Sendte nødsignal fra skitur mellom Narvik og Alta: – Beltevognene står fast i fjellet

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LETEAKSJON:På grunn av de ekstreme værforholdene i Finnmark måtte Sivilforsvarets beltevogner gi opp forsøket med å komme seg til området der den savnede mannen i 20-årene fra Troms sendte ut nødmelding fra mandag morgen.

Kompisen fikk frostskader – måtte bryte

I begynnelsen av desember startet mannen på en skitur fra Narvik til Alta sammen med en kamerat. Men den ene av de to måtte bryte like før Øverbygd.

– Jeg fikk kraftig frostskade på den ene foten. Turen ble avsluttet for min del, men vennen min bestemte seg for å fullføre turen, forteller han.

– Er du bekymret for ham?

– Det er klart jeg tenker på det, men jeg tar det med ro inntil jeg vet noe mer. Som sagt er han ekstremt turvant, og har med seg godt med både mat og klær. Vi har vært på mer en hundre turer sammen siden vi ble kjent i 2013, forteller han til avisen iFinnmark.

Trykte selv på alarmknappen

Operasjonsleder i Finnmark politidistrikt, Svein Erik Jacobsen, bekrefter at mannen er vant til å greie seg selv.

– Vi antar at det er en reell fare for at han trenger hjelp når han har brukt alarmknappen.

Mannen har brukt en satellittsender som sender ut posisjonen når det trykkes på alarmknappen. Politiet vet derfor at mannen skal befinne seg i området mellom Eibydalen og Kvenangsbotn-

Orkan i vindkastene

Det var mandag 70 knop i vindkastene i området der mannen skal befinne seg. Den sterke vinden gjorde det umulig å lete med helikopter.

Ifølge operasjonslederen skal det ikke ha gått skred i området mannen sendte nødmelding fra.

– I det området er det ikke skredfare. Det er faregrad to i Finnmark generelt og i det området er det ikke sånne type skrenter, sier Jacobsen.

Beltevognene står fast i fjellet

Ved 18:40-tiden mandag sto beltevognene ved fjellet Vuossogalvarri, omtrent halvveis fram til målet, og ventet på bedre vær.

– Beltevognene står fast i fjellet, og det er ingen sikt i det hele tatt, sier Mortensen til NTB.

Venter på mindre vind

– Vi har hatt skuterpatruljer ute som har vært i nærheten av området, men som har måttet snu. Det er null sikt, vind og fokk. Det er storm, sa Lars Rune Hagen, operasjonsleder i Finnmark politidistrikt til Nordlys klokka 18.00.

Han sa at politiet ikke har hatt kontakt i det hele tatt med mannen, og at de kun har nødpeilesenderens signaler å gå ut fra., og at den begrenser søkeområdet.

– Vi har en viss peiling på hvor han befinner seg, sier Hagen.

– Rapportene tilsier at det skal bli litt mindre vind i området utover kvelden. Straks det er mulig, er vi i gang, sier Hagen.

Det var Altaposten som først omtalte saken.

Artikkeltags