Ringnes tilbakekaller øl: – Folk kan ha trodd de drakk alkoholfri øl

FINN ÉN FEIL: På framsida av flaska opplyses det om alkoholprosenten på 4,5. På baksida står det at innholdet er alkoholfritt.

FINN ÉN FEIL: På framsida av flaska opplyses det om alkoholprosenten på 4,5. På baksida står det at innholdet er alkoholfritt.

Artikkelen er over 1 år gammel

På bak-etiketten til de 12.960 Carlsberg-flaskene står det at innholdet er alkoholfritt. Det stemmer ikke.

DEL

Ringnes har sendt ut en pressemelding der de informerer om at de tilbakekaller et parti med 0,33 liters flaskeøl fra Carlsberg.

Flaskene har blitt solgt som single og i papp-sixpack i butikkene. Innholdet i flaskene har en alkoholprosent på 4,5. Dette står på flaskens framside, men på bak-etiketten står det at innholdet er alkoholfritt. Hvor mange flasker som allerede er solgt vet ikke Ringnes.

– Feil baketikett kan i ytterste konsekvens medføre at forbrukere som tror de drikker en alkoholfri øl får i seg alkohol. Vi tilbakekaller derfor hele partiet med umiddelbar virkning, sier kvalitetssjef Olaug Flakne i Ringnes i pressemeldingen.

Ringnes skriver at feilen ble oppdaget i en intern kvalitetskontroll og selskapet opplyser at det er enkelte av flaskene i serien har fått feil baketikett.

Men hvis man drikker denne ølen i tro om at den var alkoholfri, for å så sette seg bak rattet, mister man da førerkoret hvis man blir stoppet i promillekontroll?

– Det er noe som heter rett rettsvillfarelse, det skal veldig mye til, men i en slik sak som du refererer til kan man påberope seg det, sier jourhavende Nina Magnussen Røed hos politiet til Tønsbergs Blad.

– Man har ikke ytterligere undersøkelsesplikt utover det som står informert, sier politiet.

Uaktsomhet eller forsett

Ifølge vegtrafikkloven paragraf 22 må «ingen føre motorvogn når han er påvirket av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel».

– Kravet er at føreren utviste uaktsomhet eller har gjort det med forsett. I dette tilfellet har man drukket alkoholfri øl i god tro, og man kan dermed ikke si at føreren har utvist uaktsomhet eller gjort det med forsett, sier hun.

Har et undersøkelsesansvar

– Hvor ofte skjer det at noen vinner fram i tilfeller som dette?

– Det er veldig sjeldent. Det er personer fra tid til annen som hevder at en annen har kjøpt drinken og trodd den var alkoholfri, men da har man selv et undersøkelsesansvar. I dette tilfellet du refererer til hvor en øl fremstår som alkoholfri kan man ikke regne med å ha en ytterligere undersøkelsesplikt utover det som står informert, sier jourhavende Magnussen Røed.ssen Røed.

Artikkeltags