40 bilister bøtelagt

Politiet i Troms melder at 40 bilister ble bøtelagt på E16 mellom Sandtorg og Kongsvika etter en laserkontroll tirsdag formiddag. Den høyeste hastigheten målt var 83 km/t i 60-sonen.

Koronautbrudd på Vestlandet: Fem ungdommer i 20-årene bekreftet smittet

Haugesunds Avis: – Det er uvisst hva som skjer videre. Enten kan vi klare å stoppe utbruddet nå, eller vi kan få motsatt resultat, sier kommuneoverlege Jostein Helgeland i Haugesund.

Smittetilfellene har ifølge Helgeland en sammenheng, men uten at alle de smittede nødvendigvis har hatt direkte kontakt.

– Dette er ikke et organisert miljø, men vanlige folk fra samme årskull som kjenner hverandre og naturlig nok treffes. Den ene kjenner noen som kjenner nestemann. Vi har ikke noe som tyder på at spredningen har startet i forbindelse med utesteder, men det er klart at slike steder har eksplosivt spredningspotensial når smitten er i denne aldersgruppen, sier Helgeland.

Svarfrist på videregående skole i dag

I dag, tirsdag 14.juli, er fristen for å svare på 1.gangs inntak på videregående skole i Nordland, melder fylkeskommunen.

Student fant Nord-Norges første viking-handelssted

En UiT-student har ifølge universitetet funnet fram til det første kjente handelsstedet fra 800-tallet som vi kjenner til i Nord-Norge.

Gjennom arbeidet med sin masteroppgave har studenten Tor-Erik Krokmyrdal ved hjelp av metallsøker funnet gjenstander som kan tilbakedateres til vikingtida.

Funnet ble gjort på Sandtorg i Tjeldsund, som ligger i Harstad kommune.

Krokmyrdal meldte seg først opp i arkeologistudiet etter funnene. Han forteller til universitetets nettsider at nysgjerrigheten ble vekket på grunn av stedsnavnet Sandtorg.

I en bok der norske gårdsnavn tolkes, heter det at stedsnavnet betyr «torg eller handelsplass på Sand». Tross mangel på arkeologiske bevis for at det foregikk handel der, gjorde det Krokmyrdal nysgjerrig.

Krokmyrdals funn tyder på at utvekslingen av varer på Sandtorg kan ha omfattet reparasjon eller bygging av skip. I tillegg har han funnet smykker, vektlodd, sølv, betalingssølv og store mengder med jern.

Mange møtte opp til Skarstadmarsjen

Også i koronaåret 2020 ble Skarstadmarsjen arrangert med et godt oppmøte av deltakere.

22 deltakere møtte opp for den 16 kilometer lange ferden over flere forskjellige høydemetre oppe i fjellene mellom Klippenborg og Skarstad. For eksempel Vargfjordtinden (885 moh), Kufjellet (646 moh) og Skarstadfjellet (527 moh). Bildet er tatt med Skarstadfjellet i bakgrunn.

Skarstadmarsjen ble arrangert av Ballangen Turlag, og foregikk lørdag i helgen som var.

Brann i Kjeldebotn

Både brannvesenet og politiet rykket ut fra Narvik og mot Kjeldebotn. Det skal dreie seg om en brann bak en garasje.

– Det er meldt om brann ca. ti meter fra en garasje. 10-15 kvadratmeter skal være svidd, forteller operasjonsleder for politiet i Nordland, Mads Bernhoft.

– En gressbrann?

– Ja, en gressbrann, sier Bernhoft.

Nødetatene hadde ennå ikke kommet til stedet da Fremover var på telefonen, men det var ikke noen stor hendelse å melde om.

– Det er ingenting dramatisk. Vedkomne som har meldt om dette står og spyler med vann. Vi vet også årsaken til brannen. Det er en bålpanne som er blitt tømt. Så har det nok fortsatt vært litt glød igjen, sier Bernhoft.

Dieselutslipp fra oppdrettsanlegg i Harstad

Politi og brannvesen er på Grytøya i Harstad etter at om lag 5.000 liter diesel har lekket ut ved Nordlaks sitt oppdrettsanlegg Dypingen.

Nordlaks skriver i en pressemelding at det dreier seg om rundt 5.000 liter diesel som har lekket ut fra en fôrflåte som ligger mellom Grytøya og Bjerkøya i Troms.

– Kystverket og lokalt brannvesen ble varslet om hendelsen, og sistnevnte leder nå operasjonen som også involverer våre mannskaper. Vinden har brakt utslippet i land over et strekk på om lag en kilometer rett i nærheten av lokaliteten, sier kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks.

Han legger til at det nå jobbes med å samle opp utslippet.

Selskapet opplyser at utslippet ikke lenger er synlig i vannoverflaten og vurderer det som lite sannsynlig at utslippet kan drive videre eller påvirke andre lokaliteter i området. På grunn av vindretningen skal heller ikke fisken ved anlegget ha blitt påvirket.

– Det er svært beklagelig at det har lekket ut diesel fra vårt anlegg, og at dette har havnet i sjøen. I tillegg til å rydde opp jobber vi også med å få finne årsaken til at utslippet har skjedd, sier Martinussen.

8.984 registrerte koronatilfeller i Norge – opp tre

Det var ved midnatt registrert 8.984 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.

Dette er en økning på tre tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen på sju tilfeller.

Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og viser en foreløpig oversikt.

I alt seks personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var mandag registrert 253 døde som følge av sykdommen.