Første tilfelle av koronavirus påvist i Nordland

Det er nå 147 registrerte koronasmittede fordelt på alle fylkene. 34 har fått påvist smitte det siste døgnet, en av disse er den første fra Nordland.

Én person skadd i snøskred i Troms

En person ble skadd i et snøskred i Oksfjordhamn i Kvænangen i Troms lørdag ettermiddag. Personen var del av et utenlandsk turfølge på totalt seks personer.

Den skadde personen ble hentet av redningshelikopter og fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, opplyser operasjonsleder Eirik Kileng i Troms politidistrikt til NTB.

Skadeomfanget er ukjent, men personen skal være ved bevissthet, opplyste politiet tidligere lørdag.

De andre personene i turfølget er uskadde. De oppholdt seg i et bratt terreng, 400 meter over havet, men kom seg ved 13-tiden ned til en vei på egen hånd, ifølge politiet. (©NTB)

Alle trafikkofre skal obduseres

Fra 1. mai blir det innført krav om rettsmedisinsk obduksjon av alle trafikkdrepte. Det vil styrke både trafikksikkerheten og rettssikkerheten, og ikke minst være viktig for mange pårørende og etterlatte.

– Trafikkulykker er et betydelig folkehelseproblem. Å vite mer om årsaken til en dødsulykke kan hjelpe oss å forebygge fremtidige ulykker og tap av liv i trafikken. Det er også viktig for mange pårørende og etterlatte å få vite mer om hvorfor en ulykke skjedde, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

– Vi har et mål om ingen ulykker med drepte eller hard skadde i trafikken. For å komme dit, trenger vi mer kunnskap om årsaker til trafikkulykker med dødelig utfall. Det vil kunne bidra til en enda bedre målretting av trafikksikkerhetstiltakene. Lovendringene vil styrke både trafikksikkerheten og rettsikkerheten og det tverssektorielle samarbeidet, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding.

Fant død kvinne i sjøen i Tromsø

Politiet i Troms melder at det er funnet en død kvinne i havna i Tromsø. Kvinnen er ikke identifisert. De opplyser at kvinnen blir obdusert for å fastslå identitet og for å finne dødsårsak.

Diabetesforbundet avlyser alle arrangementer

Ved å følge føre-var-prinsippet gjør organisasjonen tiltak for å begrense koronasmitten. Personer med diabetes er i risikogruppen og anbefales å vurdere nødvendighet av deltakelse på større arrangementer. Arrangement i mars og april er i første omgang avlyst. Avgjørelsen er basert på Folkehelseinstituttets råd til risikogrupper. Disse rådene anbefaler personer i risikogruppen til å vurdere om det er nødvendig å delta på store arrangementer, skriver de i en pressemelding.

En person skadd i snøskred i Troms

En person er skadd i et snøskred i Oksfjordhamn i Kvænangen i Troms. Personen var del av utenlandsk turfølge på totalt seks personer.

– Skadeomfanget er ukjent. Personen skal være ved bevissthet, sier operasjonsleder Roy Tore Meyer i Troms politidistrikt til NTB.

Den skadde personen er hentet av et Sea King-helikopter og får behandling av lege.De andre personene i turfølget er uskadd. De befinner seg i et bratt terreng, 400 meter over havet.

– Vi vurderer plan for uthenting av disse personene, sier Meyer.

(©NTB)

Cruiseskip i Narvik lørdag

Viking Star er i Narvik lørdag. Skipet seiler under norsk flagg og eier og drives av det norsk-amerikanske cruiserederiet Viking Ocean. Skipet er 228 meter langt og har et mannskap på 602. De har plass til 930 passasjerer.

(Foto: Monia Buyle)

Økende snøskredfare

Varsom.no melder om moderat snøskredfare i vårt område lørdag, men øker til faregrad 3 som betyr betydelig snøskredfare søndag. Dette gjelder for Ofoten, Sør-Troms, Lofoten og Vesterålen og Salten. For Ofoten skriver Varsom.no følgende om lørdag: Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med ustabile nysnøflak som kan være lette å løse ut.

For Sør-Troms lørdag skriver de: Lokalt ustabile forhold pga. bygevær og dannelse av nysnøflak. Utvis varsomhet i områder der nysnøen sprekker opp.

For søndag skriver de: Skredfaren øker i takt med at vinden flytter snøen. Unngå områder med fersk fokksnø.

Norwegian innstiller flyreiser

På bakgrunn av nytt reiseråd fra Utenriksdepartementet og anbefalinger fra helsemyndighetene, har Norwegian besluttet å innstille sine tre ukentlige flygninger mellom Oslo og Milano.

Det skriver Norwegian i en pressemelding lørdag.

Kunder som har bestilt billett til Milano med Norwegian vil bli kontaktet av flyselskapet.

Åpen for trafikk igjen

Statens vegvesen melder at E6 ved gamle Tyskersvingen, Kråkmofjellet er åpen for trafikk. Ett felt var tidligere i dag sperret på grunn av et kjøretøy som hadde fått stans.

Airbnb vokser i nord

Airbnb er i verd med å vokse seg større enn hotellnæringa i Nord-Norge, skriver Dagens næringsliv. Om veksten fortsetter kan det i løpet av året være flere rom for utleie i Nord-Norge gjennom Airbnb enn det er hotellrom i hele landsdelen, sier analytiker Eivind Brækkan i Capia, skriver NRK Troms.

Valgdagen blir 13. september 2021

Valgdagen for stortingsvalget og sametingsvalget i 2021 er fastsatt til mandag 13. september 2021. Det ble bestemt i statsråd fredag, melder regjeringen.

Brugata i Narvik periodevis stengt på grunn av Junior-VM

Narvik kommune melder at Brugata blir stengt i perioder på grunn av Junior-VM. Dette gjelder lørdag 7. mars, søndag 8. mars, tirsdag 10. mars, torsdag 12. mars og lørdag 14. mars. Gata blir stengt i tidsrommet 18:00-19:30. Brugata blir også stengt søndag 15. mars klokken 09:00 til klokken 11:00.

Kjøretøy sperrer ett felt

Et felt er stengt på E6 ved Mørsvikbotn bom på Kråkmofjellet på grunn av at en kjøretøy har fått stopp. Dette gjelder i Tyskersvingen, melder Statens vegvesen.

En person testet for koronavirus på Skjold

Forsvaret har testet ytterligere en person etter mistanke om smitte av korona-viruset i Skjold leir. Svar ventes i dag, lørdag. Prøvene som ble tatt av de 20 personene som har hatt nær kontakt med personen som torsdag testet positivt, ga et ikke konkluderende svar. De vil bli testet igjen til uken. Hæren gjør det de kan for å begrense smitte og spredning av viruset. Hele Skjold garnison ble umiddelbart stengt da det ble bekreftet at en person testet positivt. Karantenetiltakene videreføres inntil videre. Det er ifølge Forsvaret omtrent 850 personer i karantene i leiren.

Tre soldater pågrepet etter voldshendelse i Tromsø

Tre utenlandske soldater var involvert i en voldshendelse ved et utested i Tromsø sentrum. Det melder Troms politidistrikt natt til lørdag.

Soldatene ble innbragt av politiet og satt i arrest. Forholdet blir anmeldt og soldatene forventes bøtelagt.

Flyselskapene ber om nødkutt av flypassasjeravgiften

NHO Luftfart har på vegne av flyselskapene bedt finansminister Jan Tore Sanner (H) om å fjerne flypassasjeravgiften midlertidig.

Bakgrunnen er en forverret situasjon for luftfarten som følge av virusutbruddet, skriver E24.

– Da den avgiften kom gikk luftfarten økonomisk sett bra og politikerne ønsket å beskatte en bransje som var i en opptur. Nå er situasjonen snudd på hodet. Det burde finansministeren ta på alvor, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

Flypassasjeravgiften ble innført i 2016. I dag koster det 76,5 kroner i avgift for alle reiser i Europa og 204 kroner for fly som går lenger.

(©NTB)

Snø- og isdekke

Det er snø- og isdekke på E10 Bjørnfjell. Klokken 08:20 var det -1,2 grader og det blåste 3,1 meter per sekund ved Skitdalshøgda. Ved grensen til Sverige var det -1,7 grader og det båser fem meter per sekund, ifølge Statens vegvesen sine værstasjoner.

Det er også snø- og isdekke på E6 Gratangsfjellet. Det er fare for glatte partier. Det er 0 grader.

Redusert fremkommelighet på E6 Narvik–Bjerkvik

Statens vegvesen melder at det blir redusert fremkommelighet på strekningen E6 Narvik-Bjerkvik på grunn av militærøvelsen Colde Response. Det kan bli kø på grunn av militær kolonne. Dette gjelder fra klokken 01 natt til lørdag til og med 8.mars klokken 00:00.