Jakter overfallsmann

– Politiet etterforsker et overfall som skal ha funnet sted i området Buveien i Håkvik mandag 14. september 2020, et sted på grusveien etter bommen som står i Buveien.

Det opplyser politiførstebetjent Ingunn Opdal Iversen til Fremover.

– Vi leter etter en ukjent gjerningsperson, og oppfordrer personer som var i området mellom klokka 15 og 18 den dagen om å ta kontakt med politiet da de kan være mulige vitner. Vi understreker at også manglende observasjoner kan være av relevans for politiet, og at alle vitneopplysninger kan ha betydning for saken, sier hun.

Kvinnen som er overfalt er i 60 årene. Hun gikk tur med hunden sin i området, og skal kort tid før overfallet ha møtt og snakket med en kvinne. Politiet er særlig interessert i å komme i kontakt med denne kvinnen.

Alle personer som var i området i gitte tidsrom oppfordres til å ta kontakt på telefon 02800.

Les hele historien om hendelsen:

FHI knytter hundre smittetilfeller til busstur

Folkehelseinstituttet (FHI) setter rundt hundre tilfeller av koronasmitte i sammenheng med en mye omtalt busstur med pensjonister fra Rogaland i september.

FHI bruker i sin risikovurdering fredag saken som et eksempel på hvordan virussmitte kan spre seg.

– En gruppe pensjonisters rundtur i Sør-Norge med buss har foreløpig resultert i rundt hundre tilfeller, herunder nesten alle passasjerene, som kommer fra Rogaland. Fem av de involverte har så langt vært innlagt på sykehus, skriver FHI.

Smittesporingen har avdekket at passasjerene på sin ferd trolig har gitt opphav til lokale utbrudd i Lillehammer, Røros, Dombås, Førde og Norheimsund. Videre smitte fra disse utbruddene har skjedd i Askvoll, Molde og Kristiansund.

– Etterforskningen av utbruddene pågår ennå, og det ventes at flere tilfeller vil bli knyttet til bussferden, skriver FHI.

Instituttet bistår i etterforskningen og samler nå inn virusprøver fra laboratoriene for gjennom analyser av virusgenomet å kunne avgjøre om pasienter er knyttet til utbruddet eller ikke.

(©NTB)

Oljestreiken avsluttes

Partene i oljestreiken har kommet til enighet etter å ha vært i samtaler hos Riksmekleren fredag.

– Det ble enighet mellom partene i dag. Streiken avblåses, og aktivitetene på alle installasjoner kan gjenopptas der det har vært streik, sier informasjonssjef Kolbjørn Andreassen i Norsk olje og gass til NTB.

Partene møttes hos Riksmekleren klokka 10 fredag. Om lag åtte og en halv time senere var enigheten på plass.

Seks felt har vært ute av produksjon på grunn av streiken, som etter planen skulle trappes opp neste uke.

Porten til Nordland nådde Dagsnytt 18

Etter at Erlend Bullvåg tok initiativ til å rive Porten til Nordland, har reaksjonene haglet.

Fredag gjestet han NRKs populære debattprogram Dagsnytt 18, sammen med Sp-politiker Siv Mossleth.

– Det dummeste jeg har hørt på lenge, innledet Mossleth med å si om forslaget da programleder Espen Aas ga ordet til henne.

Bullvåg fra sin side forsvarte forslaget ved å blant annet mene at porten symbolisere et slags annerledesland.

– Det å bruke slike typer symboler, og si at det som er på andre siden av porten er annerledes, er noe vi ikke trenger i Nord-Norge. Vi trenger å bli knyttet mye nærmere resten av Norge, sa Bullvåg.

Saken ble også omtalt på lederplass i Avisa Nordland denne uka.

Les også:

Brannvesenet rykket ut til automatisk brannalarm

Brannvesenet rykket ut fredag ettermiddag. Klokka 17.13 melder Ofoten Brann IKS at de sjekker ut en automatisk brannalarm i Narvik sentrum. Det viste seg kort tid etter å være falsk alarm.

Medisinstudent smittet – fire UNN-ansatte i karantene

Nordlys: Studenten ved universitetet som har testet positivt på covid-19 fredag, har deltatt i klinisk undervisning ved UNN Tromsø tidlig denne uken.

Smittesporing har resultert i karantene for 4 ansatte. Det melder UNN på Twitter.

Ingen pasienter er definert som nærkontakter. UiT opplyser i en pressemelding at de er i dialog med smittevernmyndighetene i kommunen, og har fulgt de pålegg og råd som de har kommet med.

– Vi har oversikt over hvilke studenter vedkommende har vært i kontakt med, og verken den smittede eller de andre har vært på UiT i forbindelse med undervisning i dag, sier universitetsdirektør Jørgen Fossland i en pressemelding fredag ettermiddag.

Dette er den andre smitten ved universitetet det siste døgnet.

– I samråd med smittevernmyndighetene vurderer vi fortløpende hva vi vil gjøre videre. Vi kan ikke utelukke at den smittesituasjonen vi nå har i Tromsø vil få konsekvenser for undervisning og andre aktiviteter ved UiT, sier Fossland.

Avlyser forestilling grunnet sykdom

Fredag kveld skulle Riksteaterets oppsetning av et av Henrik Ibsens mest kjente stykker, Peer Gynt, spilles på Narvik kulturhus.

Nå melder imidlertid kulturhuset at forestillingen er avlyst på grunn av sykdom.

– Riksteateret beklager dette, og håper å komme tilbake neste år, skriver kulturhuset på sine nettsider.

I hovedrollen er den kjente skuespilleren Anders Baasmo, som har med seg Gisken Armand, Ola G. Furuseth, Jan Sælid og Thea Lambrechts Vaulen på norgesturné. I alt 13 forestillinger står på plakaten i Nord-Norge.

Kristin Gunleiksrud Raaum gjenvalgt som leder i Kirkerådet

Kirkemøtet gjenvalgte fredag Kristin Gunleiksrud Raaum som leder i Kirkerådet. Det er dermed duket for fire nye år i lederrollen for Raaum.

– Det er mye ugjort arbeid for den brede og åpne folkekirken. Det er det viktig at flere tar del i. Derfor er jeg glad Kirkemøtet vil at jeg skal fortsette på dette arbeidet, sier Raaum i en pressemelding.

Dette blir hennes andre periode som Kirkerådsleder.

De to andre kandidatene som var på valg, var Erling Birkedal fra Nominasjonskomiteens liste og Jo Hedberg fra Bønnelista.

Resultatene viste at Raaum fikk 71 stemmer, Birkedal 36 og Hedberg 8.

Kirkerådet består av 15 medlemmer og forbereder de sakene som skal behandles av Kirkemøtet.

(©NTB)

Trafikkulykke på E10

Det har vært en trafikkulykke på E10 ved Tjeldsundbrua. En motorsykkel har truffet en personbil bakfra. Vegen er sperret på stedet.

Motorsykkelen skal ha veltet og sklidd inn i bilen foran. Det var to personer på motorsykkelen og 4 i personbilen. Alle de involverte er oppegående, melder Troms politidistrikt.

To personer er sendt til sykehus.

FHI i ny risikovurdering: Høy risiko for lokale utbrudd

For å unngå nasjonal smittespredning anbefaler Folkehelseinstituttet at dagens tiltak i hovedsak videreføres, særlig for å unngå massesmittehendelser.

Rapporten omtaler perioden fram til 1. november og har følgende hovedkonklusjoner:

  • Det er høy risiko for oppblussing av smitte lokalt. Hele samfunnet må forberede seg på lokale utbrudd utover høsten.
  • Det er moderat risiko for at lokale utbrudd skal utvikle seg til regional smittespredning og en ny nasjonal smittebølge.

Varsler ytterligere opptrapping av vekterstreiken

Parat og Norsk Arbeidsmandsforbund varsler nå at vekterstreiken skal trappes opp ytterligere.

De to fagforeningene sender inn varselet til Riksmekleren fredag. Fagforeningene og NHO Service og Handel er innkalt til ytterligere mekling kommende fredag.

Utvidelsen av streiken vil ramme blant annet Oslo sentralstasjon, helikoptertrafikken ut i Norskehavet fra Kristiansund og prosesseringsanlegget til gassfeltet Ormen Lange, skriver Parat i en pressemelding.

Vekterstreiken begynte 16. september, og over 1.500 vektere er nå i streik. Den har så langt blant annet ført til at Oslo bussterminal stenger klokka 20 på kvelden og vanskeligheter for Trondheim kommune med å holde en koronateststasjon åpen.

Siste opptrapping av streiken skjedde mandag 5. oktober, da ytterligere 341 vektere la ned arbeidet.

Verdens matvareprogram får Nobels fredspris

Nobelkomiteen vil med fredsprisen understreke at hjelp til økt matsikkerhet kan bidra til å bedre utsiktene for fred. Prisen går til Verdens matvareprogram.

Det kunngjorde nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen på en seremoni fredag formiddag.

Organisasjonen får fredsprisen for sin innsats i kampen mot sult, for sine bidrag til å skape forutsetninger for fred i konfliktutsatte områder, og for å være en pådriver i arbeidet mot bruken av sult som et våpen i krig og konflikt.

Verdens matvareprogram er verdens største humanitære organisasjon for bekjempelse av sult og for fremming av matsikkerhet. I 2019 hjalp Matvareprogrammet nær 100 millioner mennesker i 88 land som var rammet av akutt matmangel og sult.

I sin begrunnelse skriver nobelkomiteen at de ønsker å rette verdens øyne mot de millioner av mennesker som sulter og trues av sult.

«Verdens Matvareprogram står sentralt i det multilaterale samarbeidet for å gjøre matsikkerhet til et redskap for fred og har bidratt sterkt til å mobilisere FNs medlemsland til å bekjempe bruken av sult som et våpen i krig og konflikt», heter det i begrunnelsen.

Den viser til at organisasjonen bidrar daglig til den forbrødring mellom nasjonene som Alfred Nobel viste til i sitt testamente, og peker videre på at organisasjonens innsats er noe alle verdens nasjoner bør kunne samles om og støtte.

Prisen deles ut i Universitetets aula den 10. desember.

Nordland Senterparti har nominert sine stortingskandidater

Nominasjonskomiteen i Nordland Senterparti har lagt frem sitt forslag til kandidater til stortingsvalget til neste år.– Vi skulle gjerne hatt to på førsteplass, for vi har to ekstremt dyktige Stortingsrepresentanter for Nordland Senterparti i dag, sier komiteens leder Frank Johnsen i en pressemelding.

Willfred Nordlund og Siv Mossleth har bred oppslutning blant lokallagene i Nordland. Med seg på laget har de 13 kandidater som har tillitsverv eller er folkevalgt i Nordland i dag.

– Vi legger i dag fram ei liste hvor geografi, kjønn og alder er ivaretatt. Kandidatene som nå foreslås vil gi en god, helhetlig og samlende representasjon, avslutter Johnsen.

Her er forslaget fra nominasjonskomiteen:

1. Willfred Nordlund, Vesterålen; 2. Siv Mossleth, Salten; 3. Trine Fagervik, Midt-Helgeland; 4. Hans-Gunnar Holand, Sør-Helgeland; 5. Eirill De Lounge, Senterungdommen; 6. Bent-Joacim Bentzen, Vesterålen; 7. Skjalg Hamnes, Ofoten; 8. Anette Amalie A. Bang, Salten; 9. Kim Andrè Haugan Skei, Sør-Helgeland; 10. Julie Steinvik, Lofoten; 11. Knut Nordmo, Vesterålen; 12. Britt Kristoffersen, Salten; 13. Harald Lie, Sør-Helgeland; 14. Iren Beate Teigen, Sør-Helgeland; 15. Kurt Are Einmo, Sør-Helgeland.

Stenger veistrekning i Ballangen

Strekningen mellom Kalvåsen og Balsnes i Ballangen stenges på grunn av dekkelegging torsdag og mandag fra 07.00 til 19. Gjennomslipp klokka 09, 11, 13, 15 og 17.

Stenger tunneler for vedlikeholdsarbeid

Både Fagernestunnelen, Storlikolltunnelen og Karistrandtunnelen stenges i perioder neste uke for vedlikeholdsarbeid.

Fagernestunnelen stenges i tidsrommet fra klokka 21.00 til 06.00 neste dag, både mandag og tirsdag. De to øvrige stenges torsdag fra 21.00-06.00.

Deler ut fredsprisen for 2020: Ingen klare favoritter

I dag fredag deles Nobels fredspris 2020 ut. Det er ingen klare favoritter til å motta årets pris.

Fredsforskningsinstituttet Prios direktør Henrik Urdal tipper Nobels fredspris i år vil gå til noen som har havnet i skyggen av pandemien.

Det er i år registrert 318 kandidater. Hvem av dem som når helt til topps blir klart klokken 11 fredag.

Hvert år leverer Prio en favorittliste med kandidater, og i år ble det kommentert at feltet var åpent.

Blant de nominerte er den sudanske aktivisten Alaa Salah, journalistorganisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ), den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navanyj og den fengslede uiguren Ilham Tohti.

Du kan følge fredsprisutdelingen direkte på fremover.no klokka 11.