Ny trener klar for TIL

Gaute Helstrup er klar for som ny trener for fotballklubben Tromsø. Han fristilles av HamKam med umiddelbar virkning.

Det bekrefter klubbene i en felles uttalelse tirsdag.

«HamKam og Tromsø er i dag blitt enige om at Gaute Helstrup fristilles fra kontrakten med HamKam, slik at han kan tiltre som trener for Tromsø IL fra dagens dato», heter det.

Tirsdag ble det bekreftet at Helstrup, som er oppvokst i Tromsø, er tilbake i sin fødeby. Han var trener for Tromsdalen i sju sesonger fra 2011 før han overtok HamKam i fjor.

Finske Simo Valakari fikk sparken i Tromsø 19. april. Klubben som rykket ned fra eliteserien forrige sesong startet umiddelbart jakten på ny trener.

Gaute Helstrup blir offisielt presentert som ny Tromsø-trener på en pressekonferanse på Alfheim onsdag klokken 14. Klubben skriver at den ber om forståelse for at verken den nye treneren eller noen i klubbledelsen vil uttale seg før den tid.

44 år gamle Helstrup får jobben med å løfte Tromsø tilbake til det gode selskap i norsk fotball.

(©NTB)

Navs ordning for lønnskompensasjon skal være klar i juni

Ordningen som sikrer permitterte full lønn i 20 dager, skal være på plass i første halvdel av juni, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til VG.

Isaksen kan ikke gi en konkret dato, men lover at pengene kommer raskt når alt først er på plass, skriver VG.

– Pengene for de aller fleste vil derfor være på konto etter to-tre dager, sier Isaksen.

Det forutsetter imidlertid at arbeidsgiverne fyller inn nødvendig informasjon når ordningen er klar. Det er nemlig gjort en endring mot hvordan den egentlig var tenkt:

Permitterte skal ikke behøve å søke selv. Isteden skal Nav hente inn opplysninger fra arbeidsgiverne og betale ut penger basert på dette.

(©NTB)

Nesten like mange klager på politiet i fjor som året før

Politiet mottok 1.001 klager i 2019, noe som er 46 færre enn året før.

– Det er for tidlig å konkludere, men vi merker oss at det er flere positive signaler som kan tyde på at vi er på rett vei, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

De siste fire årene har antall klager på politiet økt fra 791 saker i 2016 til 901 saker i 2017 og 1.047 saker i 2018.

I 2018 var det en markant økning i antall klager relatert til pass. Politiet utvidet da blant annet bookingløsningen og åpningstider i perioder. I 2019 falt antall passrelaterte klager.

Politidirektoratet erkjenner at ikke alle som har en negativ opplevelse, sender inn en skriftlig klage, og det finnes derfor trolig mørketall.

Flere kjører gjennom tunnelen enn det man trodde før byggestart

Prognosene for Harstadpakken sa 5.200. Nå viser tellinger at 7.000 biler kjører gjennom Harstadåstunnelen hver dag. Samtidig synker trafikken gjennom sentrum raskere enn planlagt, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

– Dette er gledelige tall. Tunnelen har ført til et bedre miljø for alle som ferdes i Harstad sentrum, sier leder i styringsgruppen for Bypakke Harstad, ordfører Kari-Anne Opsal.

Sluttregnskapet viser at det ikke bare er målsetningene for trafikk som er oppnådd – også de økonomiske resultatene er svært gledelig.

– Vi hadde en ramme på 549 millioner kroner, og nå viser sluttregnskapet at vi er 1,7 prosent over. Det kaller jeg innertier, sier en fornøyd prosjektleder. Geir Hartz Jørgensen i pressemeldingen.

Høyre: – Dette er ikke bra for Forsvaret

Høyres forsvarspolitiske talsperson frykter et usikkert sluttresultat etter at opposisjonen sendte langtidsplanen for Forsvaret i retur til regjeringen.

– Opposisjonen er svært lite konkret når det gjelder hva som bør forbedres i langtidsplanen. Ap, Sp og SV hadde bestemt seg på forhånd og var ikke interessert i forhandlinger, skriver Høyres forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes i en epost til NTB.

Mandag ble det klart at Frp stiller seg bak forslaget fra Ap, SV og Sp om å sende forsvarsminister Frank Bakke-Jensens (H) langtidsplan for Forsvaret i retur uten å forhandle.

– Særlig innenfor Sjøforsvaret er planen utilstrekkelig, men det er også grunnleggende svakheter i satsingen på Hæren og Luftforsvaret, sa Frps Christian Tybring-Gjedde mandag.

Frp-politikeren er misfornøyd med at planen dekker åtte og ikke fire år.

Elvenes mener at opposisjonspartiene ikke har vist forhandlingsvilje.

– Der det ikke er forhandlingsvilje er det heller ikke mulig å oppnå forbedringer. Nå taper man tid og fremdrift med et høyst usikkert sluttresultat. Det er ikke bra for Forsvaret. Denne saken kunne Stortinget loset gjennom med litt forhandlingsvilje, sier Elvenes.

Fusjonsplanene: Deler funksjonene mellom seg

Nordkraft og Hålogland kraft skal slå seg sammen. Hovedkontoret blir i Narvik. Det samme gjelder ledelse av kraftproduksjon og prosjekt. Harstad skal ta seg av nettvirksomhet, bredbånd og eiendom. Dette er planen for en fusjon mellom Hålogaland Kraft og Nordkraft. Dette ble presentert på en pressekonferanse i Harstad tirsdag. En eventuell fusjon blir vedtatt i oktober om den videre prosessen mellom de to selskapene og eierne lykkes. Det fusjonerte selskapet vil ha en verdi på rundt 6,5 milliarder kroner.

Slipper første artist til Kirunafestivalen 2021

Et av Sveriges største band på 2000-tallet gjenoppstår for en eksklusiv turne, og starter turnen på Kirunafestivalen 2021. Det ti år siden «The Ark» ble oppløst, men nå skal de altså ut på turne igjen. - Det er en drømmebooking. Det kommer til å bli totalt legendarisk, mener festivalgeneral Alex Olofsson i en pressemelding. Årets festival tar en pause på grunn av koronapandemien.

Han forteller at arbeidet med festivalen pågår hele året. De jobbet hardt for å få tak i "The Ark".

Avislesingen i Norge er stabil

For første gang på mange år faller ikke andelen som leser aviser på nett eller papir her i landet, viser tall fra Norsk mediebarometer

Andelen som leser papiravis har gått ned fra år til år siden 1994 da andelen var 85 prosent. I fjor var andelen 27 prosent, ned tre prosentpoeng fra året før.

Andelen som leste nettsidene til papiraviser derimot, har økt noe, fra 51 til 55 prosent fra 2018 til 2019, så andelen lesere av papiravisenes nettsider er nå dobbelt så stor som andelen som leste papiraviser, 55 mot 27 prosent.

– Vi ser også en økning blant dem som leser andre nettaviser, altså de nettavisene som ikke utgir papirversjoner. Det er spesielt NRK.no som trekker opp, sier Emma Castillo Schiro i Statistisk sentralbyrå (SSB), som er ansvarlig for Norsk mediebarometer 2019.

Ni av ti bruker internett daglig

Nesten alle i aldersgruppen 9–79 år i Norge har tilgang til internett, viser tall fra Norsk mediebarometer.

I 1997, som var første gang internett ble målt i mediebruksundersøkelsen , hadde 13 prosent tilgang til internett.

I fjor brukte ni av ti internett daglig, og for disse var bruken i snitt 3 timer og 23 minutter en gjennomsnittsdag, noe som er 13 minutter mer enn året før.

En noe høyere andel menn enn kvinner er på nettet daglig, og mennene bruker i snitt om lag 15 minutter mer enn kvinnene på nettet.

Nedgang i norske skatteinntekter

Skatteregnskapet for de fire første månedene av 2020 viser en nedgang i samlet innbetalinger på 6,7 prosent fra samme periode i fjor.

Til nå i år er det betalt inn 304 milliarder kroner i skatt i Norge. Dette er 22 milliarder mindre enn på samme tid i fjor, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Mye av fallet skyldes at fristen for innbetaling av forskuddsskatt for selskap er utsatt fra 15. april til 1. september grunnet koronapandemien

Lavere oljepris også gitt en reduksjon i skatt fra petroleumssektoren. Samlet innbetalinger av skatt på utvinning av petroleum er på 32 milliarder kroner til nå i år. Dette er en nærmere 10 milliarder kroner mindre enn i samme periode i fjor.

Personlige skattytere har betalt inn 222 milliarder kroner til nå i år. Det er er en økning på 2,8 prosent fra samme periode i fjor.

Kan bli stengt på kort varsel

Det er redusert fremkommelighet på fylkesvei 84 i Spansdalen. Veien kan bli stengt på kort varsel på grunn av fare for ras, melder Statens vegvesen klokken 07:37.

Nav har fått 295 tips om permitteringsjuks under koronapandemien

Nav har fått inn nesten 300 tips om virksomheter og personer som kan ha jukset med permitteringsordningen. De fleste tipsene gjelder virksomheter.

– Det er et høyt tipsantall i forhold til hva vi har erfart tidligere, og det er spesielt at den største mengden av dette gjelder virksomheter. Det er en ny erfaring for oss, sier direktør Ole Johan Heir i Nav Kontroll til NRK.

I forbindelse med koronautbruddet gjorde regjeringen flere endringer i permitteringsreglene for å bøte på den akutte krisen koronatiltakene har påført økonomien og arbeidsmarkedet.

Perioden med full lønn under permittering er utvidet fra 15 til 20 dager, og arbeidsgiverne må bare betale for to av dagene. Deretter tar staten regningen.

Heir sier at 70 av sakene Nav har fått tips om er henlagt, mens det ikke er konkludert i noen av de andre. Dersom Nav konkluderer med at det er jukset, vil de kreve pengene tilbake.

– I de alvorligste tilfellene kan vi også anmelde dette til politiet for videre

Mann i 30-årene knivstukket i Alta

En mann i 30-årene ble natt til tirsdag knivstukket i Alta i Finnmark. En annen mann i 50-årene er pågrepet.

Politiet ble varslet om hendelsen som fant sted i en privat bolig, klokken 4.30.

Den fornærmede ble kjørt til legevakt hvor han ble sydd i ansiktet etter knivskader over venstre øye, melder Finnmark politidistrikt på Twitter. Klokken 6 ble han utskrevet.

– Begge beruset og kjenninger av politiet. Mistenkte satt i arrest, skriver politiet.

Universitetene beholder ansvaret for bygg og eiendommer

Regjeringen legger bort forslaget om å overføre forvaltningsansvaret for statens eiendommer ved NMBU, UiB, UiO, UiT og NTNU til Statsbygg.

– Jeg er opptatt av at vi skal ha bygg og arealer som bidrar til god læring for studentene og gode forskningsfasiliteter. Universitetene og høyskolene har jobbet bedre med forvaltning av eiendommene sine de siste årene, og jeg ser ingen grunn til å frata dem det ansvaret. For å støtte dem i dette arbeidet, har de fått 652 millioner kroner ekstra for å til oppgradere og modernisere arealene de siste fem årene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.

Våren 2019 fikk regjeringen overlevert en områdegjennomgang av bygge- og eiendomspolitikken i statlig sivil sektor. Her var en av anbefalingene at forvaltningsansvaret for statens eiendommer overføres til Statsbygg. Begrunnelsen var at det kunne gi en mer effektiv forvaltning av eiendomsmassen.

I oppfølgingen av områdegjennomgangen kartla Multiconsult tilstanden til de selvforvaltende institusjonene. Kartleggingen viste at institusjonene arbeider godt med eiendomsforvaltning og at tilstandsgraden for eiendomsmassen har blitt bedre over tid.