Fra Fremovers nyhetsstudio 24.10.2019

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Innstilte ferger etter melding om savnet båt på havet

Rundt klokken 18.45 torsdag meldte Statens vegvesen at fergerutene Bognes-Lødingen og Bognes-Skarberget var innstilt.

Årsaken var at Hovedredningssentralen Nord-Norge hadde fått melding om at en båt var savnet på havet, og gjorde klart til leteaksjon i området.

Men båten, og passasjerene i båten, er nå kommet til rette.

— Det skal være snakk om en forsinkelse, at båten ikke hadde møtt til avtalt tid. Men alt er nå i orden. Vi hadde opptakter til et redningssøk, men det ble kansellert, sier pressevakta ved HRS Nord-Norge til Fremover.

Klokken 19 hadde Statens vegvesen oppdatert trafikkmeldingen for fergestrekningene, med at de var åpne for trafikk igjen.

Bekrefter militær aktivitet i Ofotfjorden

Torsdag ettermiddag fikk Fremover tips om at det hadde blitt avfyrt skudd i Ofotfjorden, og at dette skyldtes at kystjegerkommandoen hadde øvelse.

Pressetalsmann i Forsvaret, Brynjar Stordahl, bekrefter at kystjegerkommandoen har hatt øvelse i Ofotfjorden torsdag.

— Dette er rutinemessig trening og øvelse, sier Stordahl til Fremover.

Pressetalsmannen sier at han ikke har flere opplysninger torsdag ettermiddag, og ber Fremover ta kontakt med kystjegerkommandoen fredag for mer informasjon.

Ny kraftavtale skal gjøre studentene mer klimavennlige

Norges arktiske studentsamskipnad skriver i ei pressemelding at de har inngått en kraftavtale med såkalt opprinnelsesgaranti. Det innebærer at strømmen kommer utelukkende fra fornybare kilder. Avtalen gjelder blant annet for studentboligene i Narvik.

– Strømforbruket i studentboligene vil dermed ha null karbonavtrykk og bidra til utvikling av mer miljøvennlig, fornybar energi, skriver samskipnaden i pressemeldinga.

Bergs norske advokat: Løslatelse av Frode Berg er nært forestående

iFinnmark: En russisk kommisjon som håndterer benådninger, anbefaler at president Vladimir Putin benåder Frode Berg. Bergs norske advokat tror det skjer rundt 7. november.

– Dette bekrefter ytterligere at det foreligger en avtale, slik vi har hørt om den siste uka, sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til NTB.

Uttalelsen kommer etter at menneskerettskommissær Tatjana Potjaeva i Moskva torsdag formiddag opplyste til Interfax at de har foreslått å benåde Frode Berg. Hun er medlem i kommisjonen.

– Nå har de gått ut offentlig på både litauisk og russisk side og bekreftet deler av den historien vi har trodd på i det siste. Det gjør oss enda sikrere på at dette virkelig er sant, sier Risnes.

Lysregulering på grunn av sprengningsarbeid

På riksvei 83 ved Fauskevågen, rett nord for Tjeldsundbrua, pågår det sprengningsarbeid. Derfor er det lysregulering på stedet, og veien kan bli stengt i korte perioder på grunn av dette. Gjelder hverdager fra 07–18.

Arbeidet pågår fra og med 23. oktober til og med 31. oktober klokka 18, opplyser Statens vegvesen.

Butikkene taper stadig terreng mot netthandelen

Omsetningen fra detaljhandelen ble i tredje termin i år redusert med 0,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Netthandelen økte med 10,2 prosent. Omsetningen i norske dagligvarebutikker gikk ned i samme periode med 1,2 prosent, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Engroshandelen økte imidlertid med 1,9 prosent i samme periode. Totalt ble omsetningen i hele detaljhandelsnæringen 87.883 millioner kroner i tredje termin i år, ned med 670 millioner sammenlignet med tredje termin i 2018. (©NTB)

UiT satser på kvinneidrett. 33 millioner kroner til forskning på skiløpere

I dag må kvinner bruke forskning på menn som grunnlag for å finne best mulig treningsmetode i utholdenhetsidretter. Det ønsker UiT Norges arktiske universitet å endre gjennom et nytt forskningsprosjekt på kvinner og utholdenhet. Pengene kommer fra Tromsø Forskningsstiftelse (FS), som i lang tid har støttet idrettsforskningen ved UiT. Nylig ble det også klart at UiT åpner Senter for kvinnefotball, også med støtte fra TFS. – Vi vil nå få mer kunnskap og innsikt i treningsopplegg tilpasset for kvinner. Det kan igjen bety enda bedre kvinnelige idrettsutøvere, sier rektor Anne Husebekk ved UiT i følge ei pressemelding.

Narvik får 173.000 kroner fra Havbruksfondet

Torsdag utbetales det penger til flere av landets kommuner fra Havbruksfondet. Totalt er det rundt 450 millioner som utbetales til oppdrettskommuner og fylkeskommuner.

I ei pressemelding fra Høyres stortingsgruppe, ved Margunn Ebbesen, kommer det fram at Narvik får 173.337,49 kroner utbetalt i år.

  • Tysfjord: 1.846.711 kroner
  • Ballangen: 4.048.431,18 kroner
  • Evenes: 173.337,49 kroner
  • Gratangen: 5.852.242,68 kroner
  • Lavangen: 500.012 kroner
  • Salangen: 533.346,14 kroner
  • Tjeldsund: 5.346.674,99 kroner
  • Skånland: 944.467,12 kroner
  • Lødingen: 1.076.692,51 kroner

Totalt vil kommunene som utgjør nye Narvik kommune, få utbetalt 6.068.479,67 kroner. Men ettersom halve Tysfjord kommune går til nye Hamarøy kommune, er det ikke sikkert at Tysfjord-summen vil tilfalle nye Narvik.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken