Det måtte bli to strålende forestillinger da kjøpsvikingen Stein-Harald Kvalviks tekster ble fremført av bandet «8280» i Kjøpsvik kirke lørdag 7. november. Gjennom en god variasjon av musikksjangre fra ballader om blues til rock ble Kvalviks dikt Lyset, Den siste veien, La oss dans, Morrastund, Et barn, Tie ska fall, Elva, Mett Tysfjord, 1. mai 2020, Kveldstund og Sangan æ hør fremført for et svært lydhørt publikum. I tillegg kunne man glede seg over Ann-Ellen Johansen Eides framføring av «Minneord» og «Et menneskebarn».

Prosjekt med lokale musikere

Etter litt praktisk info om kveldens smittevern, kunne kveldens konferansier Helene Kragh Fosse fortelle at konserten er en del av et større prosjekt som startet julen 2019 i en samtale mellom Stein-Harald Kvalvik og Roy-Arne Westermann i etterkant av Ann-Ellens fremføring av Kvalviks minnedikt om Frank A. Jenssen.

Et knippe av Kvalviks dikt og tekster inspirert av oppveksten i Kjøpsvik – familie, kjærlighet og livet for øvrig ble utarbeidet til sangtekster. Melodier og musikk ble laget av Stein-Ivar Hestdahl og Tommy Jee Westermann, og sammen med de håndplukkede musikerne, Arvid Nilsen, Marius Mud, Rune Pedersen og Kai Helland var så bandet «8280» klar for konsert.

Allment gjenkjennbare tekster

Og det ble en fantastisk konsert der litt informasjon mellom låtene var med på å få fram tekstenes innhold og der musikken, lyssettingen og rekkefølgen bidro sterkt til en trivelig stund i kirka. Dyktige musikere sørget for et flott og variert lydbilde til Kvalviks tekster. Her må også nevnes både Hestdahl og Westermanns sangferdigheter og stemmer som passet svært godt sammen i den ofte benyttede tostemte sangen. Og selv om tekstene i stor grad er basert på lokalt stoff, så er det meste allment gjenkjennbart slikt at det også vil kunne fenge publikum utenom lokalmiljøet. Konserten har et stort potensial som gjør at den nok vil kunne gjøre lykke også andre steder og i andre sammenhenger.

Mye arbeid lagt ned for å få til en god forestilling

En av ildsjelene bak prosjektet, Roy-Arne Westermann, forteller at en oppslutning på 126 på første og ca. 100 på andre konsert i denne koronatiden var over all forventning. De gleder seg også stort over de mange svært positive tilbakemeldingene etter konsertene. -Vi har jobbet mye både med musikken i forhold til tekstinnhold, rekkefølge, lyssettingen og det å få tekstene langt fram i lydbildet. Og i etterkant kan vi slå fast at vi har lyktes med å få til en god forestilling.

Begge forestillingene ble filmet, og materialet vil bli brukt i det videre arbeidet med prosjektet. I ettertid har «8280» opprettet egen facebookside,8280, der man allerede har fått mange følgere. Den vil bli oppdatert med bilder, videoer og info om kommende arrangement. Planene er mange for det videre arbeid og i den forbindelse hadde deltakerne etter konserten et møte med aktuelle samarbeidspartnere og sponsorer.

Temaer som er viktig for kirken

Prostiprest i Ofoten og med sokneprestansvar i Kjøpsvik menighet, Erik Rørtveit, var en av de som tok turen til Kjøpsvik for å overvære lørdagens konsert. Han er glad for at kirka kan brukes til slike arrangement og forteller om dyktige musikere og sangere som skapte en flott stund i kirka.

– Både tekster og musikk gjorde et stort inntrykk på meg, forteller Rørtveit, og her ble det i tekstene tatt opp flere temaer og problemstillinger som er viktige for kirken.

En fornøyd tekstforfatter som lover nye konserter

Tekstforfatter Stein Harald Kvalvik har også fått svært mange gode tilbakemeldinger både fra små og store, noe som han er svært glad for.

– Nå har jeg tatt skrittet med å dele en del av det jeg har skrevet, og her er mer å ta av, forteller Kvalvik. Så her blir det å jobbe videre med flere av mine tekster - tekster som er en hyllest til heimplassen, oppveksten, Frank A. Jenssen og Tysfjord Sang & Sement. Musikken som vi har fått til, er for øvrig i ånden til oss som hadde vår oppvekst på seksti og syttitallet.

– Målet vårt er å få til en ny konsert i Kjøpsvik til neste sommer. Det er ellers kommet signaler om at det er ønskelig å få besøk også i Narvik. Fremover vil medlemmer i gruppa «8280» fortsette å få tilsendt nye tekster for å tonesette disse. Og så satser de på å møtes oftere for å øve inn nye låter. -Det er utrolig spennende å få være med på denne reisen og jeg gleder meg stort til vi igjen skal møtes, avslutter poeten fra Smineslia.