Har spart 70 millioner på at færre bruker postkassen

FASES UT: Stadig mer post sendes elektronisk. Illustrasjonsfoto.

FASES UT: Stadig mer post sendes elektronisk. Illustrasjonsfoto.

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå vil staten ha enda mer kutt.

DEL

Så langt er det 1,9 millioner nordmenn som har opprettet sin egen digitale postkasse. Men det er på ingen måte et tall som får Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) fornøyd. De melder at det offentlige kunne spart store summer på at flere valgte å ta i bruk digitale postkasser.

– Dersom du ikke har reservert deg mot digital kommunikasjon, eller allerede har en digital postkasse, vil du snart få en vennlig oppfordring fra Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) om å skaffe deg en, skriver Difi i en pressemelding.

Fra dem heter det er at digital postkasse er både sikkert, raskt og miljøvennlig. Difi estimerer at det allerede er spart 70 millioner kroner i portokostnader for staten og kommunene så langt i 2018.

Øker

– Det er frivillig om man vil ha en digital postkasse eller ikke, men det er viktig å vite at vanlig e-post ikke er sikkert nok for personsensitiv informasjon. Hver måned oppretter rundt 18.000 nordmenn digital postkasse. Nå ønsker vi å gi folk et lite puff, slik at postkassen i enda større grad blir allemannseie. For hvert brev som sendes digitalt, sparer stat og kommune portokostnader som heller kan brukes på andre, samfunnsnyttige tjenester. Derfor oppfordrer vi nå de som ennå ikke har digital postkasse til å skaffe seg det, sier avdelingsdirektør i Difi, Torgeir Strypet.

Flere fordeler

Fortreffeligheten til den digitale postkassen trekkes fram i flere sammenhenger.

– Viktige papirer trenger ikke lenger å ligge i skuffer og skap, du kan ha dem tilgjengelige via telefonen din, hvor som helst og når som helst. Digital postkasse lar deg motta og oppbevare politiattest, svar på byggesøknader, ulike vedtak og så videre. Du kan også laste opp og lagre attester, alt om hytta eller huset eller annen dokumentasjon som du av og til trenger rask tilgang til, skriver Difi.

Det statlige direktoratet har oversikt over hvem i landet som er mest frampå med å ta i bruk digital postkasse. I Oslo fylke er det høyest andel registrerte postkasser i landet, med 50,4 prosent. I Narvik er andelen 43,5 prosent.

Fakta om digital postkasse

  • I 2018 er det 555 ulike offentlige virksomheter som sender post til digital postkasse. Det er en økning på 19 prosent fra desember 2017.
  • I 2017 sendte 464 offentlige virksomheter 9,5 millioner brev til digital postkasse. Fra januar til juli 2018 sendte offentlige virksomheter over 6,2 millioner brev digitalt. Det er økning på 7,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
  • Den digitale postkassetjenesten har i perioden 2015 til august 2018 spart stat og kommune for porto-relaterte besparelser i stat og kommune på 244 millioner kroner.

Kilde: Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Artikkeltags