Dab er et faktum, nå også i Troms.
Riksdekkende radio sluttet å sende på FM-nettet i Troms, Finnmark og på Svalbard i dag 13. desember klokken 11.11.
Hele Norge er dermed nå over på dab.
Nordland sluttet å sende på FM-båndet allerede 11. januar 2017 - som første region i Norge.
- Innbyggerne i Setermoen-området får 16 nye radiokanaler 15. desember. En ny sender vil gi dekning for alle 16 kommersielle radiokanaler i området.
Det melder Mari Hagerup, kommunikasjonssjef media i Digitalradio Norge AS.
Selskapet Digitalradio Norge AS eies av NRk og P4, og har som formål å koordinere informasjonsarbeidet i forbindelse med digitalisering av radio i Norge.
Søk opp de nye kanalene
Etter i dag onsdag er den eneste måten å lytte til riksdekkende radio på ved hjelp av en Dab-radio, eller via internett.
- Det er også planlagt flere kommersielle sendere som vil gi sammenhengende dekning langs E6 og E8 videre nordover til Tromsø, melder Digitalradio Norge.
De anbefaler samtidig å gjøre et kanalsøk på radioen, for å sikre at man tar inn de nye kanalene som blkir tilgjengelig fra den 15. desember.
Med den nye senderen som nå kommer på plass på Setermoen blir disse kanalene tilgjengelig på DAB-radio i Setermoen-området:
P4, P5 Hits, P6 Rock, Julekanalen P7 Klem, P8 Pop, P9 Retro, P10 Country, NRJ, Radio Norge, Radio Rock, Radio Soft, Kiss, Norsk Pop, Vinyl, Topp 40, Juleradioen, NRK P1, NRK P1+, NRK P2, NRK P3, NRK Mp3, NRK Alltid Nyheter, NRK Sport, NRK Klassisk, NRK Jazz, NRK Super, NRK Folkemusikk, NRK Sami Radio, NRK Vær, NRK Trafikk.
Klaget inn til ESA
NRK, Radio Norge, P4 og enkelte lokalradioer har nå gått over fra FM til dab i nord. Dermed er den såkalte FM-slukkingen for rikskanalene gjennomført i hele Norge.
Ikke alle har tatt imot den nye teknologien med glede. Norsk Lokalradioforbund har klaget inn slukkingen for EFTAs overvåkingsorgan ESA.
Ferske tall fra analysebyrået Kantar Media denne uka, viser dessuten at andelen nordmenn som lytter til radio daglig, har falt med 10 prosent på ett år. En femdel av NRKs lyttere er blitt borte i tidsrommet det har tatt å gjøre Norge heldigitalt.
– Dette er en stor omlegging og vi må gi lytterne tid til å omstille seg til digital radio, sier daglig leder i Digitalradio Norge Ole Jørgen Torvmark i en pressemelding.
– Svært mange har vært digitale før siste FM-slukkingen fant sted, men ikke alle. Etter hver slukking har vi sett at lyttingen først har falt, for å så øke igjen, forteller Torvmark.
Digitalradio Norge opplyser at det nå finnes 31 riksdekkende radiokanaler på dab.
De fleste lokalradioer fortsetter å sende på FM.