Fra Fremovers nyhetsstudio 04.09.2019

DEL

Åpner glattkjøringsbanene for publikum i helga

Lørdag 7. september kan alle med førerkort og 16-åringer med bevis for øvingskjøring få prøve seg. NAF åpner alle sine 26 øvingsbaner for publikum. Øvingsbanen i Bogen og Bardu er to av de som har åpen.

– Du får testet hvordan bilen din oppfører seg og dens begrensinger. Her kan du prøve deg på unnamanøver med hindre, forskjellige hastigheter og forskjellige vanskelighetsgrader. Det kan til og med hende du kjører «av veien», men dette er trygt på våre øvingsbaner, forteller Mary S. Schjerpen, trafikklærer og koordinator i NAF i en pressemelding.

Faktisk kan du ta med hele familien i bilen, så får alle oppleve hva som kan skje ved en unnamanøver eller bråbrems.

Svensk skip har kommet seg løs fra isen ved Svalbard

Et svensk fartøy på oppdagelsestur ved Svalbard som satt fast i isen sørvest i Hinlopenstredet, har kommet seg løs. Skipet forsøker å komme seg ut av området.

Et redningshelikopter fra Svalbard evakuerte tirsdag kveld de 16 passasjerene som var om bord etter at skipet satte seg fast i isen, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge. Passasjerene er fraktet til Longyearbyen, samme sted som skipet la ut fra lørdag.

– Skipet har kommet seg løs fra isen, men jobber fortsatt med å komme seg ut av området og finne en fri løype ut mot åpent hav igjen, sier redningsleder Jakob Carlsen ved Hovedredningssentralen til NTB sent tirsdag kveld.

I Longyearbyen ble passasjerene ivaretatt av den lokale redningssentralen og representanter fra rederiet.

@NTB

Utenlandske spillselskaper utnytter kommunevalget for å få publisitet

Mange aviser skriver om spillselskapers ordførerodds. – Dette er pengespillselskaper som opererer ulovlig i Norge, og som utnytter valgkampen og bruker avisene strategisk for å få eksponering og publisitet, skriver Lotteri- og stiftelsestilsynet i en pressemelding.

49 aviser, de fleste lokalaviser, har den siste tiden publisert saker om at ulovlige pengespillselskaper setter odds på hvem som blir ordfører etter kommunevalget. Dette er pengespillselskaper som ikke har lov til å markedsføre eller tilby pengespill i Norge, og reglene er slik for å beskytte norske spillere, skriver de i pressemeldingen.

– Å få norske medier til å skrive om sine spilltilbud er en av metodene ulovlige spillselskaper bruker for å oppnå publisitet og skape oppmerksomhet. Dette så vi også i 2015-valget. Vi vil ikke gripe inn i redaksjonelle avgjørelser, men vi vil oppfordre norske redaksjoner til å være bevisste på dette og kritiske når de skriver saker som omhandler ulovlige pengespillselskaper, sier Henrik Nordal, avdelingsdirektør i Lotteritilsynet.

Ap og Høyre stuper på måling

Mens Arbeiderpartiet og Høyre går kraftig tilbake, kan Miljøpartiet De Grønne notere seg sin beste nasjonale måling til nå. På valgmålingen, som ble gjennomført av Norstat for NRK og Aftenposten uken etter regjeringens bompengeforlik, får Arbeiderpartiet 22,3 prosent, mens Høyre får 18,4. Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran sier at målinger svinger mye.

– Men nå er det bare en ting som gjelder, og det er resultatet på valgdagen. Vi driver intens valgkamp, og vi ser at det er store lokale variasjoner. Mye tyder på at valget ikke blir en toppnotering for Ap, men vi jobber intenst for at vi fortsatt skal være ordførerpartiet etter valget, sier han til Aftenposten. Ap har i dag mer enn 200 ordførere. (NTB)

Skal drive anleggsarbeid ved kirkegården

Denne helga og neste uke skal Nordkraft nett gjøre arbeid på strømkablene mellom Furumoen og sentrum. I den forbindelse vil de også gjøre arbeid i nærheten av kirkegården, da kablene går langs jernbanesporet ved Fredskapellet. Det opplyser selskapet i ei pressemelding. Grøftene skal lukkes så snart arbeidet er ferdig.

– Vi beklager ulempene dette medfører for de pårørende. Arbeidet vil selvfølgelig stanse i forbindelse med begravelser i Fredskapellet, skriver Nordkraft.

Nå er resultatet fra skolevalget i Narvik klart

Denne uken har Norsk senter for forskningsdata (NSD) gjennomført skolevalg på Narviks videregående skoler. Valget er gjort på vegne av Utdanningsdirektoratet.

Totalt 695 VGS-elever i Narvik stemte i år, noe som gir en deltakerprosent på 88,5.

Arbeiderpartiet fikk med sine 177 stemmer størst oppslutning, og endte dermed opp med 28,5 prosent av de totale stemmene.

Sammenlignet med skolevalget i 2015, ved forrige kommune- og fylkestingsvalg, har Arbeiderpartiet likevel gått ned 11,9 prosentpoeng.

Høyre og Frp har også gått ned siden skolevalget i 2015. Høyre endte opp med 9,8 prosent av stemmene, en nedgang på 9,1 prosentpoeng. Frp har på sin side gått ned 6,6 prosentpoeng, og endte opp med 7,6 prosent av stemmene.

De tre partiene med størst økning i Skolevalget er Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk venstreparti. Sp og Venstre endte begge opp med 12,7 prosent av stemmene. Sp økte med 11 prosentpoeng fra 2015, mens Venstre økte med 7,7 prosentpoeng.

Med 13,8 prosent oppslutning, økte Sv med 7,3 prosentpoeng.

Artikkeltags