NETTAVISEN: Norges Bank setter opp renten på 0,25 prosent til 0,75 prosent torsdag.

Det er den første rentehevingen siden 12. mai 2011 og den første endringen i styringsrenten i det hele tatt på over to år. Det innebærer nå at styringsrenten ikke lenger er historisk lav, og betyr også at boligeiere må forberede seg på høyere boliglånsrenter.

Og høyere kan den bli. Sentralbanken varsler nemlig at neste renteøkning trolig kommer innen et halvt år.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i første kvartal 2019, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en melding.

I følge den nye rentebanen vil det dessuten komme enda en renteheving mot slutten av neste år.

Fordobling

Det betyr at styringsrenten dermed vil ha fordoblet seg innen påsken neste år.

Sentralbanken vektlegger behovet for ytterligere rentehevinger i tiden fremover.

"Utsiktene og risikobildet tilsier samlet sett en gradvis renteoppgang i årene fremover. Dersom styringsrenten holdes på dagens nivå for lenge, kan priser og lønninger skyte fart og finansielle ubalanser bygge seg videre opp", skriver sentralbanken.

Den såkalte rentebanen, altså anslagene for renten frem i tid, indikerer at styringsrenten vil være på to prosent om tre år. Det innebærer altså til sammen fem hevinger til. Styringsbanen er imidlertid litt lavere enn hva sentralbanken varslet for tre måneder siden.

 

Dette er overraskende, ettersom de fleste analytikerne ventet at rentebanen skulle opp. Som følge av det svekker den norske kronen seg.

Siden det rentehoppet har rundt 300.000 personer mellom 20 og 39 år blitt boligeiere i Norge. De har altså aldri opplevd at renten blir hevet.

Det viser tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita, som er gjengitt i DN.no.

Ventet oppgang

Sentralbanken har i flere omganger  gjentatt at de venter å heve renten på dette rentemøtet gitt den positive utviklingen i norsk økonomi. 

- Styringsrenten vil mest sannsynlig bli satt opp i september i år. Det går godt i norsk økonomi, oppgangen fortsetter og selv om prisveksten er svakere enn ventet, tror vi at den vil ta seg opp. Det bildet vi tegnet i mars er slik sett blitt styrket og rentehevingen er kommet nærmere, siden tiden er gått, uttalte sentralbanksjef Øystein Olsen seg til Nettavisen i juni.