På grunn av det kraftige nedtrekket fra regjeringa, må vi tilpasse driften til fylkeskommunen ut fra disse rammer

Narvik videregående skole studiested Solhaugen

Narvik videregående skole studiested Solhaugen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kommuneproposisjonen varslet om strammere offentlige budsjetter framover, med mindre rom for økning i bruken av oljeinntekter. De utviklingstrekk man har sett de siste årene ved at frie midler reduseres og at vekst utelukkende knyttes til kommunesektorens demografikostnader, ble ytterligere forsterket. For Nordland betyr dette reduserte overføringer, i tillegg til konsekvensene av endringene i inntektssystemet fra 2015.

Siden 2012 har Nordland fylkeskommune hatt en elevtallsnedgang på over 800 elever, og vil fram til 2023 ha en ytterligere nedgang på 441 elever. Denne nedgangen gir en kraftig reduksjon i inntekter til fylket. Nordland fylke har 16 videregående skoler som er fordelt på 28 studiesteder. Denne strukturen mener vi er fornuftig ut fra fylkets geografi.

På grunn av det kraftige nedtrekket fra regjeringa, må vi tilpasse driften til fylkeskommunen ut fra disse rammer. Innenfor videregående opplæring må vi strukturere ut fra elevtallet på hver skole. Dette vil redusere antall studieretninger ved de fleste videregående skoler i hele fylket neste skoleår. I tillegg skal det reduseres 42 % i administrasjon i hele fylkeskommunen i økonomiplanperioden. Dette for å kunne ta de nødvendige vedlikeholdsgrep og investeringer både i utdanningssektoren og ikke minst innenfor samferdsel i tida framover. Det vil for oss være naturlig å drifte Nordland fylkeskommune på en økonomisk og bærekraftig måte framover.

I det videre arbeidet med tilbudsstruktur i videregående skole har Nordland fylkesting vedtatt at det skal utarbeide en fire-årig strukturplan for videregående opplæring i Nordland fylke. Dette for å få en større forutsigbarhet både for skole, studenter og næringsliv. Nordland Senterparti vil i dette arbeidet fortsette et nært samarbeid med lokalmiljø og næringsliv i hele fylket, og være aktiv i styringen av denne strukturplanen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken