Nettavisen: Nettavisen og Sorgenfri har avslørt at det over lengre tid er blitt gjennomført sextreff med unge jenter mot betaling, i regi av Club4-sjef Tom Ketil Krogstad. I en kjeller i et butikklokale i Trondheim betaler en rekke menn 300 kroner hver for å delta på sextreff med en og samme kvinne.

Det kan du lese mer om her:

Her driver sexklubbsjefen erotisk butikk – i kjelleren betaler menn for å delta på «gangbang» med kvinner

Vi har også skrevet om to unge jenter som hevder å ha solgt sex i regi av Club4-sjefen. I en meldingsutveksling skriver Krogstad til Emilie:

«Har du mulighet til å møte en fyr for sjakk i kjelleren (...)?».

«Er det en gammel mann nå også?», svarer hun.

Krogstad sier han ikke husker meldingene og benekter at det var snakk om sexsalg.

Det kan du lese mer om her:

Hevder å ha solgt sex i regi av Club4-sjefen: – Jeg var så kvalm at jeg trodde jeg skulle kaste opp

Vil snakke med jentene

Nettavisen har bedt politiet lese igjennom begge sakene. Vi har spurt hvordan de ser på det som kommer frem. Politiinspektør Per Morten Brobakke i Trøndelag politidistrikt svarer:

– Vi leser disse sakene med interesse. Her er det blant annet snakk om to sårbare jenter. Det ser alvorlig på. Vi vurderer nå hvordan vi skal agere videre, sier han.

Han sier politiet ønsker å snakke med jentene, og etterlyser samtidig tips fra publikum som kan ha opplysninger som er relevant for saken.

– Vi er interessert i å vite mer om hva som skjer på, og i regi av, Club4. Om noen vet om det skjer ulovligheter så vil vi gjerne få høre om det, sier han.

Brobakke forteller at man kan tipse anonymt, dersom man av ulike grunner ikke vil oppgi navn.

– Men når vi ikke vet hvem tipseren er vil ikke tipset vektes like sterkt som når personen står fram, opplyser han.

Brobakke sier den enkleste måten å tipse i saken er å ringe politiet på telefon 73 89 90 90.

Har fått nye opplysninger

– Vil dere starte etterforskning av saken?

– Jeg kan ikke si mer enn at vi har lest sakene med interesse og at vi nå vurderer hvordan vi skal håndtere dette.

– Framkom det noe nytt i saken for dere?

– Ja, for min del så var det en del nye opplysninger.

– Hvor mye følger dere med på det som skjer på Club4?

– Det jeg kan si er at det over tid er kommet inn drypp med informasjon om aktiviteten på klubblokalet på Heggstadmoen.

I artikkelen som forteller om sextreffene i kjellerlokalet i Trondheim blir leder for menneskehandelsgruppen i Trøndelag politidistrikt, Tore Fjær, spurt om det er lovlig å ta penger for å organisere slike sexaktiviteter.

– Nå er vi inne på finjussen. Det må vi i så fall få en jurist til å ta en nærmere vurdering på, sa Fjær.

Brobakke forteller at dette fortsatt ikke er avklart.

– På generelt grunnlag så er det ulovlig å fremme prostitusjon. Mellommannsvirksomhet kan straffes. Men vi kan ikke fastslå at det som har skjedd her er straffbart, på bakgrunn av denne artikkelen. Vi kan ikke konkludere nå, sier Brobakke.

– Bør åpne etterforskning

Advokat Sjak Haaheim har lang erfaring som bistandsadvokat i saker som omhandler blant annet familievold og seksuelle overgrep. Han har fått innsyn i arbeidet med artiklene og svarte slik i saken om sextreffene.

– Slik dette opplegget er organisert, bør politiet åpne etterforskning, for å avklare om aktivitetene rammes av noen straffebestemmelser. Det kan være nyttig å gå opp grensen mellom straffrie fritidsaktiviteter og straffbare seksuallovbrudd. Å avklare slike grenser er viktig. Det er nyttig for hele samfunnet, sier han.

Han mener at både straffelovens paragraf 316 om sexkjøp og paragraf 315 om hallikvirksomhet er av interesse. Den første vil rettes mot klubbmedlemmene, den andre mot klubben.

Også sjefsredaktør i Nettavisen, Rene Svendsen, mener politiet bør starte etterforskning. Det kan du lese mer om her:

Sexklubbsjefens forklaring er lite troverdig

Færre tas for sexkjøp

Som Nidaros tidligere har skrevet, siden 2010 så har Trøndelag politidistrikt tatt 652 personer for å kjøpe sex. Men de siste årene har stadig færre blitt tatt. I 2012 ble 175 personer tatt i politidistriktet. I 2019 ble det tatt tolv personer.

I 2012 hadde politiet to personer som jobbet konkret med kjøp av sex. Det har de ikke nå lenger.

– De som jobbet i prosjektet ble i januar 2016 overført til ei gruppe som jobber med menneskehandel. Vi dreide fokus for noen år siden og nå har vi mer fokus på å avdekke offer, og hjelpe offer, sier John Ola Volden i Trøndelag politidistrikt til Nidaros.

Han er seksjonsleder for etterforskning i politidistriktet og han påpeker at de fortsatt jobber mot prostitusjon.

– Det jobbes fortsatt mye i prostitusjonsmiljøet og vi mener at det er stor sjanse for at det foregår menneskehandel i den bransjen. Vi monitorer annonsemarkedet daglig og det er ingenting som tyder på at salg av sex har gått ned. Det er her fortsatt, sier Volden.

Blir man tatt for å kjøpe sex er konsekvensene store. Til Nettavisen sier politiinspektør Per Morten Brobakke at en ordinær bot for kjøp av sex mellom voksne er 25.000 kroner.

– Men ingen saker er like. Boten kan justeres etter alvorlighet, fastslår han.