Er en mil unna nødpeilesignalene fra savnet Troms-mann: - Vi stanger i uværsveggen

LETEAKSJON: Mannskaper fra Sivilforsvaret deltar i leteaksjonen etter mannen.

LETEAKSJON: Mannskaper fra Sivilforsvaret deltar i leteaksjonen etter mannen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det har gått mer enn et halvt døgn siden mannen som i desember la ut på ski fra Narvik til Alta sendte ut nødmelding. Sterk vind og snøfokk gjør det umulig for redningsmannskapene å nå frem til stedet der nødsignalet ble utløst.

DEL

Nordlys: - Vi er en mil unna, men vi stanger i uværsveggen akkurat nå, sier operasjonsleder Jan Arne Pettersen ved Finnmark politidistrikt til Nordlys like før midnatt.

Han sier at straks været tillater det rykker de videre fremover.

- Vi rullerer på mannskapene og nå ved midnatt kommer det nye og uthvilte mannskaper på, sier Pettersen.

Det var mandag morgen det ble satt i gang en stor leteaksjon etter en mann i tyveårene på fjelltur, som befinner seg mellom Kvænangen og Alta. Dårlig vær har komplisert letingen.

To militære beltevogner med personell fra Sivilforsvaret satte mandag ettermiddag kursen mot stedet mannen trolig befinner seg, sammen med en skuterpatrulje fra politiet. Ved 18.30-tiden måtte de stoppe omtrent halvveis, i nærheten av fjellet Vuossogálvárri.

- Kom bare et par meter

- De gjorde et nytt forsøk ved 20.30-tiden, men de kom bare et par meter før de måtte avbryte. Det er null sikt, sier redningsleder Bård Mortensen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Beltevognene blir værende på stedet og fungerer som en fremskutt kommandoplass for redningsaksjonen. Det skal sendes nye mannskaper frem til beltevognene rundt midnatt. Ifølge værmeldingen skal vinden løye noe i morgentimene.

Mortensen opplyser at redningsmannskapene vil fortsette mot stedet de tror mannen befinner seg når været gjør det mulig.

Dårlig vær

Det var mandag morgen Hovedredningssentralen i Nord-Norge mottok en nødmelding fra mannen.

Mannen befinner seg i området mellom Kvænangsbotn og Eibydalen. Den turvante tromsværingen la ut på langtur fra Narvik mot Alta i desember.

Det er svært dårlig vær i området. Forholdene forverret seg i løpet av dagen, og mandag kveld var det orkan i kastene i området hvor de to beltevognene befinner seg. Sikten i området er praktisk talt null.

Redningsmannskapene har etablert en kommandoplass i Eiby-området, sør for Alta.

Har sannsynlig posisjon

Nødmeldingen fra mannen ble sendt via satelitt, og gir redningsmannskapene en nøyaktig posisjon å gå ut i fra. HRS tror mannen befinner seg i området hvor nødmeldingen ble sendt.

Nødpeilesenderen har fortsatt å sende ut signaler regelmessig, som den skal. Posisjonen har ikke endret seg, opplyser HRS.

Ingen har vært i kontakt med mannen siden meldingen ble sendt ut.

Et Sea King redningshelikopter fra Banak ble satt inn i aksjonen, men måtte avbryte på grunn av det dårlige været. Et Orion overvåkningsfly fra Forsvaret har også søkt i området, men det dårlige været gjorde det umulig å se noe.

Operasjonsleder i Finnmark politidistrikt, Svein Erik Jacobsen, har tidligere uttalt til iFinnmark at de antar at det er en reell fare for at mannen trenger hjelp, basert på hans turerfaring og nødmeldingen som har blitt sendt.

Nordlys oppdaterer saken.

Artikkeltags