Fra Fremovers nyhetsstudio, 17.10.2019

DEL

Under halvparten av nordmenn bruker refleks

I dag er refleksens dag, men bare fire av 10 nordmenn bruker alltid refleks i mørket. Det til tross for at det finnes 20 millioner reflekser i norske hjem, skriver Trygg Trafikk i en pressemelding. Tallene viser også at nesten annenhver nordmann – 47 prosent – har opplevd å nesten kjøre på noen – nettopp fordi de ikke har sett dem i mørket.

Senterpartiet klatrer videre på ny måling

Senterpartiet fortsetter å fosse fram og får en oppslutning på 17,6 prosent på en ny meningsmåling.

På Sentio-målingen som er gjort for Nettavisen og Amedia, går Sp fram 0,8 prosentpoeng fra september. Det er det beste resultat som noen gang er målt for partiet på Sentios målinger.

I september i fjor hadde Sp en oppslutning på 9,1 prosent. Også Miljøpartiet De Grønne (MDG) setter Sentio-rekord med en oppslutning på 7,7 prosent, en framgang på 1,6 prosentpoeng.

Arbeiderpartiet har imidlertid den største framgangen av alle partiene med 2,2 prosentpoeng til 24,9 prosent.

Frp går mest tilbake med 3,4 prosentpoeng, til en oppslutning på 9 prosent. Venstre går fram 1,1 prosentpoeng og havner så vidt over sperregrensa med 4,1 prosent.

Høyre får en oppslutning på 20,9 prosent, ned 0,2 prosentpoeng.

Målingen har en feilmargin mellom 1,2 og 3,1 prosent.

Politiet har en klar oppfordring til bilister

De siste dagene har temperaturen i regionen sunket, og Troms politidistrikt ber bilister klargjøre kjøretøyene sine for trafikk.

– Nå som kulden har festet sitt grep i vårt distrikt minner vi bilistene om å skrape rutene fri for is. Det skal være fri sikt i alle retninger fra førersetet. Det burde ikke komme som noen overraskelse på bilistene at politiet har fokus på nettopp dette i disse dager, skriver politiet på Twitter.

Regjeringen dropper nasjonal rammeplan for vindkraft

Etter massiv motstand fra kommunene vil regjeringen skrote NVEs forslag om en nasjonal ramme for vindkraft på land. – Det skulle være et konfliktdempende tiltak, det har det ikke vært med de svarene vi ser. Derfor har vi tenkt å legge vekk denne nasjonale rammen og si at vi ikke skal ha noen nasjonal ramme for vindkraft fremover, sier statsminister Erna Solberg til NRK. Det har kommet over 5.000 høringssvar om forslaget til nasjonal ramme for vindkraftutbygging på land som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) la fram i april. Der pekte NVE ut 13 områder som direktoratet mener er de mest egnede for vindkraft på land i Norge. 98 kommuner har areal innenfor de 13 områdene. (NTB)

Senterpartiet får enda en ordfører

Senterpartiet kan krysse av for nok en ordfører på lista etter at Dan Håvard Johnsen, som ble gjenvalgt som ordfører i Lyngen, har meldt seg inn i partiet.

– Jeg er glad for å bli medlem av et parti som tar Nord-Norge og distriktene på alvor, sier Johnsen til NRK.

Johnsen har sittet fire år som ordfører for Tverrpolitisk liste i Lyngen.

Dårlig luftkvalitet i Narvik

Torsdag er det nok en gang helseskadelig luftkvalitet i Narvik, ifølge Luftkvalitet.info. I malmbyen er luftforurensningsnivået i dag målt til rødt; det nest høyeste av fire nivåer, noe som innebærer høy grad av forurensning.

Arrangerer «Klipp med mening» for tv-aksjonen

Torsdag inviterte frisørlinja på Narvik videregående folk til Klipp med mening. For en billig penge kan folk i dag og i morgen klippe seg for å støtte TV-aksjonen NRK 2019.

– Det er fint å kunne få gjort noe for seg selv, men også for noen andre, sier Kari Johnsen. Dagen har vært fantastisk. Elevene har klippet, jobbet og stått på, sier lektor ved Narvik videregående.

– Vi håper det kommer mange i morgen. Vi kan «pynte rundt ørene», lage fletter og enkle oppsett på Amfi fra 12.30-14.30 i morgen.

Camilla Arntsen, elev ved Narvik videregående skole, klipper Mariell Kristiansen på «Klipp med mening». Foto: Narvik videregående

Evenesværing kan få toppverv i Senterungdommen

26 år gamle Skjalg Hamnes fra Liland er innstilt som nytt medlem til sentralstyret i Senterungdommen, Senterpartiets ungdomsparti. Det melder Harstad tidende. Evenesværingen er den eneste fra Nord-Norge som er innstilt til det nye sentralstyret. Hamnes er ett av ni innstilte medlemmer.

Artikkeltags