Ti personer fikk bot i Bjerkvik

Mandag formiddag utførte utrykningspolitiet i Narvik en laserkontroll i 50-sonen i Bjerkvik. Det førte til at ti bilister fikk forenklet forelegg.

Høyeste hastighet ble målt til 65 kilometer i timen. Det skriver politiet på Twitter.

Erna Solberg sier ja til gjenvalg

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har gitt nominasjonskomiteen i Vestland Høyre beskjed om at hun stiller til gjenvalg for fire nye år på Stortinget.

– Det har blitt et langt liv i politikken, mye lengre enn jeg hadde planlagt, sier Solberg til NTB.

Narviksenteret er blitt medlem av forskning.no

Narviksenteret er blitt medlem av forskning.no. Det skriver nettstedet på sine egne sider. "Som medlem av Foreningen for drift av forskning.no, kan Narviksenteret lever artikler som blir vurdert for publisering og merket tydelig med deres profil", skriver forskning.no. Narviksenteret er ett av sju freds- og menneskerettighetssentre i Norge.

Kvinne (26) tiltalt for drapstrusler mot politibetjenter

Da den 26 år gamle kvinnen, som er bosatt i Senja, skulle fremstilles for legevakt i Tromsø i mars, skal hun ha truet med å drepe politibetjentene. Hun skal også ha spyttet på og sparket betjentene. Nå er hun tiltalt for denne episoden, samt lignende hendelser ved legevaktene både i Lenvik og i Narvik, skriver iTromsø.

Kirunafestivalen avlyses

– Det er selvfølgelig veldig trist at vi må ta en pause, skriver Alex Olofsson, festivalgeneral i en pressemelding. Det melder NSD som først omtalte saken.

Et nytt samarbeid med LKAB gjør vel og merker at festivalen er sikret minst tre år fram i tid.

– Jeg ser det som en tydelig markering fra LKAB at de tror på festivalen og et levende Kiruna. Vi skal gjøre de siste festivalene oppe i gamle sentrum til noen av de beste i vår 20 år lange historie, skrive Olofsson.

Folketrygdfondet gikk 31,5 milliarder kroner i minus i første kvartal

Statens pensjonsfond Norge, som Folketrygdfondet forvalter, gikk 31,5 milliarder kroner i minus i første kvartal i år. Avkastningen var på minus 11,7 prosent.

– Vi leverer et resultat som ventet gitt de rådende markedsforholdene, sier Kjetil Houg, administrerende direktør i Folketrygdfondet i en pressemelding.

Ved utgangen av forrige kvartal var fondets kapital på 237,3 milliarder kroner.

Avkastningen til Statens pensjonsfond Norge på minus 11,7 prosent var på nivå med referanseindeksen i første kvartal. Avkastningen for aksjeporteføljen var på minus 20,6 prosent, som er 0,1 prosentpoeng lavere enn referanseindeksen for aksjer. Avkastningen til renteporteføljen var på 2,5 prosent, som var på nivå med referanseindeksen.

– Det norske markedet ble rammet av koronasituasjonen, av et kraftig fall i kronekursen og et særskilt hardt fall i oljeprisen på hele 66 prosent, noe også resultatene for Statens pensjonsfond Norge er preget av, sier Kjetil Houg.

Folketrygdfondet hadde i fjor en avkastning på 12,4 prosent, som tilsvarer 29,5 milliarder kroner.

27. mars fikk de ansvaret for forvaltningen av Statens obligasjonsfond, etter at regjeringen gjenopprettet fondet for å bidra til at bedriftene fortsatt får lån under koronapandemien.

– Vi har stor tro på at dette vil bidra til økt likviditet og kapitaltilgang i det norske obligasjonsmarkedet, sier Houg.

NTB

Norwegian er berget

Et overveldende flertall av Norwegians aksjonærer har stemt ja til konsernledelsens redningsplan, som skal hindre at selskapet går konkurs.

Det store flertallet av aksjonærene stemte på mandagens ekstraordinære generalforsamling ja på alle de viktige punktene i redningsplanen, melder Dagens Næringsliv.

Målet med planen til konsernsjef Jacob Schram og styret i selskapet er å få tilgang på et statlig kriselån på 2,7 milliarder kroner.

Gjennom langdryge forhandlinger de siste dagene klarte selskapet å bringe både obligasjonseierne, leasingselskapene og altså aksjonærene om bord.

Verdens flyselskaper sliter tungt fordi restriksjoner etter utbruddet av koronavirus langt på vei har satt en stopper for all reisevirksomhet. For Norwegian er situasjonen spesielt vanskelig, ettersom selskapet allerede før virusutbruddet var tungt forgjeldet.

NTB

Varsler betydelig snøskredfare i Ofoten

Kontinuerlig mye nedbør og sterk vind gir fokksnø i leområder over mildværsgrensen. Områdene kan noen steder ha dårlig binding til underliggende skare, eller de kan legge seg på rim. Dette gjør at evnetuelle skred kan være lettere å løse ut å få større utløpslengeder enn forventet. Det skriver varsom.no.

Under mildværsgrensen kan det gå våte skred, inkludert glideskred.

Skredfaren vil være størst i de områdene som får mest nedbør.

Stenger vei i Kjeldebotn

Fra 5. mai klokken 06 til 7. mai klokken 06 er fylkesvei 819 ved Hekkelstranda, på strekningen Kjeldebotn-Ballangen stengt på grunn av veiarbeid.

Omkjøring via fylkesvei 7562.

Ingen vil ha jobben i Skjomen

Kommunen vurderer nå om stillingen skal lyses ut på nytt. Da søknadsfristen gikk ut var det nemlig ingen som hadde søkt jobben som enhetsleder ved Skjomen skole og barnehage. Narvik kommune ønsket onsdag ikke å kommentere saken ytterligere.

Søknadsfristen gikk ut 25. april.

IEA: Covid-19 vil føre til rekordlave utslipp i 2020

Koronapandemien er ventet til å føre til et rekordfall på 8 prosent i globale karbonutslipp i år. Lavere etterspørsel etter kull, olje og gass er årsaken.

Det kommer fram i en ny analyse fra Det Internasjonale Energibyrået (IEA).

IEAs rapport Global Energy Review er basert på analyser av etterspørsel etter elektrisitet over mer enn hundre dager. Det er beregnet at den globale energietterspørselen vil falle med 6 prosent i 2020, sju ganger mer enn under finanskrisen i 2008, og det største fallet på ett enkelt år siden andre verdenskrig.

Det tilsvarer å miste hele energietterspørselen fra India, verdens tredje største energikonsument, påpekes det i rapporten.

Totalt er energirelaterte karbonutslipp ventet å falle med nesten 8 prosent.

– Det er et historisk sjokk i hele energiverdenen. Fallet i etterspørsel er svimlende for alle typer brensel, særlig for kull, olje og gass, sier IEA-direktør Fatih Birol.

Med det fallende forbruket sier IEA at de har registrert et betydelig skifte til fornybare energikilder som vind- og solenergi, som ligger an til å utgjøre 40 prosent av den globale kraftproduksjonen – 6 prosent mer enn kull.

FN sier CO2-utslippene må falle med 7,6 prosent årlig til 2030 for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader celsius, det mest ambisiøse temperaturmålet i Parisavtalen.

Fram til koronapandemien rammet verden, økte utslippene år for år.

NTB