Regjeringen vil forby hytteturer

DEL

Regjeringen vil i dag vedta en ny forskrift som kan forby folk å være på hytta i en annen kommune enn der de bor. Det opplyser helseminister Bent Høie til NRK søndag formiddag. Det betyr at folk, om nødvendig, kan tvinges hjem fra hytta.

Etter tidligere oppfordringer fra Folkehelseinstituttet kom statsminister Erna Solberg, i en pressekonferanse lørdag, med en klar beskjed til hyttefolket:– Alle som har reist på hytta i disse tider, må reise hjem

Hun advarte om at Sivilforsvaret ville komme på dørene til hyttefolket og be de om å reise hjem.

– De som reiser på hyttene nå, gjør det vanskelig for alle kommunene å ivareta liv og helse. De som er der, må reise hjem, sa statsministeren.

Søndag sendte Røde Kors ut en pressemelding hvor de fortale om at syke hyttefolk hadde kontaktet Røde Kors med spørsmål om hjelp for å komme seg hjem.

– Nå er det mer viktig enn noensinne at folk som kjenner seg syke, går gjennom lokale helsetilbud, slik at de viktigste oppdragene prioriteres, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

Hun forventer flere henvendelser når mange skal reise hjem fra fjellet søndag.

– Vi er i beredskap over hele landet til både leteaksjoner og henteoppdrag, men det må være på oppdrag av de lokale AMK-sentralene som kjenner behovene best, sier Løvik.

Før helgen advarte Røde Kors mot å reise på hytta, både for å unngå å binde beredskap til oppdrag i fjellet og for å redusere smitterisiko.

Artikkeltags