Oljenæringen vil bore etter olje ved Trænarevet, i området oljebyråkratene kjenner som «utenfor» Lofoten, Vesterålen og Senja. Men så enkelt er det ikke.

I sommerferien fikk det tyske oljeselskapet Wintershall DEA tillatelse til å prøvebore etter olje ved Trænarevet, like utenfor Lofoten. Oljeriggen skal ligge helt på kanten til området som Arbeiderpartiet tidligere i år byttet mening om, og gikk mot oljeboring i.

Arbeiderpartiets vedtak var en stor seier for naturen, klimaet og de fornybare arbeidsplassene. Men nå er området igjen truet. Kan Venstre la dette skje på deres vakt?

Økosystemet i og rundt LoVeSe forholder seg ikke til grensene satt av oljebyråkratene. Det gjør ei heller havstrømmene, og et oljeutslipp her vil kunne bringe oljen videre inn i Lofoten, viser en analyse gjennomført av meteorologisk institutt.

Søknaden fra oljeselskapet innebærer utslipp av giftige kjemikalier, og mangler en skikkelig plan for hva de skal gjøre ved en storulykke. Dette er rett og slett hasardspill med sårbar natur.

Heldigvis er ikke saken avgjort enda. Nå ligger avgjørelsen på Klima- og miljøminister Ola Elvestuens (V) bord. Arbeiderpartiet har vist at de velger fisk, arbeidsplasser og miljø over klimaskadelig olje. Nå må Venstre vise at de fortsatt står for et oljefritt Lofoten.