Tett oppunder orkan

I Framnesveien hang et tre ut over veibanen som følge av den sterke vinden.

I Framnesveien hang et tre ut over veibanen som følge av den sterke vinden.

Artikkelen er over 4 år gammel

Trær veltet. Båter måtte til kai

DEL

Det var kraftige vinder fra øst som rammet Narvikregionen med full styrke torsdag.

Ved Fagernesfjellet målestasjon, i 1.000 meters høyde, ble vinden målt til orkans styrke, med rundt 40 sekundmeters styrke.

I Narvik sentrum blåste det ikke fullt så hardt, bare nesten orkan, men det var nok til å velte trær, og flere veier ble fortløpende stengt. I Framnesveien måtte politiet holde vakt mens man ventet på at mannskaper skulle få fjernet et stort grantre som hang utover veibanen.

Vinden merket man særlig godt i Narvik havn.

29 sekundmeter

- Det blåser usedvanlig sterkt. Vi har målt vind på 29 sekundmeter, og det er ikke dagligdags, sier Maritim leder Øistein Kaarbø i Narvik havn til Fremover.

29 sekundmeter er en vindstyrke hårfint i grenselandet mellom full storm og sterk storm. Fra drøye 32 sekundmeter er man oppe i orkan styrke.

Gjennom hele torsdagen har mannskapene ved havnevakta i Narvik fulgt nøye med på vindens herjinger.

Til kai

Man har hatt parkettplass i forhold til å bivåne hvordan taket til Northland-lageret sakte men sikkert har blitt revet i filler, men for havnas del har det hele forløpt uten den store dramatikken.

- Alle de større fartøyene ligger trygt fortøyd til kai, så det er etter forholdene rolig. Men vinden er såpass kraftig at den overskrider grensene for når vi må gjøre tiltak.

Fra øst

- Hadde det vært skip på tur inn til Narvik ville de for eksempel fått forbud mot å ankre opp. I hvert fall på indre havn. I slik vind har slike skip det best i åpent farvann, med motorene i gang. Et fartøy for anker er langt mer sårbart, forklarer Kaarbø.

Ved kai på Fagernes ligger blant annet et skip som skulle inn Rombaken. Men det blåste det for mye til.

- Vinden kommer fra øst, og kommer ut både Rombaken, Herjangen og til dels Beisfjorden. Denne vindretningen merkes godt her på havna, sier Øistein Kaarbø

Artikkeltags