Politiet opplevde i fjor sommer unormalt høy etterspørsel etter pass og nasjonale lD-kort, og de har hittil i år produsert dobbelt så mange pass som foregående år.

I de fleste politidistrikt er det fortsatt stor etterspørsel etter timer til pass og lD-kort, og ved mange passlokasjoner er det lang ventetid.

På passkontoret i Narvik er det mange ledige timer nå. De vet de av erfaring at det blir svært travelt rett før sommerferien. April og mai er de travleste månedene og passkontoret råder folk til å bestille time nå dersom de trenger nytt pass eller ID-kort.

– I Narvik har vi nå mange ledige timer på vårt passkontor. Fra mars øker alltid etterspørselen etter time til pass og lD-kort, og vi oppfordrer derfor alle som har pass som utløper i 2023 om å sikre seg time nå. Det samme gjelder for dere som har bruk for lD-kort til legitimasjon, sier Lisbeth Pettersen i Nordland politidistrikt.

Langt etterslep

I fjor var det lange passkøer i Nordland og resten av landet i månedene før sommerferien. I mai 2022 var det omtrent 5000 personer uten gyldig reisedokument i Nordland. Tilsvarende tall nasjonalt er et sted mellom 300.000 og 400.000.

Det var da et langt etterslep på bestilling og produksjon av norske pass, men det er grunn til å tro at det vil oppstå kø i år også.

– Forventet leveringstid for pass og for lD-kort er per i dag rundt en uke, men det kan endre seg fort. I tillegg kommer postgang. Det er derfor viktig å booke time i god tid før avreise, sier Pettersen.

Pandemien skapte store problemer med levering av pass, men også krigen i Ukraina påvirker leveransen av pass.

– I tillegg til pandemien, så ser vi at krigen i Ukraina fører til utfordringer i forhold til leveranse av enkelte materialer. Det er vanskelig å si i hvilken grad dette vil påvirke produksjonen i 2O23, sier Pettersen.

Venter for lenge

I fjor var det en ekstra stor pågang fordi mange ville ut å reise etter to år med pandemi. Altfor mange ventet til siste liten med å bestille nytt pass. Det lagde lang kø på passkontoret rett før sommeren. I fjor var det i mai måned ikke mulig å skaffe seg passtime i Narvik før i august.

For å unngå å måtte bestille nødpass, kan det være greit å sjekke at alt er i orden med reisedokumentene før du bestiller tur i år.

– Før du bestiller en reise. Husk alltid å sjekke at du og de du reiser sammen med har gyldig pass eller lD-kort. Det er ikke alle land som godtar nødpass. Minner også om at barn under 16 år har dokument med kortere gyldighetstid enn voksne, og at det er nye regler for fullmakt for barn, sier Pettersen.

Politiet.no har laget følgende huskeliste for dem som skal fornye pass eller ID-kort:

  • Det gamle passet
  • Bankkort eller kontanter
  • Til barn: fullmakt (samtykkeskjema) og pass til begge foresatte
  • Ikke ha med eget bilde
  • Dokumentasjon hvis man er ny norsk statsborger