Nordland best i å bruke refleks

BRUK REFLEKS: Det er oppfordringen. Illustrasjonsfoto.

BRUK REFLEKS: Det er oppfordringen. Illustrasjonsfoto.

Artikkelen er over 1 år gammel

67 prosent bruker refleks i Nordland. Det gjør Nordland til det fylket i landet som er flinkest på refleksbruk.

DEL

Refleksbruken i Norge fortsetter å øke. Det viser Trygg Trafikks årlige reflekstelling. Men fortsatt dropper mer enn halvparten refleksen.

Reflekstellingene for 2018 viser at andelen nordmenn som bruker refleks nå er oppe i 44 prosent. Det er en liten økning fra året før da tallet var 40 prosent. Trygg Trafikk karakteriserer utviklingen som treg, men positiv. 

– Vi ser en svak, men jevn økning for hvert år. Hvis vi ser på de siste femten årene har økningen vært formidabel: fra bare 11 prosent i 2003 til dagens 44 prosent. Det er gledelig at stadig flere forstår at det å bruke refleks er det beste du som fotgjenger kan gjøre for å synes i mørket, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen i en pressemelding.

Men hun legger til at det er langt fra godt nok. 

– Det betyr samtidig at godt over halvparten – 56 prosent – dropper refleksen. Det liker vi dårlig. Derfor håper vi å komme over 50 prosent norske refleksbrukere i år.

Flinkest på landet

Tellingene viser også i år at folk er flinkest til å bruke refleks langs landeveien, og det er også der den største økningen er. 2018-tallene viser nemlig at 54 prosent av alle nordmenn bruker refleks langs landeveien, mot 47 prosent i 2017.

I sentrumsgater er situasjonen en ganske annen. Bare 33 prosent bruker nemlig refleks i byen. Hansen advarer folk mot å tro at gatelys er en garanti for og blir sett. 

– Det er en feilslutning å tro at du er synlig i gatelys. Sannheten er tvert imot at lys fra gater, butikker og trafikk stjeler så mye oppmerksomhet at du som fotgjenger i praksis blir nærmest usynlig. En undersøkelse vi gjennomførte i 2018 i samarbeid med SpareBank 1 viste faktisk at 8 av 10 synes det er vanskelig å oppdage fotgjengere i mørket selv der det er gatelys, forklarer Hansen.

Best i landet

Det er folk i Oslo som er de dårligste på å bruke refleks, med bare 22 prosent. Best ut kommer Nordland med hele 67 prosent, tett fulgt av Finnmark med 61 prosent.

– Oslo-folk har all grunn til å skjerpe seg. Husk at refleksen er akkurat like viktig i Oslo sentrum som den er langs landeveien i Nordland, avslutter Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

Artikkeltags