Flere har blitt utsatt for «direktør-svindel»: Nå advarer politiet

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

– Politiet har i den senere tiden mottatt flere anmeldelser av såkalt direktør-svindel.

Det skriver Nordland politidistrikt i en pressemelding.

Næringslivskontakt i Nordland politidistrikt, Håvard Fjærli, forteller at flere bedrifter har gjennomført utbetalinger, som har vist seg å være svindel.

– Svindelen går ut på at bedragere sender e-post, og eventuelt ringer, bedrifter og utgir seg for å være ledere i bedriften og ber én eller flere ansatte om å gjennomføre utbetalinger. Betalingsanmodningen kan tilsynelatende komme fra toppsjefer i bedriften. Det er i sakene som er avdekket så langt, snakk om til dels store pengebeløp. Noen ganger har bedriften selv klart å avverge utbetaling, men det er dessverre flere som har utbetalt penger, sier Håvard Fjærli i pressemeldingen.

Han forteller i pressemeldingen at sakene har vist seg å være vanskelig å oppklare for politiet.

– Bedriftenes egne sikkerhetsrutiner og årvåkenhet er det viktigste forebyggende tiltaket, sier Fjærli.

Politiet har utarbeidet en liste med råd for å unngå å bli svindlet:

  • Vær årvåkne overfor e-poster fra det som skal være ledere i bedriften, som ber den ansatte om å gjennomføre utbetalinger.
  • Bedriftene må ha god internkontroll på hvordan betalingsanmodninger håndteres og hvem som står som mottakere.
  • Utbetalinger og betalingsanmodninger som fremstår som utenom det vanlige, bør dobbeltsjekkes personlig med vedkommende som anmodningen tilsynelatende kommer fra.
  • Det bør innføres rutiner om at minst to ansatte kontrollerer og godkjenner en overføring som avviker fra det rutinemessige, før denne gjennomføres.
  • Innholdet i anmodningen kan gi mulige indikasjoner, for eksempel at betalingen haster, at vedkommende som får anmodningen er med på noe viktig for bedriften, betalingen må holdes hemmelig.
  • Språket i e-posthenvendelsene inneholder ofte ukorrekt norsk, med skrivefeil.
  • E-postadressen fra avsender er ofte svært lik bedriftens egne.

Artikkeltags