Gå til sidens hovedinnhold

Påskenatt i naturen – det er lov

Artikkelen er over 1 år gammel

Brakkesyke og hytteforbud tærer på mange. Men det er fortsatt lov å ta med soveposen ut i skog og mark, bare du tenker deg litt om.

– Det er ikke tiden for den spektakulære toppturen. Men det er ikke forbudt å sove i telt og overnatte ute i naturen. En må unngå unødvendige fritidsdreiser, men en kan finne fine overnattingssteder i sitt nærmiljø, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NTB.

Han understreker at det er viktig å overholde smittevernreglene. Både myndighetene og friluftslivsorganisasjonene oppfordrer folk til å komme seg ut i frisk luft, men vente med de store eventyrene.

Høie ser også mildt på det om du skulle komme i skade for å krysse en kommunegrense – så lenge det ikke er så langt fra der du bor.

– Mange av oss bor i områder med veldig mange kommuner på et veldig lite område, så det er noe helt annet enn å dra langt av gårde til en annen kommune som har redusert beredskap, sier han.

– Hvis en tenker gjennom hva formålet med reglene er, nemlig å unngå smittespredning og unngå å belaste rednings- og helsetjenesten unødvendig, så tror jeg de fleste klarer å finne ut av dette selv, tilføyer han.

Husk hygiene

Paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv råder venner som vil dra på telttur til å sove i hvert sitt telt, i hengekøye eller under åpen himmel for å redusere smittefaren. Man skal heller ikke være flere enn fem sammen, om man ikke er i familie.

– Hver bør ha egen mat og eget bestikk. Husk å ta med håndsåpe eller håndsprit på turen, skriver paraplyorganisasjonen på sin side om friluftsliv i koronatiden.

Om du skal sove ute, eller bare på dagstur, er det viktig uansett å være obs på at det nå er stor skogbrannfare i Sør-Norge. Selv om det generelle bålforbudet ikke trer i kraft før 15. april, advares det mot å tenne bål i den tørre vårskogen.

Varme tips

Den Norske Turistforening har stengt sine hytter, men oppfordrer gjerne til å overnatte ute i telt eller hengekøye.

Kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad deler noen tips til hvordan det skal bli komfortabelt å sove ute i april:

– Det er kaldt om natta fortsatt. Du må ha et godt liggeunderlag, det er minst like viktig som en skikkelig sovepose, påpeker hun.

To tynne soveposer utenpå kan hjelpe om du ikke har én god og varm en, og en lakenpose inni vil også øke temperaturen.

Hun oppfordrer til å ha på ullundertøy og lue i soveposen, og foreslår også en varmeflaske:

– Jeg bruker en brusflaske, heller på varmt vann og tar en raggsokk over, sier hun.

Kommentarer til denne saken