Epidemien i Norge er nå mellom fase to og tre

Folkehelseinstituttet definerer nå at virusutbruddet i Norge er mellom fase 2 og fase 3, og i en oppstart til en utbredt epidemi, opplyser Line Vold.

– Vi er altså i en oppstart til en tidlig epidemi, men det er et stort utbrudd, så det er en epidemi for så vidt, sa Vold, som er avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Ifølge FHIs planscenario innebærer fase 2 importtilfeller fra flere land og nye tilfeller i lokale klynger, mens fase 3 er selve hovedbølgen av epidemien med utstrakt spredning i samfunnet.

Neste fase, som er fase 4, er full epidemi med stor belastning på helsesektoren.

NTB

Fire nye koronadødsfall

To personer er døde av corona i Bærum. Den ene på institusjon, den andre på Bærum sykehus. Det melder VG onsdag ettermiddag.

– Vi er informert om to dødsfall i Bærum, og begge er eldre personer. Det ene døde på en institusjon i Bærum og den andre døde på Bærum sykehus. Begge dødsfallene er korona-relatert, sier kommuneoverlege i Bærum Frantz Leonard Nilsen til avisen.

Med dødsfallene i Bærum er det i alt bekreftet fire dødsfall så langt onsdag.

20 sjåfører må punge ut etter laserkontroll

Politiet melder onsdag ettermiddag at utrykningspolitiet (UP) har avholdt laserkontroll i Bjerkvik.

Resultatet av kontrollen var 20 forenklede forelegg. Kontrollen ble gjort i en 50-sone og høyeste hastighet var 74 kilometer i timen, skriver Nordland politidistrikt på Twitter.

Ofotbanen stengt på grunn av skredfare

Det er stengt for trafikk mellom Bjørnfjell og Vassijaure på grunn av skredfare på svensk side.

Prognose for åpning er klokken 15:30, skriver Bane Nor på sine nettsider.

Skal utløse skred over E6 - Norge delt i to

E6 over Kvænangsfjellet har vært stengt siden i natt på grunn av skredfare.

I dag skal et helikopter forsøke å utløse skred slik at veien kan åpne igjen. Det er ventet en ny vurdering klokken 14. Eneste omkjøringsmulighet er via Finland, men på grunn av restriksjonene som er innført etter koronautbruddet, kan det også være problematisk.

– Det har vært en ekstrem vinter, og mot værgudene er det vanskelig å sloss. Når det gjelder ambulansetrafikk er det muligheter for å bruke fly og helikopter, og noen steder båt. Jeg er mest bekymret for de generelle forsyningene, sier fylkesmann i Troms og Finnmark, Elisabeth Aspaker, til VG.

Forbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale

Spotprisene på strøm er historisk lave, og forskjellene mellom de dyreste og billigste avtalene er store. Forbrukerrådet oppfordrer nå alle til å bytte avtale.

– Den siste tiden har det kommet en rekke gode tilbud med lang varighet. Dette gjør at du enkelt kan velge gode avtaler uten å måtte sjekke hver måned om du er blitt flyttet over på en dyrere avtale, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådets tjeneste Strømpris.no viser en sammenligning av avtalene i strømmarkedet, og Blyverket oppfordrer alle til å sjekke strømavtalen sin.

– Hvis du har en variabel avtale eller en dyr spotavtale med høye påslag, er dette tiden for å bytte, sier hun.

Sprengte bort snø på E10 ved Björkliden

E10 fra Tornehamn til Vassijaure var stengt onsdag formiddag på grunn av sprenging av snømasser i fjellsiden. Arbeidet foregikk mellom Björkstugan og Kopparåsen.

Hver sjuende jeger er kvinne

Nesten 15 prosent av de registrerte norske jegerne er kvinner. Totalt er over en halv million nordmenn oppført i Jegerregisteret.

I alt var 516.100 norske statsborgere oppført i Jegerregisteret ved utgangen av jaktåret 2019/2020, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Av disse er 439.700 menn og 76.400 kvinner, noe som gir en kvinneandel på 14,8 prosent. Til sammenligning var kvinneandelen på litt over 8 prosent i jaktåret 2002/2003.

Et jaktår starter 1. april til og varer til 31. mars.

NTB

Laveste strømpris på 27 år

Mildt vær med mye nedbør har fylt opp vannmagasinene og sørget for den laveste strømprisen i hovedstaden i mars måned siden 1993.

Strømprisen i Oslo ble i mars 9 øre per kilowattime (kWh), uten moms og påslag. I mars i fjor var snittprisen over fire ganger så høy, 41 øre per kWh, ifølge kraftbørsen Nord Pool.

– I løpet av mars vi har vi hatt dager med strømpriser ned i 6 øre per kWh, og det er spesielt på denne tiden av året, sier kommunikasjonsdirektør Stina Johansen i Nord Pool.

For hele landet hadde februar måned historisk lave gjennomsnittlige strømpriser. Da endte for eksempel Kristiansand og Bergen på 9 øre per kWh, mens Molde, Trondheim og Tromsø endte på 10 øre per kWh.

Strømforbruket i mars er i år er litt lavere enn i mars i fjor. Det fører til at prisen går ned.

Strømprisene påvirkes også av hvor mye vann det er i vannmagasinene i Norge. Fyllingsgraden i vannmagasinene ved utgangen av uke 12 ligger på 45,5 prosent, som er langt høyere enn vanlig. I tillegg er det mye mer snø enn normalt for årstiden i fjellet i der vannmagasinene ligger.

NTB

Rein påkjørt i Kiruna

En bilist har kjørt på en rein på E10 ved Kiruna. Det ble ingen personskader, men reinen haltet etter ulykken.

Reindriftsutøverne informeres.

Sju omkom i trafikken i mars

I mars mistet sju personer livet på norske veier. Det er like mange som i mars i fjor. Trygg Trafikk ser ingen «korona-effekt» som følge av mindre trafikk.

Fire mistet livet i møteulykker, mens tre døde i singelulykker. Alle var menn.

I løpet av årets første kvartal har til sammen 24 personer mistet livet langs norske veier. Det er åtte flere enn i samme periode i fjor.

– De alvorligste ulykkene har ofte sammenheng med høy fart, rus og manglende oppmerksomhet. Det kan faktisk hende at disse risikofaktorene blir mer fremtredende når trafikkmengden blir mindre, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

NTB

Åtte av ti vil få igjen på skatten

2,8 millioner skattytere vil få tilbake til sammen 33,7 milliarder kroner på skatten, viser den foreløpige skatteberegningen.

Det vil si at åtte av ti har skatt til gode. I gjennomsnitt blir tilbakebetalingen på 11.900 kroner, opplyser Skatteetaten.

Skattemeldingen er nå sendt ut til samtlige lønnstakere og pensjonister. 822.000 må belage seg på å betale restskatt på 25.000 kroner i gjennomsnitt.

Dersom man bruker den nye skattemeldingen, kan skatteoppgjøret være på konto et par uker etter innsending.

NTB

Vei var stengt på grunn av snøskred

På fylkesvei 829 ved Ørneberget, på strekningen Snubba - Skoddeberghytta, var veien stengt på grunn av snøras.

En rekke andre veier har også stengt. Dette var på grunn av fare for snøskred, men de er nå åpnet.

Dette gjaldt:

Fylkesvei 825 Stretekollen, på strekningen Tjeldsundbrua - Langmyra

Fylkesvei 825 Hilleshamn - Tjuvskjær, på strekningen Tjeldsundbrua - Langmyra

Fylkesvei 848 Sørvika - Kråkrø, på strekningen Harstad - Løksebotn

Fylkesvei 848 Løksa - Fornes, på strekningen Harstad - Løksebotn

Kolonnekjøring på E10 Bjørnfjell

Veien var stengt på grunn av uvær onsdag morgen. Ny vurdering skulle komme klokken 08 i følge Statens vegvesen, men allerede 07:04 kunne de melde om at det er kolonnekjøring over fjellet. Dette på grunn av opprydningsarbeid.

På svensk side var det også kolonnekjøring mellom Riksgränsen og Björkliden på grunn av uvær, men der er det nå åpnet for trafikk.