Gå til sidens hovedinnhold

For andre gang på få timer skapte drone trøbbel på Gardermoen: – Særdeles uheldig

Artikkelen er over 3 år gammel

Bare timer etter at en overivrig megler med drone hadde skapt kaos for flytrafikken, måtte Oslo Lufthavn igjen stenge rullebanen for ankomne fly. – Folk må sette seg inn i reglene, raser kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen.

Drøyt fire timer etter den første dronehendelsen, måtte flyplassen nok en gang gjøre tiltak for sikkerheten.

– Det er en ny drone som er observert under fem kilometer fra rullebanen. Det førte til at vi måtte stenge rullebanen for ankomne fly fra 19.00 til cirka 19.20, kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen.

Dette fører til flere forsinkelser i kveldstimene.

Like før klokken halv tre ble dagens første drone observert i nærheten av vestre rullebane på Gardermoen.

– Dronen var da sett sørvest for rullebanen. Dette er noe verken vi i politiet eller luftfartsmyndigheten liker, opplyser operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt.

Fire fly til og fra Oslo til Harstad/Narvik lufthavn og Tromsø var forsinket etter stengingen av luftrommet på Gardemoen, men det er ikke bekreftet at stengingen var grunnen til forsinkelsene.

Overivrig eiendomsmegler

Politiet klarte ikke å lokalisere dronen med det første, men via vitner klarte de til slutt å komme i kontakt med den skyldige.

– Det viser seg at det var en eiendomsmegler som var oppe med en drone i forbindelse med et eiendomsoppdrag.

– Han har nok ikke tenkt seg veldig godt om og er nå anmeldt for forholdet.

Ifølge politiet skal det ikke ha gått ut over flytrafikken.

– Likevel var vestre bane stengt i en kort bane.

– Fikk dere noen forklaring fra megleren?

– Han trodde at han hadde fløyet utenfor flyforbudssona. Det hadde han ikke.

– Vet ikke hva jeg skal si

Westher Andersen er svært oppgitt etter de to dronehendelsene.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Det er særdeles uheldig. At folk ikke viser mer hensyn er utrolig. Man må sette seg inn i reglene. Droner kan skape potensielt farlige situasjoner og skape store forstyrrelser i flytrafikken.

Denne gangen ble ikke konsekvensene alt for store. I kveldstimene ble rullebanen stengt for ankomne fly i rundt 20 minutter. Tidligere på dagen led man samme skjebne i 17 minutter.

– Fra 14.16 til 14.33 var ankomst på vestre rullebane stengt, men vi fortsatte med avgang fra rullebanen. Det fikk derfor ingen konsekvenser for flytrafikken, forteller han.

– Totalt uakseptabelt

Kommunikasjonssjefen er likevel ikke særlig fornøyd med å på ny måtte stenge en rullebane på grunn av droneflyging.

– Det er meget alvorlig. Ethvert brudd på dronereglene vil bli anmeldt, uansett om det ikke medfører noen konsekvenser for flytrafikken. Jeg mener det er totalt uakseptabelt at slikt skjer ved en internasjonal flyplass, sier han.

Andersen ber droneflygere om å gjøre seg kjent med reglene som finnes på Avinors hjemmesider for å unngå å bryte reglene.

Kommentarer til denne saken