Gå til sidens hovedinnhold

Reis med fly med god samvittighet!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi legger snart bak oss «skammens år» 2019, og takk for det. Du skulle føle på skam om du spiste kjøtt, og vi ble pepret med hvor ødeleggende det var for miljøet å bruke fly som transportmiddel. Miljøaktivister har i media smurt på for å få deg og meg til å forandre oss. Det er bare det at Hvermansen har fått dette hysteriet langt opp i halsen.

Miljøpartiet De Grønne står i Norge i spissen for denne fordømmende politikken. Dette er et så useriøst parti at jeg fatter ikke at tusener har flokket seg rundt disse fanatikerne. Faktisk minner de meg om fundamentalistiske religiøse grupperinger som tror de har fasitsvaret på det aller meste. De som er uenige blir stemplet som både kunnskapsløse og uansvarlige.

Det påstås at nordmenn flyr mindre i dag grunnet fokus på miljø. Det er vel en sannhet med modifikasjoner. At reiser utenlands har hatt nedgang skyldes nok heller at kronekursen har falt. Samtidig har antall flypassasjerer til Norge fra utenlandske turister økt. I tillegg har næringslivet økt bruken av telefon- og video-møter – for å spare både tid og penger, og ikke nødvendigvis med tanke på miljøet.

Topp moderne fly som blant annet Norwegian har i sin flypark gjør ikke all verdens skade på miljøet. Globalt sett, når du tar med alle eldre forurensede maskiner så er allikevel ikke klimagass-utslippene større enn omtrent 2 % (Borgar Aamaas, klimaforsker CICERO Senter for klimaforskning, ung.forskning.no 13.3.2019).

Kjøttproduksjon derimot opererer med mye større utslippstall, uten at vi dermed behøver å bli vegetarianere, men heller redusere inntaket for helsen (og dyrevelferdens) skyld.

Kommentarer til denne saken