Tre av ti i Nordland tror de har kjørt med promille

Tre av ti i Nordland tror de har kjørt med promille

Tre av ti i Nordland tror de har kjørt med promille Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Svært mange tar sjanser og kombinerer bilkjøring med alkohol. Tre av ti i Nordland tror at de kan ha promillekjørt.

DEL

Det viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført for Gjensidige, skriver selskapet i en pressemelding.

Undersøkelsen viser også at hver tiende bilist «av og til» drikker alkohol noen timer før bilkjøring, og beregner når de er under promillegrensen.

Advarer mot beregning

I Oslo vest og Asker og Bærum, er denne andelen dobbelt så høy som i resten av landet. Her svarer en av fem at de beregner seg frem til når de er i kjørbar tilstand.

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo, advarer folk mot å stole for mye på regneferdighetene.

– Drikker du alkohol, lar du bilen stå. Må du kjøre hjem, holder du deg til alkoholfri drikke. Så enkelt er det, sier Ekloi pressemeldingen.

Han advarer også mot «dagen derpå»-fellen.

– Legg inn god margin før du skal ut å kjøre etter en fest, råder han.

Selv ved lav promille øker risikoen for ulykker

Undersøkelsen fra Ipsos viser at menn er mer tilbøyelige til å kombinere bilkjøring med alkohol, og klart flere menn tror de kan ha kjørt i påvirket tilstand.

– Det er ikke mye alkohol som skal til. Selv om du har lav promille svekkes sansene og reaksjonsevnen. Dermed øker faren for en ulykke kraftig, sier Eklo i pressemeldingen.

Ingen erstatning til promillekjørere

Kolliderer du etter å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand, kan de økonomiske og menneskelige konsekvensene bli svært alvorlige. Ikke bare for dem du eventuelt måtte skade, men også for deg selv.

– Kolliderer du på grunn av promillekjøring, vil du normalt ikke få noen erstatning fra forsikringsselskapet i det hele tatt. I tillegg får du et erstatningskrav for alle skadene du har påført andre, både personskader og materielle skader. Dette kan fort bli millionbeløp, og i verste fall ender du som gjeldsslave for resten av livet, sier Eklo.

Alkohol, narkotika og trafikkfarlige legemidler er årsak til nesten halvparten av alle dødsulykkene i trafikken i Norge viser data fra Folkehelseinstituttet.

 

 

Artikkeltags