Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen ber om to milliarder til kampflybase på Evenes

Artikkelen er over 2 år gammel

Regjeringen ber Stortinget godkjenne investeringer på om lag to milliarder kroner til fasiliteter knyttet til kampfly og maritime patruljefly på Evenes.

Fredag ble investeringsproposisjonen behandlet i regjeringen.

– Evenes flystasjon skal både være Natos base for kampflyberedskap og base for Forsvarets nye maritime patruljefly, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

– Fasilitetene til kampflyene må tilpasses og oppgraderes for å ivareta daglige operasjoner med trening, øving og beredskapsoppdrag. Prosjektet omfatter derfor tilpassing og oppgradering av fire av de spredte kampflyhangarene som skal brukes til oppbevaring, klargjøring og lettere vedlikehold av kampflyene som står på beredskap, skriver Forsvarsdepartementet.

En hangar blir også tilpasset for å ivareta med omfattende vedlikehold av kampflyene og kan også brukes til utbedring av fly som ikke kan flys tilbake til Ørland for egen maskin.

Prosjektet innebærer også bygging av et vakt- og beredskapsbygg og fasiliteter for planlegging av operasjoner, trening og øving for Nato sin kampflyberedskap.

Fasilitetene knyttet til patruljeflyene skal støtte, drifte og vedlikeholde inntil fem fly på daglig basis.

– Byggeprosjektet innebærer etablering av ei hangar med plass for tre fly, der to plasser er til vedlikehold og en til vask av flyene. Videre inneholder prosjektet administrative fasiliteter både for flyskvadronen og vedlikeholdsskvadronen, ifølge Forsvarsdepartementet.

Fasilitetene for kampflyene er planlagt å stå klare sommeren 2021 og fasilitetene knyttet til patruljeflyene sommeren 2022.

Kommentarer til denne saken