Fra Fremovers nyhetsstudio 03.10.2019

DEL

Arbeiderpartiet vil utrede jernbane i nord

NTB: Arbeiderpartiet ønsker en konseptvalgutredning av en forlenget jernbane i Nord-Norge og vil ha en avklaring før neste valg.

Arbeiderpartiet foreslår at Stortinget ber regjeringen gjennomføre en konseptvalgutredning for ulike alternativer av Nord-Norgebanen, og de foreslår at den gjennomføres slik at den kan vurderes ved neste rullering av Nasjonal Transportplan i 2021, skriver Aftenposten.

– Det må være en åpen og bred utredning som går lengre i å belyse behov og muligheter enn den utredningen som Jernbanedirektoratet la fram i sommer. Den rapporten ga ikke alle de svarene vi trenger, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til avisen.

Ap håper en konseptvalgutredning blant annet kan gi svar på hvilket potensial det er for godstransport, passasjergrunnlaget, samfunnsnytten av investering i en ny bane sammenlignet med investering i Nordlandsbanen og Ofotbanen og om en utbygging vil redusere klimautslippet fra transportnæringen.

– I forbindelse med bompengeavtalen sa vi at regjeringen skal starte et arbeid med å utrede av Nord-Norgebanen. Så dette er klassisk Ap. Når de ser at et forslag er på vei, så fremmer de det selv, sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) til avisen.

Heimevernet får sine første nye feltvogner

Torsdag får Heimevernet sine første nye feltvogner. Det skjer ganske nøyaktig ett år etter at Forsvarsmateriell skrev under kontrakten for bestilling av 350 Volkswagen Amarok til Heimevernet. Konkurrenten har klaget anbudsprosessen inn for Klagenemnda for offentlige anskaffelser. Feltvognene som overleveres i dag, er de første av opptil 700 feltvogner. Dermed starter utfasingen av Heimevernets 30-40 år gamle MB Geländewagen. Det melder Teknisk Ukeblad.

Vil ta Nord-nedleggelsen til kontrollkomiteen

Frps utdanningstopp Roy Steffensen mener det er grunn til å undersøke om nedleggelsen av Nord universitets studiested på Nesna har skjedd på feil premisser. – Nordland Frp har hele veien vært tydelig på at beslutningsgrunnlaget for nedlegging av Nesna er galt. Det merker jeg meg at mange andre også er. Når folk ser ut til å være i tvil om faktagrunnlaget er riktig, tenker jeg kanskje det kan være et spor å følge å ha saken i kontrollkomiteen, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) til Nationen. (©NTB)

Får 3,5 millioner euro i støtte

Hovedredningssentralen i Nord-Norge har fått 3,5 millioner euro i støtte fra EUs forskningsprogram Horizon 2020. Pengene skal gå til å gjøre beredskapen i Arktis og Nord-Atlanteren bedre. Det melder NRK.

Jakter nye Rosa sløyfe-rekorder i Nordland

Bensinstasjonen på Fagernes samlet inn nest mest penger til kjedens Rosa sløyfe-aksjon i fjor. Da samlet de inn 71.060 kroner. Kjeden Circle K Norge er én av hovedsamarbeidspartnerne til Rosa sløyfe-aksjonen, som arrangeres av Kreftforeningen og Brystkreftforeningen. Temaet for årets Rosa sløyfe-aksjon er «rosa forskjellsbehandling». Mens noen blir friske av én operasjon, må andre igjennom et lengre løp med både cellegift, stråling og hormonbehandling. Midlene fra årets Rosa sløyfe-aksjon går derfor til forskning på persontilpasset brystkreftbehandling.

Tidligere har bensinstasjonen på Fagernes badet i rosa lys. Det skal den gjøre igjen i årets Rosa sløyfe-aksjon. (Foto: Pressefoto)

Stort narkofunn i Harstad

En bedriftsleder i Harstad skal ha funnet en mistenkelig boks gjemt bak en vegg i Harstad. Politiet etterforsker nå det som trolig er et amfetaminfunn ved bedriften. Det melder Harstad Tidende.

Investerer i ny brannbil

Ofoten Brann IKS har investert i ny brannbil, av typen Scania NTG chassiset. Det går fram av leverandørens nettsider.

Protesterer mot dårlig fylkesvei

Innbyggerne på Moan har sett seg lei av tilstanden på fylkesvei 142 i Gratangen. Nå har de montert et skilt som beskriver veien, skriver en Fremover-tipser.

(Foto: Fremover-tipser)

Fullastet malmbil kjørte av veien

Torsdag morgen kjørte en fullastet malmbil av länsväg 395 ved Merasjärvi i Nord-Sverige, noen mil fra Kiruna. Bilen var ifølge den svenske avisa Norrländska socialdemokraten (NSD) på vei mot Svappavaara. Etter ulykken ble malmbilen stående på tvers av veien og sperret for all trafikk, med malm spredt utover. Føreren skal ifølge NSD være ført til legevakta i Vittangi, og skal ikke være alvorlig skadd.

Artikkeltags