Hundene er fortsatt på fjellet i uværet: – De fikk panikk

FJELLVANT: Myrseths to hunder forsvant i snøstormen. Her er de avbildet ved en tidligere anledning sammen ble andre hunder.

FJELLVANT: Myrseths to hunder forsvant i snøstormen. Her er de avbildet ved en tidligere anledning sammen ble andre hunder. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Kjell-Harald håper å finne dem igjen.

DEL

Tirsdag morgen ble Kjell-Harald Myrseth gravd fram av snøen på fjellet mellom Kvænangen og Alta, hvor han ble fanget av stormen.

«Her er han», hørte han da lysstrålene traff øyene hans. Han hadde vært i overlevelsesmodus et titalls timer, og nå som hjelpen endelig kom fram, skjedde det en psykologisk forandring i han.

– Plutselige klarte jeg ikke gå uten hjelp. Jeg klarte ikke å tenke rasjonelt. Helt automatisk gikk hodet over på å stole på dem. Da var det opp til de andre, sier han.

Stakk av

Utmattet etter 42 timers kamp mot vindstyrke orkan i kastene, ble han nå tatt hånd om redningsarbeiderne. De forøkte også å ta med seg hundene hans, men de ble skremt.

– Hundene fikk panikk og hoppet av snøscooteren. De er ennå ute i stormen, og overlever nok, sier han fra sykesenga på Alta helsesenter tirsdag kveld til iFinnmark.

«Nuka» og «Balto» er grønlandshunder. Rasen er kjent for å være hardføre.

– Det er ekstremvarianten av husky. Du finner ikke sterkere hunder enn det. Men det kan bli sky om de er på rømmen lenge, sier han.

Håper å finne dem

Når været blir bra igjen, vil han selv dra opp og lete etter hundene.

– Jeg håper de har lagt seg bak pulken min. Selv må jeg bli bedre før jeg drar, sier han.

Da iFinnmark fikk noen ord med Myrseth tirsdag kveld, var han ennå sliten og medtatt etter hendelsen.

Artikkeltags