På denne skolen brygger lærerne øl i kjelleren: – Vi visste nok ikke helt hva vi gikk til

TRIVES: Lærerne Rune Ludviksen (t.v.) og Bjørn Stangnes koser seg med øltankene i kjelleren hvor de har drevet mikrobryggeri i fem år.

TRIVES: Lærerne Rune Ludviksen (t.v.) og Bjørn Stangnes koser seg med øltankene i kjelleren hvor de har drevet mikrobryggeri i fem år. Foto:

– Vi brygger øl som vi liker sjøl, sier Rune Ludviksen og Bjørn Stangnes i Senja Handbryggeri AS.

DEL

(Nordlys): For fem år siden startet de to lærerne med ølbrygging i kjelleren på den nedlagte skolen i Øverbotn på Senja. Nå har de investert i nytt bryggerianlegg, doblet kapasiteten og delvis tatt steget over fra læreryrket til bryggerifaget – slik drømmen var da de satte i gang.

– Ja, det langsiktige målet vårt er å kunne jobbe med bryggerivirksomheten på heltid, men vi er ikke helt der ennå. Vi er nøkterne og tør ikke gape over altfor mye, og vi er fornøyde med den lønna vi kan ta ut, sier Stangnes.

Mange om beinet

Regnskapene til mikrobryggeriet viser en pen utvikling, der omsetninga passerte millionen i forfjor. Men konkurransen i bransjen har blitt tøffere siden de startet, med mange småbryggerier som kjemper om plassen i butikkhyllene. Salget i fjor skal ha ligget på omtrent samme nivå som året før.

– Vi er inne på rundt 50 butikker i Troms, men det er masse mikrobryggerier rundt omkring og ikke så enkelt å få plass i butikkene. Vi var litt heldige som kom i forkant av bølgen. Vi er også representert med flasker på noen få utesteder og med tappekran på en pub, sier han.

Øl som smaker øl

Siden oppstarten i 2015 har de til sammen brygget nærmere 200.000 flasker øl, fordelt på åtte forskjellige øltyper. Nå skal de prøve å lage bokkøl til jul.

– Jeg synes vi har fått til bra øl, med en gjenkjennbar stil. Vi lager øl med reine smaker, tradisjonelt øl kan du si. Du skjønner iallfall at det er øl, smiler Stangnes med et lite stikk til de mer eksperimentelle bryggene som noen lager.

– Vi brygger øl som vi liker sjøl, og som vi synes er godt. Vi er ikke så ekstreme, sier Rune Ludviksen.

LEMPER: Karene har produsert nærmere 200.000 flasker øl siden oppstarten.

LEMPER: Karene har produsert nærmere 200.000 flasker øl siden oppstarten. Foto:

Mye arbeid

Med full drift i det nye bryggerianlegget kan de produsere 50-60.000 liter i året, noe som kan gi grunnlag for to fulle arbeidsplasser. Men de forhaster seg ikke, og planlegger å ta det gradvis.

– Det er ikke tida for å ta store sjanser nå. Det er en god del småbryggerier som har måttet gi opp. Vi har ikke merket koronakrisen til nå, men er spent på hvordan det blir til sommeren uten utenlandske turister, sier han.

– Har det å drive bryggeri blitt slik dere trodde på forhånd?

– Vi visste nok ikke helt hva vi gikk til, og har lært veldig mye. Både om bryggeriprosessen, tekniske ting, regnskap, rapportering og så videre. Det har vært veldig arbeidskrevende, og i starten bar vi alt opp og ned trappene, sier han.

Nå er det montert en port direkte inn i kjellerlokalet, som gjør inn- og utlasting mye lettere. Neste post på rasjonaliseringsprogrammet er å erstatte den manuelle flaskinga som tar mye tid.

– Vi ønsker oss tappemaskin i julegave, smiler Bjørn Stangnes.

Blir værende i kjelleren

Noe nytt bryggerilokale ønsker de seg imidlertid ikke, og trives godt i den kjølige kjelleren som tidligere huset vaskerom og skolekjøkken. I hovedetasjen over er det Senja natur- og kultursenter, Sazza, som holder til.

– Vi har ingen planer om å flytte. Det er greit å være her, og på sommerstid er det gjerne litt folk som kommer innom og kikker, sier han.

– Får de smake også?

– Nei, vi har ikke lov til å skjenke, men vi kan selge.

– Hender det at dere angrer på at dere startet med dette?

– Nei, det er artig å holde på, selv om det er mer arbeid enn vi får igjen for det, sier Stangnes.

– Så lenge vi er enige går det bra, smiler Ludviksen.

NYE TIDER: Den nedlagte skolen i Øverbotn på Senja er blitt natur- og kultursenter, med ølbryggeri i kjelleren.

NYE TIDER: Den nedlagte skolen i Øverbotn på Senja er blitt natur- og kultursenter, med ølbryggeri i kjelleren. Foto:


Artikkeltags