Mæland om reiser: – Forstår at mange er utålmodige

Justisminister Monica Mæland (H) sier hun har stor forståelse for at mange er frustrert over at nye regler for reiser i Norden lar vente på seg.

– Jeg har stor forståelse for at dette er frustrerende og ikke alltid framstår som logisk. Vi skal åpne så raskt som mulig, men vi kan ikke åpne raskere enn det som er forsvarlig. Hvis vi mister kontrollen, risikerer vi å måtte stenge ned igjen, sa Mæland på fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Justisministeren kom rett fra et ministermøte i EU der reiserestriksjoner var tema. Torsdag hadde hun møter om samme tema med norske næringslivsorganisasjoner.

Regjeringen har inngått avtale med Danmark om fritidsreiser uten karanteneplikt og jobber for å få på plass lignende avtaler med de andre nordiske landene innen 15. juni.

Samtidig er det åpnet for arbeidsreiser til og fra Danmark, Sverige og Finland. I fritiden gjelder imidlertid karanteneplikten.

– Vi håper å kunne endre dette innen 15. juni, sier Mæland.

Myndighetene har tidligere varslet at reiser til og fra nærliggende europeiske land skal vurderes innen 25. juli, mens Utenriksdepartementet skal komme med nye reiseråd 20. august.

Mæland opplyste også at alle de 400 nye stillingene i politiet som ble opprettet i kjølvannet av koronakrisen, nå er besatt.

(©NTB)

Ventet mye pollen i helga

Ifølge Astma- og Allergiforbundet er det ventet kraftig spredning av bjørkepollen i Nordland og Troms lørdag.

Varner kutter og legger ned butikkjede

Kleskonsernet Varner legger ned Wow-kjeden, kutter på hovedkontoret og vurderer butikknedleggelser også i Sverige.

Klesgiganten er – som den øvrige tekstilbransjen – hardt rammet av koronakrisen. Konsernet har mistet nærmere 70 prosent av det forventede salget og har måttet gå til massepermitteringer.

Ifølge DN slet kjeden med fallende omsetning i kjeder som Cubus, Bik Bok og Dressmann også før koronakrisen, og nå tar Varner ytterligere grep.

Kleskjeden Wow – med 30 butikker som satser på de yngste ungdommene – legges ned. Merket fortsetter som en del av sortimentet i Cubus-kjeden.

I tillegg kuttes det ved hovedkontoret på Billingstad i Asker, samt at klesgiganten vurderer et foreløpig ukjent antall butikknedleggelser også i Sverige.

– Markedssituasjonen er uforutsigbar, og mye er annerledes. Den alvorlige situasjonen krever at vi foretar kostnadskutt, opplyser pressekontakt Julie Bragli Eckhardt i Varner.

(©NTB)

Signerer kontrakt på nytt sykehus på mandag

Mandag signerer Universitetssykehuset Nord-Norge HF (UNN) kontrakten med entreprenøren HENT om byggingen av nytt sykehus i Narvik. - Dette er en viktig milepæl for alle som har jobbet lenge med å få realisert et nytt sykehusbygg i narvikregionen, skriver UNN i en pressemelding. Kontraktsigneringen skal skje på den nye sykehustomta på Furumoen. Tilstede under den høytidelige signeringen er administrerende direktør i UNN, Anita Schumacher, driftsleder i UNN Narvik, Gry Andersen, utbyggingssjef i UNN, Tor-Arne Hanssen. prosjektleder for nye UNN Narvik, Viggo Søderblom, brukerrepresentant i UNN, Esben Haldorsen og prosjektleder i HENT, Hans Marcus Wennesland.

Flyruten lagt ut på anbud

Flyforbindelsen mellom Evenes og Bodø har vært stengt siden i vinter. I april kom nyheten om at flyruten skulle opp og gå igjen fra og med neste år.

Ruten er nå lagt ut på anbud. Uten flyet tar en tur mellom Narvik og fylkeshovedstaden rundt seks timer - hver vei.