Bråker du for mye på nyttårsaften kan det anses som mislighold

Arkivfoto fra en tidligere nyttårsaften.

Arkivfoto fra en tidligere nyttårsaften. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mange velger å markere overgangen til et nytt år med en real fest. For noen naboer kan det oppfattes som støy og bråk, men finnes det noen lover og regler som må overholdes ved nyttårsfeiring?

DEL

Bor du i borettslag eller er sameier bor man som regel tett på naboene sine. Borettslagsloven og eierseksjonsloven setter grenser for hvilke ulemper man kan påføre naboene. Krysser man «den røde linjen», er det å anse som mislighold.

– Det er forskjell på hva som bør tåles på nyttårsaften og på en vanlig fredag eller lørdag. Loven forbyr de urimelige ulempene. At en nyttårsfest strekker seg til langt på natt er noe man må forvente og vil ikke være urimelig, sier Henning Lauridsen, advokat i NBBL i en pressemelding.

Advokaten legger til at det er en grense for alt. Kommer fester helt ut av kontroll eller spilles musikken på full guffe til neste morgen, kan naboene og styret i boligselskapet selvsagt reagere.

– Veldig mange konflikter rundt husbråk skyldes rett og slett ubetenksomhet. Ofte skrus volumet på musikken opp i takt med økningen i promillen selv om det har blitt langt på natt. Du må huske at du har naboer rundt deg. Får du klager bør du se om det er noe du kan gjøre. Festen behøver ikke ta skade av at musikken blir litt lavere utpå natten, eller at gjestene holder seg innendørs og ikke på balkongen, avslutter Lauridsen.

Det er aldri dumt å henge opp nabovarsel med kontaktinformasjon hvis du planlegger å ha en fest på årets siste dag dersom du tror lydnivået kan bli høyere enn normalt.

Kommer festen ut av kontroll er det lurt å ta en «sorry-runde» til naboene dagen etter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken