Oslo-dominans i regjeringsutvalg

Av

Domstolkommisjonen har bare ett medlem som ikke bor i et større byområde. Senterpartiet mener det blir feil om et flertall i utvalgene har samme bakgrunn.

DEL

Domstolkommisjonen er oppnevnt av regjeringen for å gi råd om hvor mange domstoler det skal være i Norge. 14 av 16 medlemmer bor i landets største byer, skriver Nationen.

De resterende to medlemmene er bosatt i Førde og Nittedal. Av disse har bare Førde egen tingrett.

Kommisjonen foreslo denne uken å kutte antall tingretter fra 60 til 22. Kommisjonen mener at det bør foretas en kraftig sentralisering av domstolene i samtlige fylker. En rekke små tingretter foreslås slått sammen med andre og i hovedsak samlet i større byer.

– Ikke noe feil med Oslo-folk

– Det er ikke noe feil med Oslo-folk. Men den blir feil om et flertall i utvalgene kommer fra samme område. For de har ofte samme bakgrunn og utdanning, sier stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp) til NRK.

Den samme trenden ser man i de tolv rådene, styrene og utvalgene som regjeringen har oppnevnt så langt i år. 91 av totalt 151 medlemmer er fra Oslo eller fra nabokommuner i hovedstadsområde.

Hele 63 prosent av medlemmene bor i en storby, viser en gjennomgang NRK har gjort.

– Et stykke igjen

– Vi har fremdeles et stykke igjen til vi er der vi skal være, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Et ekspertutvalg overleverte mandag en rapport som anbefaler å avvikle spesialordningene som gir kommunene direkte skatteinntekter fra vannkraft.

Ifølge Nationen har Kraftutvalget ingen medlemmer fra store kraftproduserende kommuner, eller fra kommuner hvor kraftinntekter utgjør en stor del av kommuneøkonomien.

(©NTB)

Artikkeltags