Tabletter som inneholder acetylsalisylsyre kan redde livet ditt hvis du får hjerteinfarkt, melder NRK.

Stoffet i disse tablettene virker blodfortynnende, og kan løse opp blodpropp i løpet av kort tid. Blodpropp er en av de vanligste årsakene til akutt hjerteinfarkt.

Eksempler på slike legemidler er Aspirin og Albyl-E, som begge kan kjøpes uten resept på apoteket.

– Jeg har alltid med meg to slike tabletter i lommeboken, enten for å kunne hjelpe meg selv eller andre, sier overlege Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til Nettavisen.

Ved mistanke om hjerteinfarkt, må man øyeblikkelig ringe etter ambulanse.

– Det viktigste man gjør hvis man får vondt i brystet og mistenker hjerteinfarkt, er å ringe 113. Som regel er ambulansen på plass raskt, og da får man uansett en slik tablett, sier Madsen, og legger til:

– Men hvis man er på sted hvor det kan ta litt tid før ambulansen kommer, så vil det å ha slike tabletter tilgjengelig selv kunne redde liv. Når du får et hjerteinfarkt, så blir hjertemuskatluren gradvis ødelagt. Så jo fortere du får behandling, dess mer kan du berge.

Alle over 65

Rundt 13.000 nordmenn får hjerteinfarkt hvert år, men heldigvis peker pilene i riktig retning.

Forekomsten av akutt hjerteinfarkt er redusert med 24 prosent på seks år, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.

– Gunstige endringer i risikofaktorer som blodtrykk, kolesterol, kosthold og røyking har sannsynligvis hatt stor betydning for nedgangen, sier Overlege Rune Kvåle i Hjerte- og karregisteret i Folkehelseinstituttet.

I 2017 var det 786 menn og 237 kvinner under 75 år som døde av hjerteinfarkt, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) som Nettavisen har fått tilgang til.

At akutt hjerteinfarkt behandles med salisylat, er imidlertid ikke nytt.

På NIHs nettsider står det følgende:

«Hvis du har salisylat tilgjengelig (eks. Dispril, Aspirin, Globoid, Albyl-E) bør du ta en slik tablett (160-300 mg).»

– Vi har ikke gått ut med en direkte anbefaling om å ha slike tabletter tilgjengelig, men det er en veldig effektiv førstehjelpsbehandling hvis man får hjerteinfarkt. Så jeg har flere eksperter med meg når jeg sier at dette er noe alle over 65 år bør ha tilgjengelig, sier Madsen.

– Kan det på noen som helst måte være farlig å ta en slik tablett ved mistanke om hjerteinfarkt?

– Det finnes noen få tilstander hvor det kan være farlig å ta acetylsalisylsyre. Det gjelder først og fremst de tilfellene hvor man har en sprekk i livpulsåren, for da vil blodfortynnende legemidler kunne gjøre blødningen større. Men det er svært sjeldent. Uansett så vil de på ambulansesentralen kunne råde deg til hvorvidt man bør ta en tablett eller ikke.

Symptomer på hjerteinfarkt

Du tenker kanskje at det er lett å oppdage hjerteinfarkt, men ikke alle får smerter i brystet.

– De vanligste symptomene er brystsmerter i venstre side av brystet, og mange opplever i tillegg utstrålinger i arm, kjeve, i buken eller i ryggen. Men enkelte har ikke klassiske brystsmerter, men er bare tungpustet eller føler seg dårlig, har Dan Atar, professor og overlege i kardiologi på Oslo universitetssykehus, tidligere uttalt til Nettavisen.

De som får akutt hjerteinfarkt blir som regel ganske dårlige, og du som står vedkommende nær vil kunne se at han/hun blir blek, kvalm og akutt syk.

– Hvis personen ikke har smerter, kan det være vanskelig å stille riktig diagnose. Men hvis en som står deg nær blir akutt dårlig bør lege kontaktes, sier han.

Det er nemlig svært viktig å få hjelp i tide, for å unngå alvorlige konsekvenser.

– Hvert minutt teller. Så hvis mistanken er til stede må du ikke vente med å søke legehjelp, forklarte Atar.