Malmbanan, den svenske delen av jernbanen mellom Narvik og Luleå, er på god vei til å bli en flaskehals for LKABs ekspansjonsplaner.

Det er Sveriges radio som melder at LKAB ønsker å øke lasten med ti prosent på hver vogn, noe som kalles et must i påvente av dobbeltspor på jernbanen.

– Det er enormt viktig. Allerede i 2019 – 2020 så tror vi at det kan bli fullt på Malmbanan. Først og fremst mellom Kiruna og Narvik, sier logistikksjef Anders Björnström til radiokanalen.

680 tonn mer per tog

Om dobbeltsporet ikke kommer på plass vil det altså hindre LKABs planer om vekst.

– Da kommer vi mest sannsynlig ikke til å få ut de volumene vi planlegger de neste fem årene.

Malmbanan er Sveriges tyngst trafikkerte jernbane, i likhet med Ofotbanen (den norske delen) som er Norges tyngst trafikkerte jernbane.

Får LKAB øke lasten med ti prosent per vogn betyr det ytterligere 680 tonn per togsett.

Blir trangt

Sveriges radio formidler at LKAB planlegger en produksjonsvekst på cirka fem prosent neste år. Samtidig er det flere aktører som rigger for vekst på den hardt pressede jernbanen.

– Det er ikke bare malm som skal kjøres på Malmbanan og Ofotbanen, det er jo også enorme mengder laks, som nordmennene satser på å transportere. Og da kommer det til å bli en stor kamp om togtrafikken, forteller Björnström.

LKAB tar sikte på at de tyngre togsettene kan starte å gå mot Narvik mot slutten av året.

– Om vi lykkes med å øke aksellasten som er planen, der vi skal kjøre fullt ut hele Malmbanan og Ofotbanen i 2020, da kan vi teoretisk klare femårshorisonten, fortsetter LKABs logistikksjef.