Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Selskapet Seabox som drives av Einar Lunde, har utviklet et energibesparende vannrenseanlegg for oljeindustrien. Boksen er en verdenssensasjon og vil effektivisere oljeutvinningen i Nordsjøen, samt nedjustere energibehovet med mellom 15 til 80 prosent. I dag gjøres vannrenseprosessen på selve plattformene. Noe som er svært plasskrevende.

– Dette anlegget skal kunne gi optimale driftsbetingelser for rensing og redusere energibehovet med 15-80 prosent avhengig av vannkvaliteten. For et typisk oljefelt snakker en da om besparelser på flere titall megawatt, sier Lunde til Teknisk Ukeblad.

Testing

Selskapet Seabox' hovedaksjonær er det verdensomspennende oljeselskapet National Oilwell Varco (NOV). Selskapet kjøpte seg opp med 200 millioner kroner i fjor, og skal samarbeide med blant annet Statoil om den videre utviklingen som skal skje i Harstad.

– Nå ønsker NOV å finansiere en fullskala prototype av vannrenseanlegget i et samarbeidsprosjekt med flere av de største oljeselskapene, blant annet Statoil. Vi planlegger å sammenstille prototypen ved Harstad Mekaniske Verksted (HAMEK) og håper på prosjektstart en gang før sommeren. Detaljprosjektering vil pågå i 2016 og byggestart vil bli 2017. Sent 2017 håper vi å være klare for en seks måneders test som vil gå inn i 2018. Alt vil da være klart for å bruke denne på inntil 3000 meters dyp, sier Lunde til Teknisk Ukeblad.

Underleverandør

Administrerende direktør Peter Slump ved HAMEK, sier til Nordlys oppdraget foreløpig ikke er signert, men at det etter all sannsynlighet vil kunne åpne nye dører for det tradisjonsrike verkstedet.

– Vi har gjennomført et møte med Seabox, og vil bli en underleverandør i totalprosjektet. HAMEK skal levere rammen som all teknologien skal plasseres på, og dersom dette blir en suksess, vil det åpne nye dører for HAMEK.

Han forteller at totalkostnaden er på rundt 160 millioner kroner.

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først

Flere bruksområder

Årsaken til at Seabox har valgt Harstad, er nærheten til framtidige utbygginger samt at byen har kompetansen som skal til. I tillegg er områdene rundt Harstad godt egnet til testing.

Vannet som skal renses i Seabox skal benyttes til å hente opp oljen, på lik linje med i dag. For å opprettholde trykket i oljereservoarene, må det pumpes like mengder vann ned som det hentes opp olje. Kvaliteten på vannet er også egnet til drikkevann. Det skal også være årsaken til at en delegasjon fra Saudi-Arabia har sett nærmere på teknologien.

De vil kunne spare enorme summer i forbruk av olje og diesel. Vår teknologi har flere bruksområder, sier Lunde avslutningsvis til TU.

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android