Gå til sidens hovedinnhold

Det er her du skal legge verdisakene

Artikkelen er over 3 år gammel

Hvert år forsvinner reisegods for hundrevis av millioner. Et godt råd er å pakke verdifulle gjenstander i håndbagasjen – ikke i kofferten.

Ifølge Finans Norge meldes det årlig rundt 300.000 reiseskader til forsikringsselskapene. Erstatningene ligger samlet på rundt to milliarder kroner per år. I 2017 utgjorde tap av reisegods 15,4 prosent av det totale erstatningsbeløpet, altså om lag 300 millioner kroner.

Dersom bagasjen blir forsinket eller borte, skal du melde dette til flyselskapet.

– De reisende har krav på å få dekket utgifter til klær og toalettsaker, selv når bagasjen bare er forsinket en kort periode. Men det dekkes etter behov, og man kan ikke umiddelbart kjøpe inn alt som var i kofferten og regne med at det dekkes. Det sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

Han anbefaler at folk pakker spesielt verdifulle gjenstander i håndbagasjen.

– Man har som regel bedre kontroll på sin egen håndbagasje. Hvis kofferten skulle bli borte, er det ofte en maksgrense på hva forsikringen dekker. Har du pakket kostbare ting som PC-er, smykker og kamerautstyr i kofferten, er det ikke sikkert at hele beløpet blir refundert. Derfor er det smart å ha slikt i håndbagasjen, forklarer Richvoldsen.

Han oppfordrer også folk til å ha eventuelle viktige medisiner i håndbagasjen.

Det er viktig å merke seg at flyselskapene ikke nødvendigvis dekker alt som er tapt.

Ifølge Forbrukerrådet er maksimumsgrensen på tapt eller skadet bagasje ca 10.000 kroner innenfor EU/EØS-området, og i enkelte flygninger utenfor.

For andre flygninger utenfor EØS kan maksimumsbeløpet være atskillig lavere. (ANB)

Kommentarer til denne saken