarets Bell-helikopter, som inngår i luftambulanseberedskapen, blir i Kirkenes til 15. april.Det skriver de fire regionale helseforetakene i en felles pressemelding.

De regionale helseforetakene fikk 3. januar i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å arbeide for en løsning som kunne erstatte Forsvarets helikopter i Kirkenes før 15. april. Det har vært hentet inn tilbud fra sivile operatører, og risiko i tjenesten ved et bytte er kartlagt og vurdert. Konklusjonen er at de fire regionale helseforetakene ønsker at Forsvaret ivaretar oppdraget ut perioden.

Stygt skadet rådyr i boligfelt på Setermoen

Bardu kommune melder på sine nettsider om funn av et stygt skadet rådyr i et boligfelt på Setermoen. Rådyret måtte avlives. Kommunen skriver at det mest sannsynlig er en hund som har forårsaket skadene. De forteller at det er svært vanskelige snøforhold akkurat nå. Rådyrene sliter. Bardu minne om at hundeeier til enhver tid skal ha kontroll på hunden. Har du ikke det, må den i bånd.

Etablerer beredskap mot pukkellaks

En ny risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø, viser at en invasjon av pukkellaksen i norsk kystfarvann og i norske vassdrag vil ha negative konsekvenser på det biologiske mangfoldet. Nå inviterer

Norges Jeger- og Fiskerforbund til å etablere en beredskap mot pukkellaksen, skriver NRK Troms.

Vanskelige kjøreforhold på E10 Bjørnfjell

Det er snø- og isdekke, og vanskelige kjøreforhold på E10 Bjørnfjell på grunn av snøfokk, melder Statens vegvesen lørdag morgen. Klokken 10.40 var det minus 8,4 grader, null millimeter nedbør og det blåser 10 meter per sekund.

Foto: Statens vegvesens webkamera

Kvinne lettere skadet etter ulykke

En kvinne som ble sendt til Nordlandssykehuset etter en ulykke mellom to vogntog i Sørfold fredag kveld, er lettere skadet. Det melder NRK Nordland. Kvinnen har vært innlagt til observasjon natt til lørdag.

NVE: Hold avstand til innløp, utløp og trange sund

Etter langvarig mildvær med regn og snøsmelting i lavlandet er det nå uvanlig store svake partier der vann strømmer under isen, slik som ved innløp, utløp og i trange sund. Dette gjelder helt opp til og med Nordland. Les hele saken her

Datatilsynet: Kirken må innhente tillatelse til å filme

KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter og Kirkerådet laget nye regler hvor det skulle åpnes for strømming av gudstjenester, men ble møtt med kritikk. I innstillingen ble det lagt vekt på at en «gudstjeneste er en offentlig handling der tilstedeværende må være innforstått med at filming kan forekomme», skriver Vårt Land. Sogneprest Anna Ramskov Laursen mente de nye reglene var i strid med den nye personvernloven. Nå har Datatilsynet vurdert reglene. Deres tilbakemelding sier klart at kirken må «avklare med dem som figurerer sentralt i gudstjenesten og som fanges opp av kamera». – Dersom man ønsker å filme dåp, bryllup og lignende må det innhentes samtykke fra involverte, sier seksjonssjef Ylva Marrable i Datatilsynet.

Videre fastslår tilsynet at nattverden under vanlige gudstjenester en personlig, religiøs handling for mange hvor kirken for å ivareta folks personvern og heller bør bruke et pausebilde eller flytte vinkelen på kamera.

Generelt mener Datatilsynet at det bare er noen små enkle justeringer som trengs i reglene om filming som KA og Kirkerådet har laget for at de skal være i overensstemmelse med personvernet.

(©NTB)

Kina vasker og lagrer pengesedler for å hindre smitte

Kinesiske myndigheter har begynt å desinfisere og isolere pengesedler i et forsøk på å hindre at det nye covid-19-viruset sprer seg videre. Banker bruker ultrafiolett lys eller høye temperaturer for å desinfisere yuan-sedler. Deretter blir de låst ned og lagret i 7–14 dager, opplyste den kinesiske sentralbanken lørdag. Viruset har til nå smittet over 66.000 personer og tatt livet av over 1.500 i Kina. Det har også spredt seg til over 20 andre land. Kina har iverksatt en rekke tiltak for å hindre smitte. I tillegg til å ha innført strenge reiserestriksjoner, er det installert beholdere med papirservietter i heiser, som folk skal bruke før de trykker på knappene. Taxisjåfører er blitt bedt om å desinfisere bilene sine hver dag.

Ifølge Verdens helseorganisasjon kan viruset både spre seg via gjenstander, dråpesmitte og ved direkte kontakt med smittede personer.

(©NTB)

Hytte brant ned ved Altevann

Politiet fikk melding ved 08.30-tiden om brann i en hytte ved Altevann. Alle nødetatene rykket ut. Hytta ligger overfor båthavnen i Altevann, og ligger sånn til at nødetatene må bruke snøskuter for å komme til stedet. Klokken 09.11 melder politiet at hytten har brent ned. Det er ikke fare for at brannen skal spre seg. De to som var i hytten er sjekket av ambulansepersonell.