Fra Fremovers nyhetsstudio 1. november 2019

Av
DEL

Elisabeth Michelsen ny sjef i Heimevernet

Generalmajor Elisabeth Gifstad Michelsen (49) overtok fredag som ny sjef for Heimevernet. Hun har fungert i stillingen siden 20. august og tar over etter generalmajor Eirik J. Kristoffersen, opplyser Heimevernet i en pressemelding. Michelsen startet sin militære karriere ved befalsskolen for Hærens våpentekniske korps i 1992 og har tjenestegjort både i Afghanistan og Irak.

Hun kommer fra stillingen som sjef for logistikk ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø og har det siste året studert ved Army War College i USA. Michelsen er gift, har to barn og er bosatt i Akershus.

(©NTB)

«Nye» LKAB Musikkorps høståpner med musikk fra filmens verden

Temaet er filmmusikk, og korpset tar oss med på en lang reise gjennom deler av filmhistorien når de lørdag spiller i aulaen på Frydenlund VGS.

Filmmusikk er et sterkt virkemiddel. Regissøren David «Twin Peaks» Lynch har sagt følgende: «Sound is almost like a drug. It's so pure that when it goes in your ears, it instantly does something to you.»

Les hele saken her (bak betalingsmur):

Lastebil i grøfta på E6

SISTE: Vogntoget som sto fast på E6 ved Elverumskrysset er nå berget. Trafikken skal gå som normalt på stedet. Det melder politiet på Twitter.

Like etter 16.30-tida fredag meldte politiet om en lastebil som har sklidd ut i grøfta i sørgående kjørefelt, ved Elverumskrysset i Bardu. Ved 18.10-tida melder politiet om at de jobber med å berge bilen. – Bilberging pågår nå. Varighet cirka 30 minutter, skrev politiet på Twitter. Begge kjørefelt var stengt under bergingen av vogntoget.

(Foto: Fremover-tipser)

To trailere i grøfta på E6

Fredag havnet to trailere i grøfta på E6 mellom Setermoen og Bardufoss. Det meldte politiet på Twitter i 17-tida fredag. Politi og militærpoliti rykket ut til stedet. Like før klokka 18.00 melder politiet at trailerne har kommet seg av gårde, og at veien blir åpnet igjen på stedet.

Brann i fliskutter i Beisfjord

Brannvesenet i Narvik rykker ut til Beisjord etter melding om brann i en liten flisekutte. Det forteller vaktleder Bjørn Engan ved 110-sentralen til Fremover. Brannvesenet drar inn for å sjekke. Ifølge meldingen skal det være en transformatorkiosk ikke langt unna, men det er ingen umiddelbar fare for spredning, opplyser Engan.

Det viste seg at det under arbeid hadde tatt fyr i en bensindrevet fliskutter. Brannen ble raskt slukket. Den kraftige kompostkverna var plassert slik at det ikke var fare for bygninger eller løsøre.

- Ingen dramatikk, meldes det kort fra mannskapsbilen på stedet.

UDRAMATISK: Brannen i flisekutteren var udramatisk. Foto: Jan Westby

Lange køer på E6 ved Setermoen

SISTE: Veien er ryddet, og E6 åpnet etter at et Tt militært kjøretøy hadde et uhell ved en av fotoboksene i nærheten av Setermoen, på strekningen mellom Setermoen og Bardufoss. Uhellet skjedde ved rundt klokken halv tolv. Ingen personer ble skadet.

Klokken halv tre fikk Fremover opplyst at det pågår bilberging på stedet, og at personbiler ble sluppet forbi i puljer. Det var en militær lastebil som sperret veien. Bergingen har vært komplisert og tidkrevende. Da veien åpnet like etter klokken fire fredag ettermiddag, hadde den vært stengt i over fire timer.

Foto: Hæren

Bil på taket i Gratangen

Klokken 10.45 fikk politiet melding om at en bil lå på taket ved E6 i Gratangen. Det forteller operasjonsleder i Nordland politidistrikt, Kai Eriksen.

— Dette ble meldt fra et vitne. Bilen ligger på taket i grøfta. Ifølge vitnet var det ingen personer i bilen, de sto utenfor og nødblinken var på, sier Eriksen til Fremover.

Trafikkuhellet skal ha skjedd ved Storvatnet, noen kilometer sør for Gratangskrysset, opplyser operasjonslederen.

— Vi rykker ut dit sammen med ambulanse for å undersøke hva som har skjedd, sier Kai Eriksen.

Advarer mot snøskred

Sesongen for daglig operativ snøskredvarsling har ikke startet enda, men ustabilt snødekke gjør at det er lett å løse ut skred i Nord-Norge. Det er fremdeles en måned til snøskredvarslingen starter med sine daglige vurderinger av forholdene, men særlig i nord i landet har vi allerede nå har vi et lagdelt snødekke. Vedvarende svake lag i snødekket gjør at det stedvis kan være lett å løse ut skred og skred kan fjernutløses, melder nettstedet varsom.no på sine nettsider.

Vogntog sperrer kjørefelt på E6

Et vogntog står fast i bakken ved Rustahøgda og sperrer et kjørefelt. Militærpoliti er på stedet og dirigerer. Politi er på vei til stedet for å overta, melder Troms politidistrikt på Twitter.b Klokken 10:39 melder politiet at kjøretøyet har fått på kjetting, og kjører videre. – Veibanen åpnet for trafikk.

Flest trafikkdrepte i Nordland: – Vil analysere ulykkene grundig

De foreløpige ulykkestallene for oktober viser at to personer mistet livet på veiene i Nordland. Totalt har 14 personer mistet livet i trafikken i fylket i år, og 2019 blir dermed det verste ulykkesåret siden 2010, heter det i en pressemelding fra Statens vegvesen. Nordland er også det fylket i landet med flest trafikkdrepte i år. I 2010 omkom 22 personer i trafikken i Nordland, mens tallene siden da har vekslet fra 12 og ned til rekordlave 5 i fjor for hele kalenderåret. Det er det laveste antall omkomne siden 1952. Les hele saken her

Inviterer til mandagskåserier

Mandag starter serien mandagskåserier i Sjømannskirka. Tema for første kåseri er et historisk blikk på samene. Har samene bodd i vår region fra alders opphav? Eller kom de flyttende hit seinere? Hvor stor var den samiske befolkninga i Ofoten og Vesterålen i gammel tid? Det er kjent at offentlige myndigheter systematisk «underdreiv» antallet samer, spesielt i folketellingene. Kirkebøkene derimot hadde flere opplysninger om hvem som var av samisk opphav. Men ennå er forholdsvis lite gjort for en helhetlig dokumentasjon av den samiske befolkninga i vårt område.

En av dem som har arbeidet med å bøte på dette, er historikeren Johan Borgos fra Vesterålen. Han ikke bare leter fram hvor samene bodde, men stiller også en rekke provoserende spørsmål til gjengse oppfatninger om forholdet samisk og norsk. Hvor stor var – og er – forskjellen mellom kulturene til de to folkene egentlig? Når blei ekteskap mellom samer og nordmenn tillatt? Og hvem eier utmarka, samene eller nordmenn?

Etter kåseriet er det spørsmålsrunde og debatt.

Artikkeltags